Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος για την Ειρήνη που διεξάγεται στο Κάιρο, για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τους κινδύνους που προκύπτουν για την ευρύτερη περιοχή.
Στη Σύνοδο -με τη συμμετοχή ηγετών του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης χωρίς όμως των Αμερικανών και τον εμπολέμων- τέθηκαν επί τάπητος η κατάπαυση του πυρός, η ανθρωπιστική βοήθεια και η απελευθέρωση των ομήρων.
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του. «Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της», όπως είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας, για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι “η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε”.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι, η χώρα του οποίου φιλοξενεί τη σύνοδο, κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν στον οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης και την ειρήνευση στην περιοχή. Στους στόχους του οδικού χάρτη περιλαμβάνονται τρόποι για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας,συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία θα την οποία θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στη λύση των δύο κρατών.
Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι αντικείμενο της συνόδου. Σύμφωνα με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο εξαναγκαστικές εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας μέσα στην περιοχή, ο εσωτερικός δηλαδή εκτοπισμός, θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου, με τον Μαχμούτ Αμπάς να διαμηνύει παντού ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη γη τους πάραυτα.
Ο δρόμος της συναίνεσης είναι ανηφορικός, καθώς οι ηγέτες του αραβικού κόσμου στις παρεμβάσεις τους στράφηκαν εναντίον του Ισραήλ, κατηγορώντας το για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων, ενώ ορισμένοι από αυτούς ζήτησαν να ισχύσουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ψηφίσματα που περιγράφουν μια κατάσταση σταθερότητας και βιώσιμης λύσης στο Παλαιστινιακό.
Οι ηγέτες της Δύσης, από την πλευρά τους καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ήταν η κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεών τους.
Δείτε τη Σύνοδο:
Ώρα πρώτης δημοσίευσης: 12:54