«Τα Γλυπτά παραμένουν διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μουσείο Ακρόπολης και αφορούσε στην παράδοση της σκυτάλης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης, στις πόλεις Ελευσίνα, Τιμισοάρα της Ρουμανίας και Βέσπρεμ της Ουγγαρίας.
Έκανε την παραπάνω δήλωση αναφερόμενη στην Αθήνα που συμβολίζει πάντα τη Δημοκρατία, αλλά και στις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημιουργίας, οι οποίες «απεικονίζονται με έναν ιδανικό τρόπο στη ζωοφόρο του Παρθενώνα».
Η εκδήλωση παράδοσης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά από το 1985, χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Έκτοτε, περισσότερες από 60 πόλεις έχουν λάβει από τότε τον τίτλο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Αναφορικά με την Ελευσίνα, είναι η αρχαιότερη από τις τρεις πόλεις και επωμίζεται μια μεγάλη ευθύνη: Όχι μόνον να γεφυρώσει, με δέος, το μεγάλο ιστορικό, πολιτιστικό και λατρευτικό παρελθόν της, αλλά να το δέσει αρμονικά με το σύγχρονο παρόν της και το ελπιδοφόρο μέλλον της, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αντικατοπτρίζει «τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Γηραιά ήπειρο. Ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν σε έναν κοινό πολιτιστικό τόπο στον Ευρωπαίο πολίτη. Για την Ελλάδα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ''2023 Ελευσίς'' επιστρέφει στη γενέθλια γη», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.
«Η 2023 Ελευσίς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του σύγχρονου Ελληνικού και συνάμα ευρωπαϊκού Πολιτισμού, σε μια πόλη που είναι γεμάτη από αριστουργηματικά μνημεία, αρχαίες μνήμες και ιστορικές γραφές της ελληνικής, επομένως και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.
Όπως συμπλήρωσε: «Η Ελευσίς συστήνεται ως τόπος κοινωνικής ανάπτυξης, καινοτομίας και συλλογικότητας. Τα Ελευσίνια Μυστήρια και το έργο του Αισχύλου, που συνδέθηκε μοναδικά, μυστικά και άρρηκτα με τη γενέτειρά του, την ιερή πόλη, συγκροτεί ένα μοναδικό πλαίσιο ιστορίας για τον σύγχρονο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θεσμός ο οποίος γεννήθηκε, εδώ, στην Αθήνα και είμαστε περήφανοι γι αυτό».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πόλεων που αναλαμβάνουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας, καθώς και των απερχόμενων πρωτευουσών, Ες-συρ-Αλζέτ από το Λουξεμβούργο, Κάουνας από τη Λιθουανία και Νόβι Σάντ από τη Σερβία.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού