Με κούρεμα κατά 60% του δανείου απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το κτίριο στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου πλέον στεγάζει τα γραφεία του. Αυτό ομολόγησε κατόπιν ερωτήσεων του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την εξεταστική επιτροπή.
Πιο αναλυτικά το δάνειο για το ακίνητο, το οποίο είχε αγοραστεί (με δάνειο) αρχικά από την ΕΑΡ και αργότερα μετά τη διάσπασή της (το 1992) περιήλθε στην κατοχή του ενιαίου Συνασπισμού και αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε βάση του σχετικού ειδοποιητηρίου από την Λαϊκή Τράπεζα να αγγίζει τα 400.000.000 δραχμές, με την τράπεζα να ξεκινά τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, την δεκαετία του 90, ο τότε πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα, προκειμένου να κουρευτεί η οφειλή και να αποπληρωθούν τα χρέη.
Το κούρεμα από πλευρά της Τράπεζας, όπως ανέδειξε ο κ. Γεωργαντάς, και επιβεβαίωσε ο Μ. Δαρείωτης, άγγιξε το 60%! Δηλαδή μετά την διαπραγμάτευση έγινε 175.000.000 δραχμές και σύμφωνα με τον κ. Δαρειώτη τελικά αποπληρώθηκε το 1997-1998. «Αναλάβαμε να πληρωθούν 175.000.000 δραχμές, εκ των οποίων 80.000.000 προκαταβολή και 35.000.000 δραχμές με δόσεις. Υπάρχει ευχαριστήριο γράμμα από τότε διευθυντή της Τράπεζας για την ικανοποίηση συμφωνίας», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, όπως εξήγησε ο γαλάζιος βουλευτής, όχι μόνο έγινε το μεγάλο κούρεμα αλλά η Τράπεζα του είπε και… ευχαριστώ!
Σε ότι αφορά, δε, την διαδικασία με την οποία το ακίνητο πέρασε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας απέδειξε ότι η μεταγραφή του ακινήτου έγινε με ένα μη νόμιμο έγγραφο στο υποθηκοφυλάκειο. Ως εκ τούτου ζήτησε μετ' επιτάσεως αφενός τη γνωμοδότηση νομικού συμβούλου Εθνικής Τράπεζας, με την οποία η τράπεζα αποδέχεται τη μεταγραφή αυτή και αφετέρου αποδείξεις εξόφλησης του δανείου από τον Συνασπισμό το 1998.
Σχετικά με τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δαρειώτης παραδέχτηκε ότι το 2010 το κόμμα έλαβε δάνεια παραχωρώντας τις επιχορηγήσεις του 2018, δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, τις επιχορηγήσεις περίπου τριών τετραετιών. «Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση 2015-2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, με τον κ. Μηταράκη να καταλήγει ρωτώντας:«Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που το έπρατταν και τα άλλα κόμματα και για τα οποία τους ασκούν οξύτατη κριτική». Αφού ο κ. Δαρειώτης προσωρινά «πάγωσε» έσπευσε να διευκρινίσει ότι « η διαφορά είναι ότι εμείς δανειζόμασταν για να καλύψουμε ανάγκες και όχι σπατάλες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του».
Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας το 2010 προς την διοίκηση της Τράπεζας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου κατά μια 10ετία τόνισε ότι σε αυτήν απλά εκφραζόταν μια …αγωνία! Όσο κι αν ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για «προτροπή προς τα τραπεζικά στελέχη για παρανομία», ο μάρτυρας δεν απαντούσε επί της ουσίας.
Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε και η περίφημη offshore της «Αυγής». Ο κ. Δαρειώτης με την σειρά του έκανε τον ανήξερο για το ποιος βρίσκεται από πίσω, λέγοντας απλά ότι δεν γνωρίζει. «Τι φοβάστε; Γιατί δεν το λέτε; Ο κ. Τσίπρας είπε την επωνυμία του νομικού προσώπου όχι το όνομα του φυσικού προσώπου», ρωτούσε επίμονα ο Α. Λοβέρδος, με τον οικονομικό υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Δεν είναι offshore αλλά κυπριακών συμφερόντων. Δεν ξέρω το φυσικό πρόσωπο, μόνο ότι κατέχει το 2,5% μετοχών Αυγής».
Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Άρη Δαβαράκη περί χρηματοδότησής του από τον υπουργό Νίκο Παππά για την στήριξη και λειτουργία συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Και σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Δαρειώτης ούτε ξέρει ούτε είχε άκουσε κάτι. «Δεν το ξέρω. Δεν το έχω δει. Έχω πλήρη άγνοια επι του θέματος. Ούτε τον κ. Δαβαράκη ξέρω, ούτε το δημοσίευμα», είπε και προσέθεσε: «Από το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει χρηματοδότηση Δαβαράκης».
Αλέξανδρος Διαμάντης