Ύψους 2.009.000 ευρώ είναι το ποσό που εγκρίθηκε για δράσεις σύγχρονου πολιτισμού μετά από πρόσκληση, μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας σε μουσικές δράσεις, εκδηλώσεις σύγχρονου και κλασικού χορού, κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές δράσεις και φεστιβάλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα-Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού».
Συνολικά, υποβλήθηκαν 57 αιτήματα επιχορήγησης ή/και παροχής αιγίδας σε Κινηματογραφικές και Οπτικοακουστικές δράσεις και Κινηματογραφικά φεστιβάλ, εκ των οποίων η ομάδα εργασίας αποφάσισε ομόφωνα την οικονομική ενίσχυση 48 φορέων, με το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων να ανέρχεται σε 407.000 ευρώ.
Ακόμη, παροχή επιχορήγησης ύψους 800.000 ευρώ εγκρίθηκε για 40 εκδηλώσεις Χορού 2024, παραγωγές Χορού 2024-2025, Φεστιβάλ και περιοδείες ομάδων κλασικού και σύγχρονου Χορού 2024, από τους συνολικά 79 φορείς που είχαν υποβάλει αίτημα.
Όσο για τις μουσικές παραστάσεις, Φιλαρμονικές, Φεστιβάλ Μουσικής, Περιοδείες και εκδηλώσεις Μουσικής, εξετάστηκαν συνολικά 128 προτάσεις εκ των οποίων 78 λαμβάνουν επιχορήγηση και αιγίδα, 24 φορείς λαμβάνουν επιχορήγηση και ένας φορέας λαμβάνει αιγίδα. Το συνολικό ποσό επιχορηγήσεων που εισηγήθηκε η Γνωμοδοτική Επιτροπή είναι 802.000 ευρώ.
«Στηρίζουμε τις δράσεις και τους πρωταγωνιστές της ''Δημιουργικής Ελλάδας'' στη μουσική, στο χορό, στον κινηματογράφο και φεστιβάλ προσφέροντάς τους χρηματοδοτικά εργαλεία που τους επιτρέπουν να υλοποιήσουν την έμπνευσή τους. Οι αποφάσεις υποστήριξης της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας αναδεικνύουν τη δυναμική και τις προοπτικές των συντελεστών και εκφραστών της, ενδυναμώνοντας, ταυτόχρονα, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο σημείωμά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως συμπληρώνει, «το υπουργείο Πολιτισμού συνεισφέρει στη δημιουργία και ανάδειξη εστιών του πολιτισμού και σημείων πολιτιστικής αναφοράς, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, προσφέροντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να εκφράσουν, με ευφάνταστο τρόπο, τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία της χώρας. Στηρίζουμε αποφασιστικά τη ''Δημιουργική Ελλάδα'' επιμένοντας στην εξωστρέφεια της σύγχρονης δημιουργίας, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα».
Για την αξιολόγηση αιτημάτων σχετικά με τις Κινηματογραφικές και Οπτικοακουστικές δράσεις και Κινηματογραφικά φεστιβάλ, η ομάδα εργασίας αποτελείτο από τους Γεώργιο Κακαβά, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, σύμβουλο επιχειρήσεων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Παναγιώτη Ιωσηφέλη, σεναριογράφο, καθηγητή στο ΑΠΘ και Βασίλης Τερζόπουλο, προγραμματιστή φεστιβάλ, συγγραφέα.
Για την έγκριση των επιχορηγήσεων εκδηλώσεων Χορού 2024, παραγωγών Χορού 2024-2025, Φεστιβάλ και περιοδειών ομάδων κλασικού και σύγχρονου Χορού 2024, η γνωμοδοτική επιτροπή χορού αποτελείτο από τους Μηλιοπούλου Μαρία, πρώην Α΄χορεύτρια της Ε.Λ.Σ., ως Πρόεδρο, Τσιντζιλώνη Στεριανή, Θεωρητικό Χορού, ως Αντιπρόεδρο, Ζούκα Αναστασία, Χορογράφο, ως μέλο, Μιχαλοπούλου Μαρίνα Αγγελική, πρώην Α΄ χορεύτρια της Ε.Λ.Σ. και του Badisces Staatstheater, ως μέλος, Ιγνατίου Άρτεμι, Χορογράφο, Καθηγήτρια Χορού, ως μέλος.
Για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας σε Μουσικές παραστάσεις, Φιλαρμονικές, Φεστιβάλ Μουσικής, Περιοδείες και εκδηλώσεις Μουσικής στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟ, η ομάδα εργασίας αποτελείτο από τους Κακαβά Γεώργιο, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, ως συντονιστή, Ζιάβρα Γεώργιο, Αρχιμουσικό, Στρόφαλη Μάριο, Συνθέτη, Αποστολόπουλο Αθανάσιο – Σπυρίδωνα, Υποδιευθυντή Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Αλεξομανωλάκη Μαργαρίτα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου.