Έργο βοιωτικού εργαστηρίου, ήταν, πιθανότατα, ο αρχαϊκός Κούρος των 14 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασχέθηκε στα χέρια του Μάικλ Στάινχαρντ στη Νέα Υόρκη. Τα 47 αντικείμενα, που θα αποδοθούν σύντομα στη χώρα μας, προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Υπουργείο «χαιρετίζει την αίσια έκβαση μιας πολύχρονης υπόθεσης, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, τεκμηριώθηκε ότι, μεταξύ των χιλιάδων αντικειμένων διαφόρων πολιτισμών που είχε στη Συλλογή του ο Μάικλ Στάινχαρντ, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο, 180 αντικείμενα ήταν προϊόντα παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από τις χώρες προέλευσής τους.»
«Ευχαριστώ τις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον Εισαγγελέα κ. Μάθιου Μπογδάνος, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνονταν στην Συλλογή Steinhardt» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, που μάχεται καθημερινά και ακατάπαυστα εναντίον της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, έναν στόχο που αποτελεί σταθερά υψηλή πολιτική μας προτεραιότητα».
Τα αρχαία κινητά μνημεία που τεκμηριώθηκαν και στο άμεσο μέλλον θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου, μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη».
Εδώ και τρία χρόνια, η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ συνέδραμε αδιάλειπτα τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην τεκμηρίωση της προέλευσης και της παράνομης διακίνησης των αντικειμένων από την Ελλάδα. Αναζήτησε πληροφορίες σε πλήθος αρχείων που διαθέτει, συνεργάστηκε στενά με συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και συντόνισε με επιτυχία το δύσκολο αυτό έργο. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απολύτως την προσπάθεια των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στην υπόθεση τεκμηρίωσης δεκάδες ερευνητές κλήθηκαν από το γραφείο του Εισαγγελέα Νέας Υόρκης κ. Σάιρους Βανς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ειδικεύεται στην έρευνα κατασχεμένων αρχείων αρχαιοκαπήλων. Ο κ. Τσιρογιάννης κατάφερε να ταυτίσει πολλά αντικείμενα, συνολικής εμπορικής αξίας πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Ο βοηθός εισαγγελέα, Μάθιου Μπογδάνος, απηνής διώκτης όσων ανακατεύονται με την παράνομη διακίνηση έργων τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ελληνικής καταγωγής.