Η 9η Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024», αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάσκεψη που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη, αντίστοιχα, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην πρωτοπορία της προστασίας των θαλασσών» σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπογράμμισε ότι θα ανακοινωθούν από τη χώρα μας κάποιες δεσμεύσεις που θα ωθήσουν και άλλα κράτη να αναλάβουν αντίστοιχες δεσμεύσεις.
Οι 20 από αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιούνται άμεσα ενώ άλλες μέχρι το 2030. «Όλες είναι κοστολογημένες και έχουν επαρκή χρηματοδότηση» πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τα «δικαιώματα των ρύπων» από πόρους από το υπό σύσταση ταμείο για την απανθρακοποίηση των νησιών αλλά και από πόρους από τα υπεράκτια αιολικά, όταν αυτά προχωρήσουν. Πρόθεση, όπως είπε, είναι η προστασία του συνόλου των ελληνικών Θαλασσών. Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι μέσα στο 2024 θα δημιουργηθούν δυο νέα θαλάσσια πάρκα. Το πρώτο θα βρίσκεται στο Ιόνιο και θα περιλαμβάνει περιοχές Natura 2000 αλλά και κάποιες εκτός, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται στο Αιγαίο. Τα όρια των πάρκων θα καθοριστούν μετά από ειδική επιστημονική μελέτη που θα πραγματοποιηθεί.
Λ. Αυγενάκης: Η Ελλάδα να γίνει «οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της «μπλε οικονομίας»
Μιλώντας για τις δράσεις που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης έκανε αναφορά στην ίδρυση του Πρώτου Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Στόχος του είναι η ενίσχυση της γνώσης και της καινοτομίας για να αντιμετωπιστούν βασικές προκλήσεις όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική́ κρίση, η θαλάσσια ρύπανση και οι μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
Αναφέρθηκε στις συστάσεις Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για τις Υδατοκαλλιέργειες αλλά και στην Αλιεία και στον Αλιευτικό Τουρισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε αυτούς τους δυο τομείς υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως στην εγκατάσταση εξωχώριων ανεμογεννητριών, που έχουν ως στόχο τη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ενώ την ίδια στιγμή όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί η διαρκής προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, αναστέλλοντας την αλιευτική́ δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό́ εργαλείο της βιτζότρατας.
Υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ μελετά αντισταθμιστικά σενάρια για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από́ τις 247 εν ενέργεια ανεμότρατες. «Από το 2026 και μετά η δραστηριότητά́ τους θα αναστέλλεται σταδιακά́ στις προστατευόμενες περιοχές αρχίζοντας από́ τα εθνικά́ θαλάσσια πάρκα - τα 2 νέα και το υφιστάμενο της Αλοννήσου - και από το 2030 και στις υπόλοιπες περιοχές Natura, παρέχοντας μετρά αποζημίωσης και στήριξης των συγκεκριμένων αλιέων για μια μεταβατική́ περίοδο» είπε σχετικά.
Στόχος όλων αυτών των ενεργειών όπως είπε είναι η «Βιώσιμη Αλιεία» να αποτελέσει κόμβο προοπτικών και πλατφόρμα ανάπτυξης, εφαλτήριο για μία συλλογική και πολύπλευρη προσπάθεια, ώστε με μεθοδικότητα, σχέδιο και οργάνωση, με σεβασμό́ στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, να απογειώσουμε τις ευκαιρίες για βιώσιμη προκοπή και ευημερία για τους ανθρώπους της θάλασσας».
Στάθηκε στην αξιοποίηση των οικονομικών πόρων από το Ευρωπαϊκό́ Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, προσθέτοντας ότι επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δράσεων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων.
Τέλος, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του EUMED 9, θα γίνει συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών χωρών με έμφαση στη Γεωργία και το Περιβάλλον, καθώς όπως ανέφερε «το περιβάλλον δεν έχει σύνορα».