«Ο διαγωνισμός για την καθολική προσβασιμότητα στον βράχο της Μονεμβασιάς δεν ακυρώθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους. Ακυρώθηκε εξαιτίας νομικής ερμηνείας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κυριακής Μάλαμα, σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού για το αναβατόριο που θα συνδέει την Κάτω με την Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς.
Ειδικότερα, «[…] σύμφωνα με την ΕΑΔΗΣΥ η υπό ανάθεση σύμβαση εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε σύμβαση έργου, καθώς πρόκειται για μεικτή σύμβαση έργου και προμήθειας. Η ΕΑΔΗΣΥ δεν έκρινε καθόλου επί των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ούτε έκανε την παραμικρή νύξη για ανάγκη διασφάλισης ηπιότερης λύσης. Κατόπιν των ανωτέρω, ο διαγωνισμός στη Μονεμβασιά επαναπροκηρύσσεται κανονικά από τον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτή την περίπτωση έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα αρνητικό στην ένταξη του έργου στο φυσικό και μνημειακό περιβάλλον της Μονεμβασιάς [...], σημείωσε η κα. Μενδώνη.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις που απευθύνονται προς τον δήμο Μονεμβασίας, ο οποίος μετέχει στην υλοποίηση του έργου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, η κα. Μενδώνη ανέφερε τα εξής: «H συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω έργο, είναι κρίσιμη, καθώς πρόκειται για τον κατεξοχήν φορέα της τοπικής κοινωνίας, η οποία επανεξέλεξε, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, την ίδια Δημοτική Αρχή, ενώ γνώριζε το πρόγραμμά της και τα έργα της. Άρα, η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της έχει εκφραστεί για το έργο. Το έργο το επικροτούν κατά πλειοψηφία οι κάτοικοι, οι δημότες και όχι ένας Σύλλογος Φίλων», κατέληξε η Λίνα Μενδώνη.
Αναφερόμενη στο έργο αποκατάστασης της Άνω Πόλης η κα. Μενδώνη σημείωσε τα εξής: «Για την αποκατάσταση της Άνω Πόλης, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει 3.000.000 ευρώ σε προηγούμενη προγραμματική περίοδο και σήμερα η προσβασιμότητα σε αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς επιτελείται αποκλειστικά από την Κάτω Πόλη μέσω ενός εξαιρετικά ολισθηρού καλντεριμιού. Το μονοπάτι αυτό είναι πιο επικίνδυνο στην κατάβασή του. Επομένως είναι απολύτως ακατάλληλο για άτομα μεγάλης ηλικίας, για άτομα με αναπηρία και γενικά για εμποδιζόμενα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό λοιπόν έθετε αυτομάτως το πρόβλημα για το οποίο έπρεπε να βρούμε λύση».