Απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν σε μόνιμη βάση.
Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Πρόταση «win-win» συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Πρόταση «win-win» συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

print_article
Υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά
Απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν σε μόνιμη βάση.

Πρόταση νέας συμφωνίας με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επεξεργάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο, βασισμένη πάνω σε μια λύση «win-win» όπως τη χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο BBC ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι το μουσείο έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα Γλυπτά. «Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση», δήλωσε. Τόνισε δε πως «υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να τα βλέπουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι ένα κέρδος για την Ελλάδα και για εμάς».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε δάνεια, είπε: «Συνομιλούμε με την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό, για μια νέα ρύθμιση, και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχθούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, και, αντίστοιχα δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε εμείς αδύνατα».

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ωστόσο ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν σε μόνιμη βάση, λέγοντας ότι, κάτι τέτοιο, θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια πράξη του κοινοβουλίου, και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

Τέλος εμφανίστηκε «αρκετά αισιόδοξος» για το ζήτημα.