Ζωτικής σημασίας η φύση και το υδάτινο στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου, έχει αποτελέσει το επίκεντρο κινηματογραφικών ταινιών μέσα από διαφορετικά είδη: από το ντοκιμαντέρ έως τις ταινίες φαντασίας. Σε μία εποχή ρευστών καταστάσεων, με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος να συνοδεύουν την καθημερινότητα, κρίνεται αναγκαίο το βλέμμα να στραφεί στην περιβαλλοντική πραγματικότητα και να τονιστεί επίσης δια μέσου της τέχνης και αντίστοιχων δράσεων.
Η κρίσιμη και αναγκαία σύνδεση του ανθρώπου με όλους του υδάτινους πόρους από κοινού με την αγωνία που φέρνει η καταστροφή τους έρχονται στο προσκήνιο του 3ου Evia Film Project με κύρια θεματική το νερό. Πρόκειται για την πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον τρίτο πόλο δράσεων του Φεστιβάλ, μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος, η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema.
Κινηματογραφόφιλοι και λάτρεις της φύσης από κοινού με καλλιτέχνες που θα βρεθούν μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα Ευβοίας, γίνονται κοινωνοί της πράσινης πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, masterclasses, δράσεις για επαγγελματίες, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, μουσικές εκδηλώσεις και γαστρονομία, με ελεύθερη είσοδο. Στον κόσμο του νερού και των πλασμάτων του μας εισάγει το σποτ του 3ου Evia Film Project, το οποίο φέρει την υπογραφή του 23χρονου φοιτητή Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Πάνου Αρβανιτάκη.
Εναρκτήρια ταινία «Η Οδύσσεια» του Ζερόμ Σαλ προσφέροντας στο κοινό ένα νοητό ταξίδι στον κόσμο του πρωτοπόρου εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό, με φόντο τα νερά της Μεσογείου και πρωταγωνιστές τους Λαμπέρ Ουιλσόν, Πιέρ Νινέ και Οντρέ Τοτού. Η ταινία θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο «Απόλλων» της Αιδηψού, ο οποίος ύστερα από δεκαετίες που ήταν κλειστός, αναδιαμορφώθηκε από το Φεστιβάλ και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και δόθηκε στο κοινό.
Κατά την πενθήμερη κινηματογραφική γιορτή θα γίνουν επίσης οι προβολές των ταινιών «Τα σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, οι «Μέρες Ξηρασίας» του Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ ο οποίος, μαζί με τον παραγωγό Γιώργο Τσούργιαννη θα συνμιλήσουν με το κοινό με το πέρας της ταινίας. Ακόμη, θα προβληθεί η ταινία «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) παρουσία του ίδιου και της Σοφίας Κόκκαλη (μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας), καθώς και το «Ταξιδεύουμε στο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη» –το τέταρτο επεισόδιο της σειράς «Underwonder» σε σκηνοθεσία Κώστα Καρύδα και παραγωγή COSMOTE TV. Στο πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνεται και το οδοιπορικό «Υπάρχει ζωή μετά τη φωτιά;» που πραγματοποίησε η ΔΕΗ, η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, το καλοκαίρι του 2022.
Από την ταινία «Η Οδύσσεια». Πηγή φωτ.: Evia Film Project
Τα masterclasses πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο σε Αγία Άννα και Αιδηψό, και αφορούν στην τέχνη και τη δουλειά γνωστών και αγαπημένων δημιουργών, καθώς και επαγγελματιών της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τον σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ και τον παραγωγό Γιώργο Τσούργιαννη, τον μουσικό Κωστή Μαραβέγια, τη σεναριογράφο Κατερίνα Μπέη, τη διαμεσική καλλιτέχνη Γιολάντα Μαρκοπούλου, τον σκηνοθέτη Φωκίων Ξένο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Παντελή Παντελόγλου και τη σκηνοθέτη Λιν Αλούνα.
Όσο για το τμήμα της Αγοράς του 3ου Evia Film Project, εφαρμόζει ένα καινοτόμο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, προσκαλώντας επαγγελματίες να ανακαλύψουν ή να επανασυνδεθούν με ελληνικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στις Αγορές των ΦΚΘ και ΦΝΘ στο παρελθόν. Επίσης, διοργανώνει μία σειρά συναντήσεων για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων, το Evia Film Project φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά το εργαστήριο ανάπτυξης ντοκιμαντέρ CIRCLE Women Doc Accelerator, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες που ασχολούνται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και παραγωγή. Προσκαλεί, επίσης, το κοινό, να ανακαλύψει τις πιο σύγχρονες ταινίες XR τεχνολογίας, που αναδεικνύουν ζητήματα οικολογίας και εξερευνούν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.
H γνωριμία με τη φύση γίνεται επίσης μέσω ξεναγήσεων και περιηγήσεων. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το WWF θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στο Ξηρό Όρος, όπου, με αφετηρία το μαγευτικό τοπίο των καταρρακτών του Δρυμώνα, θα δούμε από κοντά την επίδραση της πυρκαγιάς σε είδη που δεν έχουν δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, αλλά και το πώς η φύση έχει αρχίσει να αναγεννάται. Δεδομένου ότι το Evia Film Project διεξάγεται εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους προσκεκλημένους του και έχει διαμορφωθεί μία λίστα από απλές οδηγίες για την προστασία όλων.
Πηγή φωτ.: Evia Film Project
Υπενθυμίζεται ότι το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, πολύτιμη είναι η στήριξη της COSMOTE TV, Μεγάλου Χορηγού, της ΔΕΗ, Στρατηγικού Συνεργάτη και της Fischer που στηρίζει σταθερά το Φεστιβάλ. Το 3ο Evia Film Project πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ου Evia Film Project εδώ.
Πηγή κεντρικής φωτ.: Evia Film Project