Σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου.
Η εικαστική παρέμβαση του Αλέκου Λεβίδη είναι ένα ευαίσθητο σχόλιο πάνω στην καταστροφή της συριακής Παλμύρας των ρωμαϊκών χρόνων από τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Όπως είναι γνωστό, οι βιαιότητες της πρόσφατης περιόδου άφησαν στην περιοχή συντρίμμια μνημείων παγκόσμιας ιστορικής σημασίας και πολυάριθμους νεκρούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο Khaled Mohamad al-Asaad, διαπρεπής και πρωτοπόρος αρχαιολόγος, επί 40 χρόνια έφορος αρχαιοτήτων, αφοσιωμένος στη μελέτη και την ανάδειξη της μυθικής πόλης των Φοινίκων. Ο δημόσιος αποκεφαλισμός του και η διαπόμπευση της ακέφαλης σορού του προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή.
Σε μουσειακές προθήκες, ανάμεσα σε ρωμαϊκά γλυπτά, θα συγκεντρωθούν, όπως υπογραμμίζει ο Λεβίδης, «αντικείμενα που ζωντανεύουν τις ώρες, τις μέρες που γύριζα κάτω από τον ανελέητο ήλιο της ερήμου στη μεγάλη κεντρική λεωφόρο των καραβανιών, στους αμμόλοφους με τους ταφικούς πύργους της Παλμύρας. Αντικείμενα-ευρήματα, γνήσια και κίβδηλα (πλην, πάλι γνήσια) και άλλα που κατασκεύασα κατά καιρούς όταν νοητά γυρόφερνα στη μαγική πολιτεία».
Η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει σε ένα μουσείο που εξ ορισμού διαφυλάττει τη μνήμη και τον πολιτισμό, συνεκτικά στοιχεία της ανθρώπινης υπόστασης, να δώσει βήμα σ' έναν καλλιτέχνη που θέλει να δημοσιοποιήσει μέσω της τέχνης του την αντίδρασή του σε όσα αποτρόπαια συμβαίνουν σήμερα.
Ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία-σκηνογραφία στο Παρίσι (Universite du Theatre des Nations) και αρχιτεκτονική στη Γενεύη (E.A.U.G. Ecole d' Architecture de l' Universite de Geneve). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1969. Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε 26 ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε κατοικίες στην Αθήνα, την Κηφισιά, τη Σύρο και την Άρτα. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως σκηνογράφος στο θέατρο (Νέα Σκηνή, Εθνικό Θέατρο κ.ά.) και έχει ασχοληθεί συστηματικά με το σχεδιασμό εξωφύλλων για βιβλία σε συνεργασία με πολλούς εκδότες (Άγρα, Π.Ε.Κ., Εστία, Κέδρος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.). Έχει εκδώσει 8 βιβλία/καταλόγους με το ζωγραφικό του έργο και έχει μεταφράσει και σχολιάσει το βιβλίο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Περί της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής, 35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας (Εκδόσεις Άγρα).
Διάρκεια: 15 Ιουνίου έως 28 Αυγούστου 2016