Επιμελητές του V&A αποκαλύπτουν τρισδιάστατο πορτρέτο της Τσέλσι Μάνινγκ στο Νταβός

Επιμελητές του V&A αποκαλύπτουν τρισδιάστατο πορτρέτο της Τσέλσι Μάνινγκ στο Νταβός

Του Γκάρεθ Χάρις

Οι επιμελητές στο Victoria and Albert Museum (V&A) στο Λονδίνο έχουν συνδιοργανώσει μια έκθεση πάνω στις σχεδιαστικές καινοτομίες, η οποία λαμβάνει τόπο αυτή την βδομάδα στο Νταβός, στις ελβετικές Άλπεις. Η έκθεση, «Αυτήν Την Ώρα Αύριο» (This Time Tomorrow, 20-23 Ιανουαρίου), συμπίπτει με την ετήσια συνάντηση υψηλής ισχύος στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 3.000 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες και οικονομολόγοι. 

Η έκθεση αναπτύχτηκε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα πίσω από την συνάντηση στο Νταβός. Εξερευνά τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το τρισδιάστατο τύπωμα, «παρουσιάζοντας έξι σενάρια που αναλύουν το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον σχεδιασμό για να καταλάβουμε το προς τα που οδεύει ο κόσμος,» λέει η επιμελήτριας του V&A Μαριάνα Πεστάνα.

Μια από τις ενότητες η οποία ονομάζεται «Scale: DNA» (Κλίμακα: DNA) περιλαμβάνει δύο μοντέλα σε φυσικό μέγεθος του προσώπου της Τσέλσι Μάνινγ, μιας τρανσέξουαλ στρατιώτη του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία καταδικάστηκε σε 35 χρόνια στρατιωτική φυλακή επειδή αποκάλυψε πάνω από 70.000 μυστικούς φακέλους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα έργα τρισδιάστατου τυπώματος, με τίτλο «ΡιζικήΑγάπη» (Radical Love), δημιουργήθηκαν από την καλλιτέχνιδα, κάτοικο του Σικάγο Χέδερ Ντιούι Χάγκμποργκ, που βάσισε τα πορτρέτα σε βιολογικά δεδομένα τα οποία πήρε από το DNA της Μάνινγκ. Τα DNA το πήραν με ένα βαμβάκι εμποτισμένο μετο σάλιο και ένα δείγμα τρίχας που τους έδωσε η πρώην στρατιώτης των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δεν μπορούσε να φωτογραφηθεί κατά τη διάρκειατης φυλάκισήςτης.

Ένα άλλο τμήμα περιλαμβάνει ένα ένδυμαμε120μικρούς ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο, αν φορεθεί στον ήλιο για μία ώρα, μπορεί να δώσει αρκετή ενέργεια για ένα smartphone. Το μπλουζάκι συνδημιουργήθηκε από την σχεδιάστρια Πολίν Βαν Ντόνγκεν και τις ολλανδικές επιστημονικές ερευνητικές μονάδες Holst Centre και TNO.

Η έκθεση του V&A εξερευνά τον αντίκτυπο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία «χαρακτηρίζεται από ένα συνονθύλευμα τεχνολογιών που θολώνει τα σύνορα μεταξύ των σωματικών, των ψηφιακών και των βιολογικών σφαιρών,» σύμφωνα με την εφημερίδα Foreign Affairs. Αυτό το θέμα ταιριάζει με το στιλ της φετινής συνάντησης στο Νταβός: Την τελειοποίηση της τέταρτης επανάστασης.

Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση μας έδωσε την ενέργεια μέσω ατμού, η οποία βοήθησε την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων. Η δεύτερη ήρθε με τον ηλεκτρισμό, και βοήθησε την μαζική παραγωγή και την αυγή της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής. Η τεχνολογία πληροφοριών και το ίντερνετ μορφοποίησαν την τρίτη επανάσταση: η τέταρτη ακολουθεί τις εξελίξεις αυτής της ψηφιακής εποχής.

Το «This Time Tomorrow» προηγείται μιας μεγάλης έκθεσης στο V&A πάνω στο μέλλον του σχεδιασμού, οργανωμένο από το τμήμα ντιζάιν, αρχιτεκτονικής και ψηφιακής τεχνολογίας του μουσείου.

Επιμέλεια: Χρόνης Μούγιος