Θεσσαλονίκη: Στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Γαΐτη στη Δημοτική Πινακοθήκη ξεναγήθηκε η ΠτΔ
Eurokinissi
Eurokinissi

Θεσσαλονίκη: Στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Γαΐτη στη Δημοτική Πινακοθήκη ξεναγήθηκε η ΠτΔ

Στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Γαΐτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ξεναγήθηκε σήμερα Παρασκευή (27/10), κατά την επίσκεψή της στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στα 58α Δημήτρια, έχει στόχο να τιμήσει τον πρωτοπόρο Έλληνα εικαστικό που πέθανε πρόωρα, το 1984, μόλις σε ηλικία 61 ετών, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, που αποτελεί αστείρευτη παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξενάγησε στους ορόφους του κτηρίου και στις θεματικές ενότητες, η επιμελήτρια της έκθεσης και μουσειολόγος της Πινακοθήκης Θάλεια - Μαρία Αλεξάκη. Αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τα επιλεγμένα έργα που παρουσιάζονται, με την πολύτιμη συμβολή φορέων και ιδιωτών συλλεκτών και την αμέριστη συμπαράσταση της κόρης του Γιάννη Γαΐτη, Loretta Gaitis.

Πρόκειται για επιτοίχια, γλυπτά, κατασκευές, αντικείμενα - παιχνίδια και αρχειακό υλικό, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις αφιερωματικές εκθέσεις και δράσεις που συνδέονται με τον ίδιο και το έργο του και έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη Μ. Αλεξάκη, η Κ. Σακελλαροπούλου εστίασε κυρίως στο κομμάτι που αφορούσε στην περίοδο από το 1967 και μετά, «όπου ο Γαΐτης ξεκινά να εκφράζει το σκεπτικό και τον προβληματισμό του σε σχέση με το πώς επιδρά η εξουσία απέναντι στον σύγχρονο άνθρωπο», ενώ σημείωσε ότι «την εντυπωσίασαν εξίσου και τα πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, που είναι οι πειραματισμοί που έκανε με αφορμή διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα».

Την Κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και η προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου. Στο τέλος της ξενάγησης, ο κ. Ζέρβας χάρισε στην Κ. Σακελλαροπούλου ως ενθύμιο της επίσκεψής της, ένα φουλάρι και δύο φλυτζάνια με σχέδια του Γαΐτη.