Ο Μικρός Πρίγκιπας: Σπάνιο αντίγραφο του βιβλίου πωλείται έναντι 1,25 εκ. δολαρίων
Shutterstock
Shutterstock

Ο Μικρός Πρίγκιπας: Σπάνιο αντίγραφο του βιβλίου πωλείται έναντι 1,25 εκ. δολαρίων

«Και εδώ είναι το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά. Ό,τι είναι ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι» και «είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου, που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό» είναι ορισμένες από τις φράσεις που έχουν πολλάκις αναπαραχθεί από το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, καθότι αγαπημένες σε μεγάλη μερίδα κοινού.

Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, βρίσκεται στις βιβλιοθήκες παιδιών και ενηλίκων, σε αγαπημένη γωνιά. Η είδηση, στην προκειμένη, είναι ότι σπάνιο δακτυλογραφημένο κείμενο του βιβλίου πρόκειται να διατεθεί προς πώληση έναντι 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το εν λόγω δακτυλογραφημένο αντίγραφο είναι ένα από τα τρία που είναι γνωστό ότι υπάρχουν. Γράφτηκε στη Νέα Υόρκη, ενώ ο συγγραφέας ήταν εξόριστος από την κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία τη δεκαετία του 1940.

Όπως θυμόμαστε, στην εξιστόρηση του βιβλίου, ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο ο οποίος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει να απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο. 

Γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (29 Ιουνίου 1900 - 31 Ιουλίου 1944) ήταν Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Υπό αυτή την οπτική, το έργο που τον χαρακτηρίζει απόλυτα είναι τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου», που αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του.