Του Γιάννη Σιδέρη
Η αξιοπρέπεια των ηττημένων της γενιάς του πολέμου, έγινε αμετροέπεια, θράσος κουτοπονηριά στους απογόνους της «δρακογενιάς». Δεν φταίει η ιδεολογία, φταίει η νοοτροπία –και η νοοτροπία δεν απορρέει πάντα από την ιδεολογία. Απορρέει και από την ανωριμότητα, την άγνοια ή την αδιαφορία για το εύθραυστο των θεσμών.
Χθες ας πούμε η Πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, εδέησε μετά από πίεση της αντιπολίτευσης, σε κλήση της Άννας Ζαίρη (επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Συναίνεσε επίσης στην κλήση του υπαλλήλου της Αρχής που υποβιβάστηκε επειδή ερευνούσε το σκάνδαλο «Πετσίτη - ELFE –Λαυρεντιάδη, αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ Θόδωρου Κιτσάκου.
Κάλιο αργά παρά ποτέ, αλλά η κα Χριστοδουλοπούλου φρόντισε να αποδυναμώσει την παρουσία της κας Ζαίρη, ενδεχομένως και να την καθοδηγήσει, λέγοντας: «Ο καταστατικός χάρτης που ιδρύθηκε η Αρχή προβλέπει ότι ο Πρόεδρος και τα Μέλη διέπονται από το απόρρητο
Δηλαδή; Η Πρόεδρος της Αρχής δεν θα εξηγήσει σε μέλη της Εθνικής αντιπροσωπείας τους λόγους που υποβάθμισε έναν υπάλληλο ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε ενδεχόμενο σκάνδαλο, σχετικό με ύποπτη και μεροληπτική διαχείριση δημοσίου χρήματος; Και αυτό επικροτείται από την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής;
Αυτό ωστόσο είναι παρωνυχίδα. Δείχνει νοοτροπία αλλά εναπόκειται στην συνείδηση της κας Ζαίρη, κατά πόσο συνεργάσιμη θα είναι με τους βουλευτές. Εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι το αίτημά της κας Χριστοδουλοπούλου να κληθεί και το ΕΣΡ, ώστε να συνταχθεί… έκθεση για τα fake news. «δεν μπορεί να λειτουργεί το κράτος με βάση δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία ως αποδεικνύονται είναι εντελώς κατασκευασμένα», είπε.
Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε και αυτός ως fake news τα δημοσιεύματα για Πετσίτη, που «παρουσιάζονται σε δελτία και ιστοσελίδες που έχουν και αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντισύριζα μέτωπο».
Πόθεν η κα Τασία συμπέρανε, και με ποιο δικαίωμα χαρακτηρίζει κατασκευασμένη την υπόθεση Πετσίτη; Με ποια λογική ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει την υπόθεση ως fake news, πριν αυτή διερευνηθεί;
Η υπόθεση έχει πτυχές πολιτικού θρίλερ και κοσμοπολίτικης μυθιστορίας: Ένας φτωχοδιάβολος από λαϊκή γειτονιά, εμβληματική στην λαϊκή φαντασία, κολλητός πανίσχυρου υπουργού, επισκέπτης στα ενδότερα του Μαξίμου, φωτογραφούμενος εν οικειότητι με τον Πρωθυπουργό, με την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία, εκτοξεύεται οικονομικά και παρεπιδημεί σε «χρυσοποίκιλτους» χώρους.
Προάγεται σε συνεργάτη και φορολογικό εκπρόσωπο προσώπων που είναι «μύστες» των μοντέρνων υπόγειων και δαιδαλωδών διαδρομών χρήματος στην εποχή του ιντερνέτ, ενώ παρουσιάζεται ως «αντ' αυτών» (δηλ Μαξίμου) σε δημόσιες επιχειρήσεις που επιδίδονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προβληματικών συνεργαζόμενων εταιριών.
Παράλληλα γίνεται συνδαιτυμόνας χρυσοκάνθαρων της οικονομικής ζωής, που όλως τυχαίως προσφάτως τους παραγράφηκαν χρέη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και στην τελική, την «σκαπουλάρει» από τη χώρα, και αναρτά δήθεν χιουμοριστικά βίντεο που παραπέμπουν σε φυλακή «Άκη έρχομαι». (Ας ελπίζει να μην έχει το χάρισμα της… ενόρασης).
Και όλο αυτό το μυθιστορηματικό πλαίσιο, που κάποιος με συγγραφικό δαιμόνιο θα το μετέτρεπε σίγουρα σε πολιτικο- κοινωνικό μπεστ σέλερ, κακώς απασχολεί την κοινή γνώμη και την αντιπολίτευση, και δεν είναι τίποτε άλλο από fake news!
Θα είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία η κυβέρνηση αν πρώτη παρέπεμπε το θέμα προς διερεύνηση. Αντιθέτως δημιουργούνται υπόνοιες, όχι μόνο για προσπάθεια συγκάλυψης, αλλά και γενικότερης φίμωσης των Μέσων. Τι άλλο νόημα έχει το αίτημα της κας Χριστοδουλοπούλου «να κληθεί και το ΕΣΡ, ώστε να συνταχθεί ειδική έκθεση για τα fake news”;
Ας τροποποιήσουν τον Ποινικό νόμο να εκδικάζονται άμεσα τα fake δημοσιεύματα και με βαριές ποινές. Αλλά σε καμιά περίπτωση λογοκριτική παρέμβαση εκ των προτέρων. Η υπόθεση Πετσίτη μπορεί να αποδώσει την κυβέρνηση άσπιλη. Αλλά αυτό θα γίνει μετά τη την διερεύνηση. Όχι πριν, όχι με λογοκρισία, υπό το πρόσχημα των fake news.
Δεν κατανοούν ότι η υπόθεση πλάτιασε πολύ και θα προχωρήσει ούτως ή άλλως; Αν επιχειρήσουν λογοκρισία, απλώς θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα.
ΥΓ: Ας έχουν υπόψιν τους τη γελοιοποίηση που υπέστη ο νόμος Πούτιν για τα fake news, και ο οποίος εκφράζεται με το ανέκδοτο που κυκλοφόρησε στη Ρωσία: « Κάνεις κριτική στην εξουσία, θα τιμωρηθείς με βάση το νόμο περί εξύβρισης εξουσίας. Εκθειάζεις την εξουσία; Θα τιμωρηθείς με βάση το νόμο περί fake news»!