Πώς αντιλαμβάνεται ένα αγόρι την ελευθερία εν μέσω δικτατορίας, ποιος ο αντίκτυπος της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στον ψυχισμό του και κατά πόσο επηρεάζει τις μετέπειτα αποφάσεις του; Ερωτήματα σαν αυτά μας δημιουργούνται καθώς διαβάζουμε την υπόθεση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μάνου Χατζηγιάννη, με τίτλο «Ασκατασούνα – Ξέφτια ελευθερίας» –το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νίκας» και παρουσιάζεται την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου (20:00), στο καφέ «Πάπια» (Αυτομέδοντος 4, 116 35, Αθήνα).
Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Μάνου Χατζηγιάννη, ένα μυθιστόρημα για όσους κραυγάζουν πως «επανάσταση είναι να επιλέγεις να ζεις ακόμη κι όταν κάποιος άλλος αποφασίζει να μην στο επιτρέψει», όπως αναφέρεται για το βιβλίο.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Σύρο εν μέσω δικτατορίας, κεντρικό πρόσωπο ένα αγόρι το οποίο αναζητά την προσωπική του επανάσταση. «Μεγαλώνοντας, δοκιμάζει να βρει την ελευθερία στη θάλασσα κι αυτή τον οδηγεί στην Βαρκελώνη. Μία Βάσκα τον μυεί στο αντάρτικο πόλεων και τον παίρνει μαζί της ως έρωτα και σύντροφο στο Μπιλμπάο της δεκαετίας του ’80» σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Για το βιβλίο του Μάνου Χατζηγιάννη θα μιλήσει ο ίδιος και η Στεύη Τσούτση, υπεύθυνη ελληνικής πεζογραφίας Εκδόσεων «Νίκας». Αποσπάσματα του έργου θα αναγνώσει ο ηθοποιός-μουσικός, Ζερόμ Καλούτα.
Μάνος Χατζηγιάννης
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2009, ο Μάνος Χατζηγιάννης, μετά την αποφοίτηση από ιδιωτική σχολή Δημοσιογραφίας, επί εικοσαετία στέλεχος εφημερίδων (ρεπορτάζ Υγείας, Υπ. Εσωτερικών, Αστυνομικό, Ελεύθερο, Σύνταξη Ύλης) και κατόπιν συνεργάτης ιστοσελίδων. Αρθρογράφος επί διεθνών θεμάτων, καθώς και επί θεμάτων γεωπολιτικής, τρομοκρατίας αλλά και επί εκκλησιαστικών θεμάτων.
Επί μια δεκαετία (11/2001 – 06/2011) στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY επιμελείτο και παρουσίαζε την ημερήσια πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού με ανάγνωση του ημερήσιου Τύπου, σχόλια επί της επικαιρότητας, τηλεφωνικές συνεντεύξεις και καλεσμένους στο στούντιο.