Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα μεθεόρτια της νίκης του αρχηγού, τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα, και είναι νωρίς ακόμη να παράγει ειδήσεις. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει παραπονούμενο το φιλοθεάμον κοινό.
Είναι μια παράσταση που θα έχει μέλλον. Θα επεκταθεί και πέραν του περιβόητου συνεδρίου, αφού θα χρειαστεί να εκλέξει νέο αρχηγό, ενώ στο ενδιάμεσο κυοφορείται η διάσπαση και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί.
Τον περίμεναν βολικό και αγαθό, σαν “κορόιδο Αμερικανάκι”, που θα γέμιζε τον ενδιάμεσο χρόνο ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες και να επιστρέψει ο μεγάλος αρχηγός. Αυτά σχεδίαζε “η νομενκλατούρα" που κατήγγειλαν και κάποιες φαν του έξω από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Η βάση με άλλο σκεπτικό, όντας εκπαιδευμένη στον αντιμητσοτακισμό, του έδωσε το σκήπτρο για να εφορμήσει τροπαιοφόρος στην εξουσία και να κατατροπώσει τον απεχθή νεοφιλελεύθερο εχθρό.
Αλλά το Αμερικανάκι τους προέκυψε σκληρό καρύδι και δεν φαίνεται να ξεμπλέκουν εύκολα. Στην πρώτη εκτεταμένη δήλωσή του μετά το πραξικόπημα εναντίον του (μπλοκάρισμα της υποψηφιότητάς του), επανέλαβε την πρόθεσή του να δώσει μάχη δικαίωσης στο συνέδριο.
Σαφώς είναι άσχετος και αμαθής περί τα της Αριστεράς, δεν γνωρίζει τις διασπάσεις, τις επικές έχθρες, τις άγριες κόντρες που είχαν τίμημα ακόμη και ζωές συντρόφων. Της προσδίδει χαρακτηριστικά… χριστιανικής οργάνωσης, λέγοντας :“Η Αριστερά αποκλείεται να αποκλείει“ (καλό το λογοπαίγνιο αλλά μόλις έμαθε εμπράκτως το αντίθετο). Και συνέχισε :”Η Αριστερά επιβάλλεται να ανοίγεται στο αύριο. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Στο συνέδριο. Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται”.
Τον αποκλεισμό του τον θεωρεί “Γεγονός σοκαριστικό στην ιστορία της Αριστεράς” (η αμάθεια που λέγαμε), ενώ χαρακτήρισε τους 138 Κεντροεπίτροπους που έλαβαν την απόφαση του αποκλεισμού του, ως “μια χούφτα ανθρώπων που είναι ικανοί για όλα”. Άφησε δε την υπόνοια ότι “Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι”!
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Κ.Ε. ως “αμετάκλητη”. Λογικά είναι, αφού οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν ως τις 24 Οκτωβρίου και η υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν είναι μεταξύ αυτών. Ακόμη και αν τους προκαλέσει καταθέτοντας υποψηφιότητα, αυτή δεν θα γίνει αποδεκτή, οπότε για το συνέδριο δεν θα υπάρχει θέμα Κασσελάκη.
Η πλευρά Κασσελάκη απαντάει πως “το άρθρο 20 του καταστατικού, είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το συνέδριο έχει κάθε αρμοδιότητα, ως ανώτατο όργανο, να απορρίψει ή να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις της Κ.Ε.”. Και συνεχίζει: “Ας ευχηθούμε οι σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα απέναντι στα μέλη του, να μη γίνουν η φαιδρή κανονικότητα που κάποιοι επιζητούν” (ναι, τώρα θα γίνουν φαιδρή κανονικότητα!).
Πάντως, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τη σύγκληση του συνεδρίου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του τον αγώνα για την ανασύνταξη του. Το συνέδριο του στις 8-10 Νοεμβρίου, την εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου, και νέας Κεντρικής Επιτροπής στις ημερομηνίες που έχουν ήδη αποφασιστεί”. Η ανακοίνωση τους δεσμεύει και διαψεύδει τα σενάρια που θέλουν μετάθεση του συνεδρίου, εάν δουν ότι δεν ¨ελέγχουν” τους συνέδρους (βέβαια ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός και η δεσμευτικότητα των αποφάσεων ενίοτε έχει ελαστικότητα).
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν θα σταματήσουν με τον αποκλεισμό του Στέφανου από το συνέδριο. Πέραν του ότι μπορεί να δημιουργήσει νέο κόμμα, να αποσύρει βουλευτές της επιρροής του και να κάνει δώρο στο ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας το αξιωματική αντιπολίτευση (με πέντε βουλευτές γίνεται η “δουλειά”), τους 87 προβληματίζει και η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη στον ΣΚΑΙ “αν διαγράψουν τον Κασσελάκη θα εκλέξουμε το σακάκι του με 92%”.
Φοβούνται μήπως η Θεοδώρα γίνει… το σακάκι του Στέφανου. Μήπως θέσει υποψηφιότητα υποκαθιστώντας τον εκπεσώντα και ζητώντας ψήφο, ανεπισήμως επ’ ονόματι του.
Το εγχείρημα εάν γίνει, δεν είναι αρκούσης σοβαρότητας και εξ αυτού δεν είναι προδιαγεγραμμένης επιτυχίας. Συχνά ορίζονται πρόσωπα “αντ΄ αυτού” λόγω ανωτέρας βίας, αλλά δεν ψηφίζονται πρόσωπα “αντ΄ αυτού”.
Δέκα ημέρες έμειναν ως την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ώστε να μάθουμε αν θα γίνει το “απονενοημένο”.