Αισιοδοξία επικρατεί για το μεγάλο στόχο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ενόψει της πρώτης, χρονικά, αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την DBRS την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Η Standard & Poor's που είναι προγραμματισμένη στις 20 Οκτωβρίου μοιάζει θεωρητικά, σύμφωνα με στελέχη των αγορών, η πλέον πιθανότερη περίπτωση για την αναβάθμιση που θα επαναφέρει και επίσημα την ελληνική οικονομία στη μεγάλη επενδυτική κατηγορία, μετά από πολλά χρόνια, μεγάλες δυσκολίες και μεθοδική σκληρή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.
Μεσολαβεί βεβαίως στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s, αλλά ο οίκος μας έχει αξιολογήσει τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και μοιάζει τώρα σχεδόν απίθανο να τα ανεβεί μονομιάς για να προηγηθεί των άλλων οίκων.
Η περίοδος των αξιολογήσεων που θα κλείσει για φέτος την 1η Δεκεμβρίου με τη Fitch είναι ταυτόχρονα και η κρίσιμη περίοδος που θα τεθούν οι βάσεις για την πορεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τα μετοχικά μερίδια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχοντας απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια και έχοντας επιστρέψει στην κερδοφορία, προσελκύουν ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως ξένων επενδυτών και δευτερευόντως Ελλήνων θεσμικών και ιδιωτών που τοποθετούνται μέσω του ΧΑ.
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή της έκθεσης της NBG Securities, που επικαλούμενη στοιχεία του Bloomberg, ανέφερε ότι οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα εν αναμονή της αναβάθμισης, ωθώντας τις δύο αγορές στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως. Η σημαντική πρόοδος των ελληνικών τραπεζών και το ενδιαφέρον των επενδυτών σχεδόν διπλασίασε από πέρυσι τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, μαζί και την περιουσία του ΤΧΣ. Αυτήν τη στιγμή η Eurobank αποτιμάται στα 5,6 δισ. ευρώ, η ΕΤΕ στα 5,3 δισ. ευρώ, η Πειραιώς στα 3,9 δισ. ευρώ και η Alpha Bank στα 3,3 δισ. ευρώ.
Έτσι αυτή η περίοδος του φθινοπώρου είναι σημαντική με τα δύο αυτά θέματα της οικονομίας να συνδέονται, καθώς το ένα επηρεάζει το άλλο συμβάλλοντας στην επιτυχία του στόχου.
Το ΤΧΣ έχει κάνει ήδη προεργασία με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, για τη διάθεση των σημαντικών μετοχικών μεριδίων που διαθέτει και σε περίπτωση που έρθει όπως αναμένεται και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η συγκυρία θα ευνοήσει θετικές εξελίξεις.
Η πρεμιέρα θα γίνει με την Eurobank για την οποία το μικρό μερίδιο που διαθέτει το ΤΧΣ κάνει τα πράγματα ευκολότερα δεδομένου ότι η τράπεζα ενδιαφέρθηκε για τη διαδικασία αγοράς των δικών της μετοχών και κινήθηκε προσδιορίζοντας και μία τιμή που έχει προσδώσει σταθερότητα στη μετοχή.
Η Eurobank όπως είναι γνωστό έχει ανακοινώσει ένα εύρος τιμών για την αγορά του μεριδίου 1,4% των μετοχών της από 1,10 έως 1,90 ευρώ. Το ακριβές τίμημα θα οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας και θα ακολουθήσει η πρόταση στο ΤΧΣ.
Αν και οι διαδικασίες που προβλέπει σε κάθε περίπτωση διάθεσης μετοχών το ΤΧΣ μπορεί να είναι χρονοβόρες για λόγους αδιάβλητου και εγκυρότητας, ωστόσο η περίπτωση της Eurobank μπορεί να προχωρήσει γρήγορα γιατί οποιοσδήποτε αξιόπιστος θεσμικός είναι πάντα ιδιώτης επενδυτής και η τράπεζα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε και οι άλλοι μέτοχοί της, καθώς με μερίδιο 1,4% δεν τίθεται ασφαλώς θέμα διοίκησης.
Αντίθετα, η είσοδος νέου επενδυτή αντανακλά την πρόοδο που έχει κάνει η τράπεζα και προφανώς αυξάνει και την αποτίμησή της, προς ικανοποίηση και του ΤΧΣ το οποίο υπολογίζει σε μία καλή πρώτη εικόνα για τη συνέχεια του εγχειρήματος.
Βεβαίως, το επόμενο εγχείρημα έχει ειδικό βάρος καθώς είναι η μεγαλύτερη και ακριβότερη συμμετοχή του ΤΧΣ, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα στην οποία το Ταμείο διαθέτει ποσοστό 40,39%, το οποίο αποτιμάται τώρα στα 2,14 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και μετά το σχέδιο που φέρεται να έχει το προβάδισμα είναι η διάθεση μετοχών σε δύο φάσεις. Πιθανότερο είναι να διατεθεί καταρχήν το μισό μερίδιο, ένα ποσοστό περίπου 20% και σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσει το υπόλοιπο μερίδιο.
Η διοίκηση της Εθνικής ρωτήθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, για την περίπτωση επαναγοράς μεριδίου από το ΤΧΣ όπως κάνει και η Eurobank, καθώς έχει σημαντικά αυξημένη ρευστότητα και μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίων και ο CEO Παύλος Μυλωνάς, δεν το απέκλεισε μεν, αλλά ουσιαστικά παρέπεμψε στον βασικό μέτοχο, δηλαδή το ΤΧΣ και απέφυγε να πει περισσότερα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς είχε πει για το ενδεχόμενο επαναγοράς ιδίων μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ ότι, «θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε σε συνδυασμό με τον μέτοχο, οπότε, δυστυχώς, αυτό είναι ό,τι μπορώ να πω για το θέμα».
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα μετοχικά του μερίδια σε Πειραιώς και Alpha Bank υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει με το νέο έτος, με τις δύο τράπεζες να είναι πάντως έτοιμες από τώρα μετά τη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει, καθώς χρειάστηκε να «κάψουν» σημαντικά κεφάλαια για να μειώσουν τόσο πολύ τα κόκκινα δάνειά τους. Έχουν πλέον γυρίσει σε εντυπωσιακή κερδοφορία και αυξάνουν ταχύτητα διαρκώς, ενώ θα διανείμουν μερίσματα από τα φετινά όπως άλλωστε και η Eurobank και Εθνική Τράπεζα.
Το μερίδιο της Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ έχει ποσοστό 27% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και το αμέσως ακριβότερο μετά της ΕΤΕ, ενώ από την άλλη η Alpha Bank στην οποία το ΤΧΣ έχει σχετικά μικρό μερίδιο 9% είναι περίπτωση που οι μετοχές μπορούν να διατεθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ η διοίκηση στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου στους αναλυτές δήλωσε έτοιμη για την απομετοχοποίηση του Ταμείου.