Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το αργότερο την Τετάρτη η λίστα θα ολοκληρωθεί μια και ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι σχετικές προτάσεις από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Όπως επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού τα όσα θα ακουστούν στη Θεσσαλονίκη θα είναι αποτέλεσμα κοστολογημένης προεργασίας και σε καμία περίπτωση δε θα αποτελέσουν προϊόν πλειοδοσίας και προεκλογικής λογικής.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη άλλωστε επισημάνει στους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας ειδικά σε μία τόσο ευαίσθητη χρονική περίοδο όσο αυτή, για να «χαϊδέψει τα αυτιά» των πολιτών. Γιαυτό το λόγο έδωσε οδηγία στον κυβερνητικό εκπρόσωπο πριν από μερικές μέρες να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών, «προσγειώνοντας» και τα σχετικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Εάν κάποιος λοιπόν, μερικές μέρες πριν από την ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, ήθελε να περιγράψει το πλέγμα των μέτρων θα έπρεπε αρχικά να τα χωρίσει, με σχετική ασφάλεια, σε αυτά που θα υλοποιηθούν στους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 και σε εκείνα που αφορούν στο 2023.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν :
- Η νέα επιδότηση ρεύματος που θα αφορά κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά. Αρχικά ο προϋπολογισμός των συγκεκριμένων μέτρων έφτασε στα 2,5 δις ευρώ όμως φαίνεται ότι τελικώς θα αγγίξει τα 3,5 δις προκειμένου να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος.
- Η νέα επιταγή ακρίβειας που θα αφορά περισσότερους δικαιούχους. Άγνωστο ακόμα παραμένει το αν οι δικαιούχοι θα αυξηθούν οριζόντια ή μέσα από εισοδηματικά κριτήρια.
- Χορήγηση fuel pass 3, το ύψος του οποίου θα γίνει γνωστό μέσα στο Σεπτέμβριο.
- Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης ώστε να καλυφθούν και περισσότεροι πολίτες και σε μεγαλύτερο ποσοστό. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για όλους όσοι διαθέτουν φυσικό αέριο.
Στη δεύτερη κατηγορία, αυτών δηλαδή που θα εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη χρονιά, είναι ορισμένα μέτρα τα οποία έχουν «κλειδώσει»:
- Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 1% στις ασφαλιστικές εισφορές για τους δημόσιους υπαλλήλους.
- Η αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα ξεπεράσει πιθανόν το 6%.
- Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθούς από τον Μάιο.
- Το πρόγραμμα στέγασης νέων ζευγαριών με κόστος περίπου 1,5 δις ευρώ.
Παράλληλα μία δέσμη μέτρων όπως η έναρξη της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και η μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 20% αποτελεί μέχρι και την τελευταία στιγμή αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να στείλει μήνυμα ανάκαμψης προς τους πολίτες μέσα από τα μέτρα στήριξης , χωρίς πάντως να θελήσει να ριψοκινδυνεύσει τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια.