Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους βιβλιόφιλους. Ο Φεβρουάριος, καθιερωμένος μήνας εκπτώσεων στα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης φτάνει στο τέλος του, και μαζί του κλείνει ένα παράθυρο σε σπουδαίους τίτλους με σημαντική έκπτωση. Ανάμεσά τους, εκδόσεις που ανέδειξαν την ιστορία, την τέχνη και την κουλτούρα μας, βιβλία που δεν είναι απλώς αναγνώσματα, αλλά πολύτιμα τεκμήρια μνήμης. Η ευκαιρία είναι μοναδική: με εκπτώσεις που αγγίζουν το 70%, προσφέρονται λευκώματα και συγγράμματα που διαμόρφωσαν την ελληνική σκέψη και αισθητική. Ορισμένα από αυτά μάλιστα έχουν αξία συλλεκτική, καθώς στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας και της επιφανειακής γνώσης, το βάρος της τυπωμένης σελίδας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Για παράδειγμα, μια πανόδετη αγγλική έκδοση με τα «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης» (4oς-14ος αιώνας) από 97 ευρώ προσφέρεται στα 58 ευρώ. Ο σωζόμενος ψηφιδωτός διάκοσμος της Ροτόντας, του Οσίου Δαβίδ, της Αγίας Σοφίας και των Αγίων Αποστόλων, καθώς και των βασιλικών του Αγίου Δημητρίου και της Αχειροποιήτου παρουσιάζεται με πλούσια, άριστης ποιότητας, εικονογράφηση και με κείμενα που στοχεύουν να αναδείξουν τις αισθητικές αξίες αυτών των μοναδικών αριστουργημάτων της παγκόσμιας τέχνης.
Αντίστοιχα, στο βιβλίο «Μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας» παρουσιάζονται είκοσι μία μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Πρόκειται για ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες που σημάδεψαν την εποχή τους και συνέβαλαν με τα ευρήματά τους στην πρόοδο της αρχαιολογικής επιστήμης. Κι αυτός ο τόμος με σημαντική έκπτωση από 100 ευρώ διατίθεται στα 60 ευρώ.
Όσοι αγαπούν τη ζωγραφική, πρέπει να πάρουν στα χέρια τους το βιβλίο του Καθηγητή Δημήτρη Πλάντζου «Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο». Με τη βοήθεια των πηγών – από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα στον Κικέρωνα, τον Πλίνιο, τον Λουκιανό και τον Φιλόστρατο – ο συγγραφέας αναλύει εικονογραφικές και τεχνοτροπικές τάσεις της αρχαίας ζωγραφικής, επανεξετάζοντας παράλληλα και τις απόψεις της σύγχρονης έρευνας. Με συχνές αναφορές στην ιστορία της τέχνης, την ανθρωπολογία, και τις πολιτισμικές σπουδές, το βιβλίο προτείνει μια νέα, ρηξικέλευθη ματιά στον κόσμο της αρχαιοελληνικής τέχνης. Από 59 ευρώ προσφέρεται στα 35 ευρώ.
Μια έκδοση που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2019, είναι «Η προκυμαία της Σμύρνης». Το δίτομο έργο σε κασετίνα παρουσιάζει με πρωτότυπο και εποπτικό τρόπο το «Και», την μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων προκυμαία, ως ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό, τοπογραφικό και ιστορικό σύνολο. Συνώνυμο της προόδου, του κοσμοπολιτισμού και της ευμάρειας των κατοίκων της, κατά τα 47 χρόνια που μεσολάβησαν από την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 1875 μέχρι τον μαύρο Σεπτέμβριο του 1922, το «Και» αναβιώνει μέσα από εκατοντάδες καρτ-ποστάλ και πανοράματα, όπου αποτυπώνονται τα μεγαλοπρεπή ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία, λέσχες και ξενοδοχεία, καθώς και η ζωηρή κίνηση του λιμανιού. Η αρχική τιμή του βιβλίου ήταν 95 ευρώ και προσφέρεται στα 57 ευρώ.
Οι φιλότεχνοι μπορούν να αναζητήσουν παλιά βιβλία για αγαπημένους δημιουργούς, όπως μια πανόδετη, δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) που αφιερώνεται στον Γιάννη Μόραλη. Θα το βρείτε στα 12 από 25 ευρώ.
Όμως, στις πολλές προσφορές του ΜΙΕΤ θα συναντήσετε και εκδόσεις για σύγχρονους καλλιτέχνες. Ένα ημερολόγιο του 2014 υπήρξε και άτυπος κατάλογος της ομώνυμης έκθεσης του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, «πρότζεκτ 365», που παρουσιάστηκε το 2013 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Ως εισαγωγή έχει μία συζήτηση μεταξύ των ζωγράφων Μ.Κ. και Γιώργου Χατζημιχάλη (από 26 στα 5,5 ευρώ).
Και οι φίλοι της λογοτεχνίας δεν πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι. Την προσοχή μας τράβηξε «Μια φάρσα επιτυχημένη και άλλα διηγήματα» του Ίταλο Σβέβο. Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς μεταφράζει, κρατώντας την οξύτητα της ματιάς και την ειρωνεία του Σβέβο στην απλότητα του ύφους. Η τιμή του βιβλίου είναι μόλις στα 6,5 ευρώ.
Όλες τις προσφορές μπορείτε να δείτε εδώ