Στις συλλογές των δημοσίων μουσείων θα ενταχθούν 6.099 κινητά μνημεία κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με την αποδοχή της δωρεάς της Ασπασίας-Ελένης (Πέγκυς) Ζουμπουλάκη, νόμιμης κατόχου των (6.099) κινητών μνημείων, προς το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το σύνολο των κινητών μνημείων που δωρίζονται θα κατανεμηθεί στα μουσεία της χώρας, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα μουσεία για τον εμπλουτισμό των συλλογών τους.
Χάλκινος λύχνος, Ελληνιστικών-Ρωμαϊκών Χρόνων. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Σχετικά με την «ταυτότητα» των αντικειμένων, χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και αντιπροσωπεύουν ποικίλες κατηγορίες: Πήλινα, χάλκινα και μαρμάρινα αγγεία, χάλκινα και πήλινα ειδώλια διαφόρων τύπων, είδη καλλωπισμού, χάλκινα όπλα, ιατρικά εργαλεία, γυάλινα μικροαντικείμενα, τμήματα από πήλινες σαρκοφάγους νομίσματα και μήτρες νομισμάτων, εικόνες, εγκόλπια.
Πήλινη προτομή Διονύσου, κλασικών χρόνων. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Τα αντικείμενα προέρχονται από το απόθεμα του παλαιού αρχαιοπωλείου του Θεόδωρου Ζουμπουλάκη, το οποίο μετά το θάνατό του, το 1963, και μέχρι το 1982, ανέλαβε ο γιος του Αναστάσιος Ζουμπουλάκης.
Το 1982 τα αντικείμενα μεταβιβάστηκαν στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη μέσω πώλησης. Με διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, τα έτη 1988, 1989 και 1991, αναγνωρίστηκε η κατοχή των αντικειμένων στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη και η δυνατότητα εκποίησής τους.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η αγορά από το Δημόσιο των πλέον σημαντικότερων από κάθε περίοδο που ανέρχονταν στα 1.111 αντικείμενα. Ωστόσο, δεν προχώρησε η αγορά τους από το Δημόσιο και τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην κατοχή της δωρήτριας μαζί με τα υπόλοιπα, καθώς η ίδια δεν προχώρησε, παρά τη σχετική άδεια, στην εκποίησή τους.
Κορινθιακός αρύβαλλος αρχαϊκών χρόνων. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη για την απόφασή της να δωρίσει στο Δημόσιο, χωρίς καμία απαίτηση αμοιβής, ένα πολύ σημαντικό, σε αριθμό και σπουδαιότητα, σύνολο κινητών μνημείων, αλλά και στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτσιτκών Αγαθών για την άριστη συνεργασία με τη δωρήτρια, σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα μνημεία αυτά, προβάλλοντάς τα στο ευρύ κοινό και καθιστώντας τα προσιτά στην επιστημονική κοινότητα.
Λευκή λήκυθος κλασικών χρόνων. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Κεντρική φωτ.: Ειδώλιο ίππου, γεωμετρικών χρόνων. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ