Θύελλα στη Βουλή για τον έλεγχο των ΜΜΕ από την κυβέρνηση

Θύελλα στη Βουλή για τον έλεγχο των ΜΜΕ από την κυβέρνηση

Το πρώτο βήμα «ελέγχου» των ΜΜΕ από την σημερινή κυβέρνηση έγινε χθες στη Βουλή. Η τροπολογία με την οποία «τελειώνει» (προσωρινά;) το ΕΣΡ από την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Όσο και αν σύσσωμη η αντιπολίτευση επιχείρησε να καταδείξει τι επιχειρεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες η πλειοψηφία της Βουλής δεν θα μπορούσε να «σπάσει». Πλέον απομένουν ορισμένα βήματα, όπως για παράδειγμα να ξεκαθαριστεί ποιος θα αξιολογήσει τους φακέλους των υποψήφιων καναλαρχών.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι το ΕΣΡ θα είναι υπεύθυνο όταν τουλάχιστον συμπληρωθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Με άλλα λόγια, όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης έλεγε «το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτά δεν έχουν νόημα, αφού η προκήρυξη βγαίνει από ΕΣΡ και αυτό δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί», εννοούσε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο χαρτί της γαλάζιας παράταξης. Παρ' όλα αυτά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση, για να «λύσει» και το συγκεκριμένο εμπόδιο!

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε ότι η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει με ό,τι μέσα διαθέτει να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνηση. Ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Ποταμιού, οι οποίοι σύσσωμη κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις.

«Κάνατε τον κ. Παππά στη συνείδηση του κόσμου υπερκαναλάρχη. Άρα άρχισε να χάνει την αξιοπιστία του επιχείρημα ότι το κάνετε για να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή. Το κάνετε  για να ελέγξετε την ενημέρωση!», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της Άννας Ασημακοπούλου. Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας μίλησε για κλαυσίγελο. «Για γέλια, διότι η τροπολογία μας λέει ότι η Βουλή μπορεί να νομοθετεί και αν μπορεί να το κάνει γιατί δεν μας φέρατε τον ακριβές αριθμό». Και για κλάματα, διότι καταπατάται το Άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρούσε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα στις μομφές της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι ο κ. Παπάς αναλαμβάνει χρέη «υπερκαναλάρχη»! ««Εάν η δική μας πρακτική είχε σκοπό να γίνω υπερκαναλάρχης κάποιες  από τις χυδαίες επιθέσεις θα είχαμε καταφέρει να τις αποτρέψουμε. Στον εμετό και την χυδαιότητα θα είχαμε βάλει ένα φρένο», τόνιζε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε λέγοντας: «Και διαθέτουμε και την βούληση και την αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος  σε αυτή την ντροπή που δεν τιμά κανένα μας».

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν συντάχθηκε με την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς ακόμα και το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αδειοδότηση αποτελεί μία από τις μορφές ελέγχου, είναι μέρος της έννοιας ''έλεγχος'', δεν είναι κάτι ''άλλο''. Και αυτό ορίζεται επίσης ευθέως στο Σύνταγμα. Άρα έχουμε παράκαμψη του ΕΣΡ.Τι θα γίνει αν οι άδειες αυτές ακυρωθούν από το ΣτΕ; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει χρήματα για μία άδεια που θα ακυρωθεί αύριο-μεθαύριο»;

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα:

- Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε η ρύθμιση για το ΕΣΡ