Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε δυσχερή πολιτική θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, με το Κίνημα Αλλαγής φανερά να δυσκολεύεται να βρει βηματισμό, δεδομένων των στενών πολιτικών περιθωρίων που έχει. Η στάση του κόμματος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, αποτέλεσε ουσιαστικά την κορυφή του παγόβουνου του αδιεξόδου της κυρίας Γεννηματά: Η Νέα Δημοκρατία έκανε βήματα προς τη συναίνεση, αλλά το ΚΙΝΑΛ είπε «όχι», σε μια διάταξη που επί της ουσίας… συμφωνεί.
Το (προσχηματικό) επιχείρημα για την καταψήφιση της διάταξης ήταν πως θα επιτρέπονται οι περιπολίες της αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την ώρα που τόσο η Ν. Κεραμέως όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν νωρίτερα στη Βουλή (αλλά και στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του) ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στόχος τους τα πανεπιστήμια να «αστυνομοκρατούνται»!
Η Φ. Γεννηματά, λοιπόν, συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ, και το ΜεΡΑ 25, επιχειρώντας να δείξει ότι δεν έχει χάσει τίποτα από την… αριστεροσύνη της! Ενώ φυσικά σε όλες τις ομιλίες τους στη Βουλή τα στελέχη του κόμματος αναγνώριζαν την ανάγκη κατάργησης του ασύλου! Η στάση αυτή ουσιαστικά ποδηγετήθηκε από την πολιτική ανάγκη της κυρίας Γεννηματά να συγκρατήσει τις «αριστερές» δυνάμεις της Χαριλάου Τρικούπη. Για παράδειγμα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε… σπεύσει να ξεκαθαρίσει την αντίθεσή του, υιοθετώντας πλήρως την θέση του ΣΥΡΙΖΑ -ότι δηλαδή το υπάρχον νομικό πλαίσιο αρκεί- με αποτέλεσμα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να φοβάται μην τυχόν από τις πρώτες ψηφοφορίες μετρήσει «απώλειες». Από την άλλη, η δήθεν «σύμπλευση» με τη «δεξιά» θα αποτελούσε επιχείρημα στα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλων, γεγονός που προφανώς λειτούργησε καταλυτικά ως προς την άρνηση του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει τη διάταξη.
Σε κάθε περίπτωση, τα «δύσκολα» για την Φώφη Γεννηματά βρίσκονται μπροστά. Το συνέδριο θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2019, η θητεία της ίδιας και των οργάνων έχουν ολοκληρωθεί, και άρα θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαδικασίες εκλογής τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα «εξελίξεις», την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ… παραμονεύει ενώ και η Νέα Δημοκρατία πλέον απευθύνεται σε μερίδα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.
Την ίδια ώρα, σημαντικές αποφάσεις θα κληθεί να πάρει και στη Βουλή. Επί παραδείγματι, εάν θα συναινέσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση και κυρίως στην αλλαγή της απλής αναλογικής, η οποία εφόσον παραμείνει θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.
Υπό αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να βγει κερδισμένη. Εφόσον, δε, συνεχίζει να αντιμετωπίζει «φοβικά», διατάξεις όπως αυτή για το άσυλο, τόσο δυσκολότερα θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την… πολιτική εξαΰλωση.