Διάθεση των πολιτών να εκφράσουν οργή και αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης αλλά και των υποστηρικτών της στα Μέσα Ενημέρωσης διαπιστώνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εμφανίσθηκε σε υψηλούς τόνους αφενός να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αν είναι μάγκας και νταής» να κάνει εκλογές, αφετέρου υποστήριξε πως «Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά ότι είμαστε ενεργοί πολίτες». Πώς διαστρέβλωσε την αναφορά του πρωθυπουργού για την πορεία της χώρας το 2021 και τους νεκρούς από την πανδημία.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα», ο Αλέξης Τσίπρας μια ημέρα μετά την απόφασή του να οδηγήσει το κόμμα του σε διαδικασίες εκλογής αρχηγού από τη βάση, προκαλώντας έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, επανήλθε στους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους δείχνοντας πως η κεντρική γραμμή του κόμματος είναι η πόλωση ώστε να συσπειρώσει ψηφοφόρους μπροστά σε ενδεχόμενο κίνδυνο αύξησης των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ σε βάρος του ιδίου.
Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε αναφορικά με το 2021 πως: «Τα πήγαμε περίφημα, το μόνο προβληματάκι ότι είχαμε 16.000».
Μετά την παρέμβαση του δημοσιογράφου και την αναφορά του πως δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ως ανάλγητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τι όμως είχε ειπωθεί σε εκείνη τη συνεντευξη;
«Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως, το ’21 σε σχέση με το ’20 ήταν μία πολύ χειρότερη χρονιά της πανδημίας στην Ελλάδα. Είχαμε 16.000 νεκρούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως. Όμως ταυτόχρονα έχουμε και το 82% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Αν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο αν θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό θα σας έλεγα πως δύσκολα θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό.
Συνεργάστηκε η ελληνική κοινωνία. Έκανε το αυτονόητο, με λίγες εξαιρέσεις, οι οποίες μειώνονται κάθε μέρα και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειωθούν και άλλο.
Ταυτόχρονα κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%.
Ταυτόχρονα, ναι, θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς. Και ο βασικός λόγος που έγινε αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς τους κρίσιμους μήνες -του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου- υπολειπόμασταν ακόμα των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού.
Οι άνθρωποι που και σήμερα -θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές- χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας. Εάν εμβολιαστεί κάποιος σήμερα, έχει 20 φορές, επαναλαμβάνω, 20 φορές μικρότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί ή να καταλήξει».
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών και επανέλαβε την ανάγκη εμβολιασμού. Σίγουρα δεν ανέφερε πως δεν έγινε και τίποτα που υπήρξαν τόσοι νεκροί.
Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας διαρκώς το αίτημα περί εκλογών, που έλεγε πως δεν θα ζητήσει λόγω πανδημίας, υπερθεμάτισε, υποστηρίζοντας τώρα πως δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν, αφού γίνονται και σε άλλες χώρες, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι θέτει θέμα προκειμένου να σωθούν ζωές.
Χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την κυβέρνηση με συνεχείς προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, τον κάλεσε μάλιστα αν είναι «μάγκας και νταής» να πάει σε εκλογές. Επιχείρησε να εμφανισθεί ως εκπρόσωπος της λαϊκής τάξης, λέγοντας πως ο ίδιος δεν είναι γόνος πλουσίων ή πολιτικών, ότι πήγε σε δημόσιο λύκειο και πανεπιστήμιο εν αντιθέσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που «μεγάλωσε στα πούπουλα».
Η προσπάθειά του αυτή αποτυπώνει μια αγωνία στο πλαίσιο ενδεχομένως και της προσπάθειας να δώσει με έμφαση την εικόνα ανθρώπου του λαού διαπιστώνοντας πως οι επισημάνσεις και των επικοινωνιολόγων συμβούλων αναφορικά με τη δημιουργία αποστάσεως από τους πολίτες αποτελούν μια πραγματικότητα και όχι ένα δημοσκοπικό αφήγημα εταιρειών που επιδιώκουν να πλήξουν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μίλησε ακόμη για οργή και αγανάκτηση που διαπιστώνει στους πολίτες τόσο αναφορικά με την κυβέρνηση όσο και με τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.
Εντύπωση προκάλεσαν πάντως και τα όσα είπε αναφορικά με το αίτημα για εκλογές και τη δυνατότητα να τις επιβάλει. «Και ο Τράμπ ψηφίσθηκε στις ΗΠΑ» είπε αρχικά για να προσθέσει ότι «σε μια δημοκρατία οι πολιτικές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της διαδήλωσης, της κινητοποίησης» και εν συνεχεία, αφού σημειώσει ότι «δεν θα καταλύσουμε το σύνταγμα και το πολίτευμα» να καταλήξει λέγοντας ότι «ξέρουμε όμως ότι η δημοκρατία δεν σημαίνει ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά ότι είμαστε ενεργοί πολίτες...».