Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ο Πάνος Καμμένος εκβιάζει, απειλεί, φωνάζει! Και το κάνει επειδή φοβάται ότι θα απολέσει το δικαίωμα να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα με ό, τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή μετακλητούς, ψήφο ως κόμμα και φυσικά τον χρόνο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για να απευθύνει ομιλίες στο Σώμα.
Σήμερα, λοιπόν, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναμένεται να παραιτηθεί κι αν φυσικά κάνει πράξη την «απειλή» του (κάποιοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους), τότε η έδρα περνάει στα χέρια του Τ. Κουίκ. Εφόσον ο υφυπουργός των… ταξιδιών κρατήσει την έδρα, όπως διαρρέει ότι θα κάνει, και παράλληλα δεν μετέχει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, τότε ο Καμμένος μένει ουσιαστικά με 4 βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το κόμμα του και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν δικαιούται να έχει ΚΟ.
Στην περίπτωση, όμως, που προκύψει κάποιοι «ντιλ» της τελευταίας στιγμής ανάμεσα σε Καμμένο- Τσίπρα- Κουίκ και ο τελευταίος δεν ανεξαρτητοποιηθεί, τότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα διατηρήσει τα προνόμιά του. Φυσικά, θα προκύψει ένα μείζον πολιτικό θέμα από την στιγμή που ο Θ. Τοσουνίδης -στον τηλεοπτικό αέρα- τον έχει θέσει εκτός κόμματος…
Τα σενάρια
Ωστόσο, επειδή το τελευταίο σενάριο θεωρείται, από αρκετούς, «τραβηγμένο» η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή εμφανίζεται να μαγειρεύει κι άλλα. Το πρώτο είναι η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής. Ήτοι να απαλειφθεί η πρόβλεψη για πέντε βουλευτές ή η πρόβλεψη να έχουν εκλεγεί από το ίδιο κόμμα. Το σενάριο αυτό συναντά αρκετές δυσκολίες. Πρώτον, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες θα είναι προφανώς έντονες. Ενώ θα «επικυρωθεί» και με τη βούλα η πλήρης συμπαιγνία Καμμένου- Τσίπρα και το συνεχιζόμενο νταραβέρι. Δεύτερον, η παράμετρος Νίκος Βούτσης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με τον Π. Καμμένο και θα κληθεί ο ίδιος να τον «σώσει». Βέβαια, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Βούτσης δεν θα άφησε την κυβέρνηση ξεκρέμαστη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα σβήσει τις κόκκινες γραμμές του. Σίγουρα, πάντως, εάν το σενάριο αυτό ευδοκιμήσει το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει αποδείξει ότι φοβάται τον Π. Καμμένος και όλα όσα γνωρίζει!
Σημειώνεται πως την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, για την αλλαγή κάποιων άρθρων του Β'' Μέρους.
Ένα ακόμη σενάριο είναι - επειδή το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να καταγραφεί η δεδηλωμένη - να αλλάξει το άρθρο που αναφέρει ότι για τη σύσταση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές. Εφόσον αυτός ο αριθμός «πέσει» στους πέντε, τότε οι πρόθυμοι (Κ. Παπακώστα, Β. Κόκκαλης, Έλ. Κουντουρά κτλ) θα μπορούν να καταγράφονται ως Κ.Ο., ενώ την ίδια πρακτική θα μπορεί να ακολουθήσει και ο Πάνος Καμμένος που ακόμα και με την ανεξαρτητοποίηση Κουίκ, θα μετρά πέντε βουλευτές.
Το τρίτο σενάριο που διακινήθηκε έντονα από κύκλους του Μαξίμου είναι να θεωρείται τόσο ο Καμμένος όσο και ο Θεοδωράκης ως κοινοβουλευτικοί αρχηγοί. Προφανώς για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί η συναίνεση της αντιπολίτευσης ή και του συνόλου της Ολομέλειας. Πάντως, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες θα χρειαστεί μια σίγουρα διασταλτική ερμηνεία του Κανονισμού.
Επίσης, μια ακόμη εκδοχή, η σχετικά πιο ανώδυνη για την κυβέρνηση, είναι να υπάρξει ερμηνεία από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής στο υπάρχον άρθρο 15 του Κανονισμού, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των βουλευτών (5) που απαιτούνται αφορά μόνο την αρχική συγκρότηση μια κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι και την πορεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Απίθανο, τέλος, θεωρείται η κυβέρνηση να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής αλλά να δηλώσει ότι η αλλαγή του θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Εν κατακλείδι, ίσως κανένα από τα σενάρια να μην ενεργοποιηθεί εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να κόψει το λουρί του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που θέλουν κάτι τέτοιο, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συντηρείται μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που τρέχει για γκαζόζες…