Τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν: Ψηλά στην ατζέντα επενδύσεις στην Άμυνα - Τι ειπώθηκε για τους Meteor
Eurokinissi / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Eurokinissi / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν: Ψηλά στην ατζέντα επενδύσεις στην Άμυνα - Τι ειπώθηκε για τους Meteor

Συνολικά μία ώρα διήρκεσε η κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν έθεσαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα της διμερούς ατζέντας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παράλληλα, τις συνομιλίες τους απασχόλησαν και θέματα Άμυνας, με αμφότερους να συμφωνούν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην Άμυνα. Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της πώλησης των Meteor, με τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράζει την υποστήριξή του στις ελληνικές θέσεις, αλλά να ξεκαθαρίζει ότι η Γαλλία δεν ηγείται της επιχείρησης πώλησης, καθώς πρόκειται για ένα πολυεθνικό κονσόρτσιουμ (MBDA).

Κυρ. Μητσοτάκης από Παρίσι: Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες με εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Νωρίτερα, στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Παρίσι.

«Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το "AI Factory"», μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, επισήμανε πως είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers.

Επίσης, υπογράμμισε πως πρέπει να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της.

 

Η δήλωση του Πρωθυπουργού 

«Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη η ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα.

Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το “AI Factory”, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers.

Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, και είμαστε μια χώρα η οποία ήδη χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Προσβλέπω σε μια σειρά από ουσιαστικές συναντήσεις και στη δυνατότητά μας, όπως είπα, όχι απλά να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να κάνουμε στη χώρα μας μια «επανάσταση παραγωγικότητας», αλλά να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της.

Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά, για ακόμη μια φορά, τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων, ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί προσωπικά πολύ και στο οποίο η Ελλάδα έχει ήδη παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ψυχική τους υγεία, ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πληροφορίες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος, στην οποία προεδρεύει η Ινδία, αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να αναδείξει τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ.

«Κοινή γλώσσα» για Μ. Ανατολή

Τη σύμπλευσή τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την κοινή προσέγγιση όσον αφορά την αναταραχή που επικρατεί στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία, επιβεβαίωσαν επίσης οι δύο ηγέτες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ελιζέ.