«Η τεχνολογία βρίσκεται στην υπηρεσία του Ανθρώπου, ώστε να βοηθήσουμε με τα ερευνητικά της αποτελέσματα όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας», δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ώστε να ενημερωθεί για τα ερευνητικά έργα που εκτελεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθώς και για την πορεία των έργων που υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το ΕΠΑ.
Το ΙΤΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1983 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποτελείται από δέκα Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), Πληροφορικής (ΙΠ), Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ), Αστροφυσικής (ΙΑ), Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ), Γεωενέργειας (ΙΓ), Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) και Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) , τρεις Μονάδες (Πανεπιστημιακές εκδόσεις, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ΕΤΕΠ Κρήτης) και το Αστεροσκοπείο στο Σκίνακα Ρεθύμνου.
Κατατάσσεται πρώτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα στους ερευνητικούς φορείς της χώρας μας σε διεθνείς κατατάξεις ερευνητικών κέντρων (Nature INDEX, Ranking Web of Research Centers).
Οι ερευνητές του έχουν εξασφαλίσει εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 61,8 εκατ. ευρώ από 44 προγράμματα ERC (European Research Council), ενώ έχουν λάβει 187 βραβεία Marie-Curie και πολλές άλλες διεθνείς διακρίσεις.
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε τα γραφεία διοίκησης του ΙΤΕ, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Τάσο Γαϊτάνη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, τους Διευθυντές όλων των Ινστιτούτων, τους ερευνητές, τους επιστημονικούς συνεργάτες και τον Σύλλογο Εργαζομένων και ενημερώθηκε για μια σειρά δράσεων καινοτόμων έργων που εκτελεί το ερευνητικό αυτό κέντρο στην Κρήτη.
Ακολούθησε η επίσκεψη της Υφυπουργού Ανάπτυξης στο Εργαστήριο Υπερβραχέων Παλμών Λέιζερ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, που αποτελούν ερευνητικές εγκαταστάσεις τεχνολογίας αιχμής και συμμετέχουν ενεργά στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών, στις περιοχές των Υπεριωδών Λέιζερ.
Σε συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων η Υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα που της έθεσαν οι εργαζόμενοι, και αφορούν σε αιτήματα χρηματοδότησης καθώς και σε ζητήματα προσωπικού των ερευνητικών κέντρων.
Οι δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, Ζωής Ράπτη
«Επισκέπτομαι σήμερα το ΙΤΕ, το οποίο υλοποιεί έργα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της τάξης των 25 εκατ. ευρώ εδώ στο Ηράκλειο, για την κατασκευή τεσσάρων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα λειτουργήσουν ως κόμβος καινοτομίας, με κτίρια διοίκησης, συνεδριακό κέντρο και κτίρια για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε εξασφαλίσει συνολικά 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την υλοποίηση έργων και δράσεων στα δέκα ερευνητικά ινστιτούτα που διαθέτει το ΙΤΕ σε όλη την Ελλάδα.
Ως Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδια για την Έρευνα και την Καινοτομία, με την παρουσία μου εδώ, εκφράζω τη στήριξη της Πολιτείας σε πρωτοβουλίες που οδηγούν την Ελλάδα στην αιχμή της τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η τεχνολογία αιχμής και η καινοτομία στην έρευνα, στην οποία δουλεύουν οι ερευνητές μας είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή και το ΙΤΕ υλοποιεί σημαντικά εμβληματικά έργα, με πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το ΕΠΑ, τα οποία αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, στην Ιατρική ακριβείας, δηλαδή το πώς θα μπορούμε να έχουμε εξατομικευμένες θεραπείες για πολύ σημαντικές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, χρησιμοποιώντας το γονιδίωμα του ασθενούς, καθώς και άλλες εξατομικευμένες θεραπείες για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το αλτσχάιμερ και το πάρκινσον.
Η τεχνολογία βρίσκεται στην υπηρεσία του Ανθρώπου, ώστε να βοηθήσουμε με τα ερευνητικά της αποτελέσματα όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας.
Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλο το ερευνητικό προσωπικό, αλλά και τους εργαζόμενους για το εξαιρετικό έργο που υλοποιούν, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και στις άλλες εγκαταστάσεις του, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, οι Διευθυντές των Ινστιτούτων Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) Καθηγητής Γιάννης Βόντας, Πληροφορικής (ΙΠ) Καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) Καθηγητής Χαράλαμπος Μακριδάκης, Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) Δρ. Θεόφιλος Ιωαννίδης, Αστροφυσικής (ΙΑ) Καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, Γεωενέργειας (ΙΓ) Καθηγητής Ιωάννης Γεντεκάκης, Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Καθηγητής Σάββας Χριστοφορίδης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) Δρ. Μανώλης Στρατάκης, ο Προϊστάμενος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών ΙΤΕ Παναγιώτης Καρνιούρας, από το ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ ΙΤΕ ο Δρ. Κώστας Βαβέκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΙΤΕ (ΣΕΙΤΕ) και Μέλος ΔΣ ΙΤΕ Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης και η Πρόεδρος Συλλόγου Ερευνητών ΙΤΕ (ΣΥΛΕΡ ΙΤΕ) και Μέλος ΔΣ ΙΤΕ Δρ. Μαρία Κλάπα, ενώ κατά την επίσκεψή της στο Εργαστήριο Υπερβραχέων Παλμών Λέιζερ / Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ ενημερώθηκε από τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Παρασκευά (Πάρη) Τζάλλα.