Από την Αναστασία Μανιουδάκη
Φέτος το φθινόπωρο η Στέγη του Iδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου, μας προσκαλούν να καταδυθούμε στο Άγνωστο. Η έκθεση ''Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο'' είναι η δεύτερη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων, καθώς δύο χρόνια πριν είχαν συνεργαστεί ξανά για την έκθεση ''Digital Revolution''.
Η επιστημονική φαντασία ήταν ανέκαθεν το καταφύγιο των ονειροπόλων. Αντανακλά τα όνειρα, τους φόβους και τις επιθυμίες του ανθρώπου για το μέλλον, ενώ παράλληλα λειτουργεί και σαν κριτική ματιά για το παρόν. Το τελευταίο μοιάζει λογικό αφού κατά κανόνα ο καλλιτέχνης παίρνει έναυσμα από το παρόν για να φανταστεί το μέλλον.
Η πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 800 αντικείμενα από μια πληθώρα καλλιτεχνικών μέσων όπως βιβλία, σχέδια, κινηματογράφο, γλυπτική και μικρογλυπτική ακόμα και ελαιογραφίες. Ο Ελβετός επιμελητής της έκθεσης Patrick Gyger έχει διατελέσει στο παρελθόν καλλιτεχνικός διευθυντής του International Science Fiction Festival στην Νάντη της Γαλλίας καθώς και διευθυντής του Le lieu unique του Εθνικού Κέντρου Τεχνών στην ίδια πόλη.
Μια έκθεση σε τέσσερις ενότητες
Η έκθεση ξεκινά με την ενότητα "Παράξενα ταξίδια": από το δέκατο ένατο αιώνα, όταν ακόμα δεν γνωρίζαμε κάθε σημείο της Γης, η φαντασία συγγραφέων όπως ο Ιούλιος Βερν και ο Jonathan Swift (Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ) τους οδηγεί να μιλήσουν για περιοχές του πλανήτη μας όπου συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Στη νεότερη εποχή, ο Godzilla και το Jurassic Park μιλούν για ένα κόσμο που οι δεινόσαυροι είναι ακόμα μια πραγματικότητα. Στην έκθεση μπορούμε να δούμε σπάνια σχέδια και χειρόγραφα του Βερν, εντύπωση όμως προκαλούν και τα props για κινηματογραφικές ταινίες του ελληνικής καταγωγής Patrick Tatopoulos.
Στη δεύτερη ενότητα, τις "Οδύσσειες του Διαστήματος", η ανθρωπότητα έχει εξερευνήσει πλήρως το "σπίτι" της και εξαπλώνεται στα άστρα, γνωρίζοντας καινούριους κόσμους και εξωγήινες μορφές ζωής. Το κομμάτι αυτό της έκθεσης είναι αυτό που κλασικά χαρακτηρίζεται ως επιστημονική φαντασία. Ο κινηματογράφος εδώ έχει την τιμητική του, καθώς περιηγούμαστε ανάμεσα σε αντικείμενα από ταινίες όπως το Star Wars και το Stargate. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα σχέδια του H.G. Giger για τη σειρά ταινιών Alien. Εκτίθεται και ένα αντίγραφο του σεναρίου της ταινίας του Stanley Kubrick 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος από τον Arthur C. Clarke και τον ίδιο τον Kubrick.
Η τρίτη ενότητα φέρει τον τίτλο "Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι", μια ευθεία αναφορά στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Aldus Huxley. Αυτό το κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στις λεγόμενες ουτοπίες και δυστοπίες. Αφού κατέκτησε το διάστημα, ο άνθρωπος επιστρέφει στη Γη με σκοπό να την βελτιώσει κοινωνικά. Στην περίπτωση της ουτοπίας, εκτίθενται μια σειρά από διαφημιστικές αφίσες που μας δείχνουν τον κόσμο του μέλλοντος, το ίδιο και μια σειρά από σοβιετικές κάρτες. Στην περίπτωση της δυστοπίας, κινούμαστε στους κόσμους των έργων The Handmaid's Tale της Margaret Atwood, Κουρδιστό Πορτοκάλι του Anthony Burgess και 1984 του George Orwell. Ακόμα, βλέπουμε σχέδια από τις ταινίες Blade Runner του Ridley Scott, High Rise του Ben Wheatley και άλλα.
Στην τελευταία ενότητα με τίτλο "Απώτατα σύνορα", το πιο εσωστρεφές κομμάτι της έκθεσης, εξερευνούμε τον εαυτό μας και την ίδια την ύπαρξη με μέσο την τεχνολογική εξέλιξη. Μια παράμετρος που εξερευνήθηκε από πολύ νωρίς, με βιβλία όπως το Frankenstein της Mary Shelley και το Δόκτωρ Τζέκυλ και Κύριος Χάιντ του Robert Louis Stevenson. Ακόμα, γίνεται αναφορά σε κινηματογραφικές ταινίες όπως το Terminator του James Cameron ή το Back to the Future του Robert Zemeckis. Το βλέμμα, όμως, του επισκέπτη τραβούν τα μοντέλα των ρομπότ από τις ταινίες Interstellar και Ι, Robot.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Στέγη διοργανώνει και μια σειρά από παράλληλες δράσεις όπως συζητήσεις, εργαστήρια για ενήλικες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και μια live cinema performance.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε αναλυτικά εδώ: http://www.sgt.gr/gre/SPG2031/
"Science to Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο", Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 9 Οκτωβρίου 2017 - 14 Ιανουαρίου 2018