Τυνησία: Δεκατέσσερις τραυματίες και απαγόρευση κυκλοφορίας

Τυνησία: Δεκατέσσερις τραυματίες και απαγόρευση κυκλοφορίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε το απόγευμα στην φτωχή πόλη Κασερίν της κεντρικής Τυνησίας, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα μεταξύ ενός πλήθους διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την υψηλή ανεργία και αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διασκορπίσουν το πλήθος, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη στην Κασερίν, μετά την αυτοκτονία το Σάββατο του 28χρονου ανέργου Ρίντα Γιαχιάουι, ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία όταν ανέβηκε σε έναν στύλο του δικτύου ηλεκτροδότησης, κοντά στο κυβερνείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν προσελήφθη στο δημόσιο.

Το πρωί περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ή 1.000, σύμφωνα με ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του κυβερνείου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Η εργασία είναι δικαίωμα».

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους απειλήσουν να αυτοκτονήσουν, ενώ άλλοι πέταξαν πέτρες και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει το πλήθος.

«Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κυνήγησαν τους διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης και έκαναν χρήση δακρυγόνων», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χάτεμ Σαλί, αυτόπτης μάρτυρας.

«Δεκατέσσερις άνθρωποι εισήχθησαν στο περιφερειακό νοσοκομείο, όλοι με ελαφριά τραύματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Κασερίν, Σεντλί Μπουαλέγκ.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως στρατιώτες και αστυνομικοί απέτρεψαν τους διαδηλωτές από το εισβάλουν στο κυβερνείο. Η πόλη Κασερίν είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, με την ανεργία στο 30%.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ότι επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη από τις 18:00 ως τις 05:00 αύριο (τοπική ώρα).

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου χαρακτήρισε το μεσημέρι "σταθερή" την κατάσταση στην πόλη, αλλά οι κάτοικοι είχαν διακόψει την κυκλοφορία σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα, ενώ δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν έξω από το κυβερνείο, όπως διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Καταστήματα, το ταχυδρομείο της Κασερίν και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα.

Η ανεργία αυξήθηκε συνολικά στην Τυνησία στα τέλη του 2015 στο 15,3%, από 12% το 2010. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου αποτελούν το ένα τρίτο των ανέργων στη χώρα.

Η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε το 2011 από την Τυνησία. Ένας νεαρός άνδρας είχε αυτοκτονήσει, πυροδοτώντας οργή σε όλη τη χώρα, και οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και την φυγή του από τη χώρα.

Εξάλλου σήμερα, το σωματείο εργαζομένων UGTT και ο μεγαλύτερος σύνδεσμος εργοδοτών κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση των απολαβών για περίπου 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ