Έχει κάτι το μόλε πομπλάνο, το γουακαμόλε ή μήπως η τεκίλα έχει κάποιο μυστικό συστατικό; Δεν μπορεί, κάτι γίνεται στο Μεξικό. Η «Λα Πρεζιντέντα» Κλαούντια Σέινμπαουμ, που εκλέχθηκε με ποσοστό 58,3%, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Μεξικού. Και η πρώτη πρόεδρος εβραϊκής καταγωγής, σε μια χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό Καθολικών στον κόσμο.
Η κεντροαριστερή Σέινμπαουμ, του κόμματος Morena, είχε απέναντι της, επίσης μια άλλη γυναίκα. Ηττηθείσα η πρώην γερουσιαστής της Κεντροδεξιάς Σότσιλ Γκάλβες, 61 ετών, παιδί ιθαγενών από την επαρχία Χιντάλγκο. Δυο γυναίκες διαγωνίστηκαν για το ανώτατο αξίωμα της χώρας - μια πρωτοποριακή αναμέτρηση σε μια χώρα που είναι «γνωστή» για την κουλτούρα του «ματσισμού» (και καλά αντριλίκι) και τη βία κατά των γυναικών. Η Κλάουντια Σέινμπαουμ, πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους, σε μια χώρα όπου το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, καταγράφονταν 10 δολοφονίες γυναικών την ημέρα και 83 ανθρωποκτονίες από πρόθεση.
Το Morena, το κυβερνών κόμμα του Μεξικού από το 2018, περιγράφεται ως αντινεοφιλελεύθερο και λαϊκιστικό. Από το 2023, είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Μεξικό με βάση τον αριθμό των μελών του.Το όνομά του είναι συλλαβική συντομογραφία του Movimiento Regeneración Nacional (Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης). Επίσης, παραπέμπει στην εθνική προστάτιδα των Καθολικών του Μεξικού: την Παναγία της Γουαδελούπης, γνωστή ως «La Morena». Γνώριμο μίγμα, απαντάται και στη δική μας εσωτερική πολιτική σκηνή.
Στο δια ταύτα, δύο γυναίκες ήταν οι κεντρικές υποψήφιες των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό. Πάλι πίσω η Ελλάδα που πάσχει από ηλικιακό ρατσισμό και δεν φείδεται σεξιστικών επιθέσεων, πολλές φορές χονδροειδέστατων σε βάρος γυναικών όταν διεκδικούντην ηγεσία πολιτικών κομμάτων. Γίναμε μάρτυρες του κανιβαλισμού των τρολ σχετικά πρόσφατα. Εδώ με το σταγονόμετρο, δυο-τρεις γυναίκες -αναμφίβολα ισχυρές προσωπικότητες-κρατούν τα ηνία κομμάτων. Για εκλεγμένη γυναίκα πρωθυπουργό έχουμε ακόμα δρόμο. Σαφώς η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα μας, αλλά ο δρόμος όσον αφορά στη διεκδίκηση ανώτατων αξιωμάτων από γυναίκες δεν είναι δα στρωμένος με ροδοπέταλα.
Τώρα που κατέκτησε την προεδρία, το επόμενο «ζετέ» για τη Σέινμπαουμ, που έκανε χρόνια μπαλέτο, θα είναι να βγει από τη σκιά του προκατόχου της και επί μακρόν μέντορα της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, του απερχόμενου προέδρου. Η ίδια και ο Λόπες Ομπραδόρ είναι «διαφορετικοί άνθρωποι», δήλωσε σε συνέντευξή της. Αυτός είναι ένας πετρελαιάς που επένδυσε σε περιβαλλοντικά αμφισβητήσιμα έργα- εκείνη είναι κλιματολόγος. Ωστόσο, η Σέινμπαουμ, μητέρα μιας 36χρονης κόρης από τον πρώτο της γάμο, έχει προσελκύσει τους ψηφοφόρους κυρίως με την υπόσχεση να εδραιώσει την κληρονομιά του, υποστηρίζοντας κινήσεις όπως το μεγάλο στοίχημά του στην εθνική εταιρεία πετρελαίου και τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, τις οποίες οι επικριτές αποκαλούν αντιδημοκρατικές.
Ακόμη και με την ισχυρή εντολή που της έδωσαν οι ψηφοφόροι, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον προσεχή Οκτώβριο. Εκτός από την οικονομία, τη φτώχεια, την υγεία, την παιδεία, η βία των καρτέλ συνεχίζει να βασανίζει τη χώρα. Τροφοδοτεί έναν από τους πιο θανατηφόρους προεκλογικούς κύκλους στην πρόσφατη ιστορία του Μεξικού, με θύματα περισσότερα από 36 άτομα, που δολοφονήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι, επειδή διεκδίκησαν δημόσια αξιώματα. Η Σέινμπαουμ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στα κοινωνικά αίτια της βίας, ενώ παράλληλα θα εργάζεται για τη μείωση των ποσοστών ατιμωρησίας και την ενίσχυση της εθνικής φρουράς. Αρκετοί στο Μεξικό πάντως δεν αντέχουν άλλο να ζουν σε μια χώρα που φλέγεται, επιθυμούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
Είναι νωρίς ακόμα για να πέσουν σκιές στους δρόμους που ανοίγει η εκλογή της. Η ίδια σπάνια συζητά για την καταγωγή της. Όταν το κάνει, τείνει να σκιαγραφεί μια πιο μακρινή σχέση με τον Ιουδαϊσμό από ό,τι πολλοί άλλοι στην εβραϊκή κοινότητα του Μεξικού. Συμβαδίζει με τις απαρχές του ίδιου του Μεξικού, η ιστορία των Εβραίων που αριθμούν περίπου 59.000 ανθρώπους σε μια χώρα, 130 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο πατέρας της Πρεζιντέντα, Κάρλος Σέινμπαουμ Γιοσέλεβιτς, επιχειρηματίας και χημικός μηχανικός, ήταν γιος Εβραίων Ασκενάζι που εγκατέλειψαν τη Λιθουανία στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μητέρα της, Άνι Πάρδο Κέμο, βιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, είναι κόρη Σεφαραδιτών Εβραίων που διέφυγαν από τη Βουλγαρία πριν από το Ολοκαύτωμα.
Η Κλάουντια Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον πολιτικό της μέντορα την 1η Οκτωβρίου εγκαινιάζοντας εξαετή πολιτική θητεία έως το 2030. Έχει δηλώσει, ότι το Μεξικό θα έχει «καλές σχέσεις» είτε με τον Τραμπ, είτε με τον Μπάιντεν, όποιος και αν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, και πως η ομάδα της θα συνεχίσει να εργάζεται για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
Το μέλλον θα δείξει τα ηγετικά της προσόντα και τις ικανότητες της. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Αλλά δεν παύει η εκλογή μιας γυναίκας στην προεδρία του Μεξικού να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις.
Αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν τις ανώτατες πολιτειακές θέσεις και να επηρεάσουν την πορεία μιας χώρας.
Και στα δικά μας…