Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι σαφής: η Ελληνική Λύση κινείται στο 13.9%, η Νίκη στο 6,1%, η Φωνή της Λογικής στο 1,8% και οι Σπαρτιάτες στο 1,5%. Σύνολο: 23.3%, στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως η Α΄ Θεσσαλονίκης εμπερικλείει και τις συνοικίες που αυτοδιοικητικά αποτελούν ξεχωριστούς Δήμους. Αυτοί οι Δήμοι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, αποτελούν ισχυρά κέντρα στήριξης των κομμάτων της άκρας Δεξιάς. Αν συνυπολογίσουμε στην άθροιση και αυτούς τους Δήμους στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τα παραπάνω κόμματα θα υπερβούν αισθητά το 25%, απειλώντας την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στον Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση κινείται περί το 31,5%, ποσοστό που θα πέσει, αν συνυπολογιστούν και οι συνοικίες.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στον Δήμο Αθηναίων είναι –πάντα κατά την Opinion Poll– Νέα Δημοκρατία 35.5%, Ελληνική Λύση 6,8%, Νίκη 3,5%, Φωνή Λογικής 1,6%. Σύνολο των τριών κομμάτων 11,9%. Τεράστιες οι αποκλίσεις για τις οποίες έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα iefimerida.
Την ίδια στιγμή, στην ιστοσελίδα του «Βήματος», υπάρχει αναρτημένο ένα κείμενο του κ. Στράτου Φαναρά με τίτλο «ευρωεκλογές: γιατί είναι οι πιο ''θολές'' της μεταπολίτευσης». Στο κείμενο του υπάρχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράγραφος η οποία εξηγεί κάποιες καταστάσεις και για αυτό τη μεταφέρω αυτούσια:
«Το ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η σταδιακή βελτίωση των επιδόσεών του δεν είναι τόσο αποτέλεσμα μιας επανασυσπείρωσης των παραδοσιακών δυνάμεών του όσο αποτέλεσμα προσέλκυσης νέων κοινών υποστήριξης, που σταδιακά τον μετατοπίζουν προς την Κεντροαριστερά ή καλύτερα τον απομακρύνουν από την ισχυρή θέση που κατείχε επί προεδρίας Τσίπρα στον χώρο της Αριστεράς. Όμως, το βασικό χαρακτηριστικό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η θέση του στον άξονα Αριστεράς - Δεξιάς αλλά ότι προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 22% μεταξύ όσων νιώθουν να βρίσκονται «εκτός των τειχών», οι οποίοι στο σύνολό τους ανέρχονται στο τρέχον ερευνητικό κύμα στο 47%, δηλαδή αποτελούν σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα».
Κρατήστε και τη δημοσκόπηση της Opinion Poll και το κείμενο του κ. Στράτου Φαναρά. Ίσως αποδειχθούν ένας καλός οδηγός το βράδυ των ευρωεκλογών για να κατανοήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η παραπάνω διαπίστωση του κ. Φαναρά μου θυμίζει την τακτική του αρχιτέκτονα του Brexit, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος απευθύνθηκε στους «εκτός των τειχών» Βρετανούς πολίτες και γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά τους και την κοινωνική τους συμπεριφορά, τούς έβαλε «εντός των τειχών» και υπέρ του Brexit. Το πώς το κατάφερε αυτό, είναι άλλη ιστορία.
Συνολικά, η εικόνα που προκύπτει τόσο από τη δημοσκόπηση της Opinion Poll όσο και από την ανάλυση του κ. Φαναρά δείχνει πως προχωρούμε σε μια περίοδο ανακατατάξεων που μπορεί να οδηγήσουν και σε ανατροπές. Το πόσο σταθερό είναι ένα σύστημα, αυτό εξαρτάται από την ισχύ των θεμελίων του. Και το υπάρχον πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή ουσιαστικά το στηρίζει μόνον η Νέα Δημοκρατία.