Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, βαδίζουν χέρι-χέρι στο προεκλογικό κουλουάρ. Κανένας από τους δυο πλέον, όπως λένε δηκτικά από την κυβέρνηση, δεν τηρεί τα προσχήματα που κρατούσαν για τον κοινό βηματισμό τους. Τα διαπιστευτήρια της συμπόρευσης ήταν εξόφθαλμα στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές, είχαν γίνει ορατά από την ταύτιση στα δρώμενα του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή την ενιαία γραμμή στις ψηφοφορίες για τροπολογίες και νομοσχέδια.
Το αποκορύφωμα της ταύτισης μπορεί να θεωρηθεί και η αντικατάσταση Ανδρουλάκη στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από τον Αλέξη Τσίπρα η οποία προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις αλλά και σχόλια. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε έδειξε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ότι και στο ευρωπαϊκό τερέν στοιχίζεται στη γραμμή της… προοδευτικής διακυβέρνησης για την υπόθεση της Εύας Καϊλή. Ο Πρόεδρος Τσίπρας χρησιμοποίησε πανομοιότυπα επιχειρήματα με τον απόντα Πρόεδρο Ανδρουλάκη, υψώνοντας μια ασπίδα στο πράσινο αφήγημα για την κατεύθυνση στην οποία ήταν προσανατολισμένη η πολιτική ματιά της Εύας Καϊλή.
«Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κα Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ήταν διαπρύσιος υποστηρικτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σκληρός πολέμιος κάθε ιδέας, κάθε σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». Ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε καν τη λέξη ΠΑΣΟΚ. Στην πολιτική στάση της καθαιρεμένης Αντιπροέδρου της ευρωβουλής, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επέδειξε μια πολυήμερη ανοχή, η οποία μπορεί να είναι αποδεκτή από τον πολιτικά- προπορευόμενο- σύμμαχο, αλλά όχι από την πράσινη βάση.
Μέσα σε λίγες ώρες ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει τα εσωκομματικά όργανα να βαράνε ενάντια στα φιρμάνια του, με τα οποία επιχειρεί να χτίσει γραμμή άμυνας απέναντι στην αυτονόητη κριτική αλλά και να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο κόμμα για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά. Ο Χάρης Καστανίδης, που σήκωσε το βάρος της εξεταστικής επιτροπής, μαζί με την Ευαγγελία Λιακούλη αλλά και τον Δημήτρη Μπιάγκη απηύθυνε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Αυτό να μην ξανασυμβεί». Επέκτεινε δε, τα βέλη των επικρίσεων του λέγοντας «Ερχονται οι ηγεσίες ως τεθλιμμένοι και τους διαγράφουν εκ των υστέρων, αφότου έχουν διαπράξει το ατόπημα».
Πρόσθεσε δε, στον ίδιο επικριτικό τόνο: «Υπάρχουν και 2 κατηγορίες διαγραφομένων: Αυτοί που διαγράφονται για τις ιδέες τους και αυτοί που παραβιάζουν τον όρκο τους. Η ευθύνη των ηγεσιών αν ανέχονται αυτούς που ζουν από τα πολιτικά τους κόμματα και παραβιάζουν με ατιμωτικό τρόπο τις θέσεις τους, πρέπει να προλαμβάνουν».
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δέχεται και άλλα φίλια πυρά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Καϊλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή του Αιτωλοακαρνάνα ορθοπεδικού Βαγγέλη Γάκη, στους υπεύθυνους κατάρτισης των πράσινων ψηφοδελτίων. Ο κ. Γάκης δεν ανακοινώνει απλώς την απόσυρση του ενδιαφέροντος του για να συμμετάσχει στην εκλογική μάχη του 2023, καταγγέλλοντας εμπαιγμό αναφορικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αλλά αποδομεί τη γραμμή άμυνας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Ακούμε για «Δούρειους Ίππους», οι οποίοι ήταν στην παράταξη εν γνώσει της ηγεσίας. Ουδείς απάντησε στο για ποιο λόγο παρέμεινε εν γνώσει τους ένα «Δούρειος Ίππος» στην «καρδιά» της Παράταξης».
Σημειώνει μάλιστα σε αιχμηρό ύφος: «Και εύλογα οι πολίτες μας ρωτούν: Υπάρχουν και άλλοι «Δούρειοι Ίπποι» εντός της παράταξης εν γνώσει της ηγεσίας και τι κάνει γι’ αυτό. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν ξανά στα ψηφοδέλτια μας στελέχη που υπηρετούν άλλα συμφέροντα και που μπορεί να μας ξαναντροπιάσουν με τις πράξεις τους».