Ένας ιδιότυπος εικαστικός διάλογος ανάμεσα στη γενιά του 30’ και τη γενιά του 60’ επιχειρείται στην καινούργια ομαδική έκθεση που φιλοξενεί η κεντρική γκαλερί Σκουφά (εγκαίνια 16/11).
Το νήμα ξετυλίγουν αντιπροσωπευτικές συνθέσεις των Γιάννη Τσαρούχη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη και Νίκου Νικολάου όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει τις επιρροές από την αρχαία ελληνική τέχνη και τη ζωγραφική της παράδοσης, σε συνδυασμό με τα μοντερνιστικά ρεύματα στο α’ μισό του εικοστού αιώνα. Στα έργα που έχει συγκεντρώσει η γκαλερί, κυριαρχούν οι συμβολισμοί στις μορφές, οι οποίες βασίζονται στη διάπλαση του σχεδίου, καθώς και η αναπαράσταση της φύσης και του τοπίου.
Έργο του Γιάννη Μόραλη
Τη γενιά του ’60 εκπροσωπούν καταξιωμένοι στη συνείδηση των φιλότεχνων δημιουργοί όπως οι Νίκος Στεφάνου, Αλέκος Φασιανός και Βασίλης Σπεράντζας που για περίπου μια δεκαετία συνυπήρξαν στο ατελιέ της Καλλιθέας, σε μια πυρετώδη καλλιτεχνική παραγωγή.
Εξοικειωμένοι με τα ρεύματα και τις τάσεις του 20ου αιώνα, στάθηκαν δημιουργικοί συνομιλητές με τους προγενέστερους ζωγράφους στον τόπο. Διατήρησαν τα διδάγματα των δασκάλων τους προχωρώντας την παραστατική ζωγραφική σε σχηματική απλοποίηση και εμπλουτίζοντάς τη με εξπρεσιονιστικά και σουρεαλιστικά στοιχεία.
Έργο του Αλέκου Φασιανού
Στο σύνολό τους, και οι δύο καλλιτεχνικές γενιές χαρακτηρίζονται για τη λιτότητα και το λυρισμό τους, χαρακτηριστικά τα οποία αφομοιώνονται διαφορετικά από κάθε δημιουργό. Η συμβολή από όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες στη διαμόρφωση της νεοελληνικής τέχνης υπήρξε καθοριστική, γεγονός που προσδίδει στην έκθεση ξεχωριστή παιδευτική αξία.
Έργο του Γιάννη Τσαρούχη
«Δάσκαλοι και Επίγονοι» Γκαλερί Σκουφά (Κολωνάκι Σκουφά 4). Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2023 - 9 Δεκεμβρίου 2023
Έργο του Γιάννη Μόραλη, λεπτομέρεια στην κεντρική φωτ.