Ερντογάν: Απειλεί να εισβάλει στο… Ισραήλ

Αν αυτή την απειλή δεν τη διατύπωνε γείτονάς μας θα μας έπιαναν τα γέλια. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με άτομο που πιστεύει ότι συνομιλεί με την Ιστορία, η κατάσταση είναι μάλλον σοβαρή. Παραθέτω ολόκληρη την προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που αναφέρεται στο Ισραήλ: «Όπως ακριβώς μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. (Τα κεφαλαία δικά μου). Αλλά πρέπει να είμαστε δυνατοί για να κάνουμε αυτά τα βήματα».

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κραυγαλέα περιφρόνηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την πρόταση «δεν υπάρχει τίποτα που να μας σταματά…». Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου υπάρχουν για να θέτουν φραγμούς στην επιθετικότητα των αυταρχικών καθεστώτων που πιστεύουν στο δίκαιο του ισχυρότερου και έχουν την αντίληψη πως η διεθνείς συνθήκες αναθεωρούνται με την άσκηση βίας ή την απειλή άσκησής της. Αυτό ακριβώς που έκανε ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Η παραπάνω ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκει τη συμπύκνωσή της στη γνωστή, προς την πατρίδα μας, απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Όσοι καλοπροαίρετοι Έλληνες πίστεψαν πως ήταν ένα καθ΄υπερβολήν σχήμα λόγου, θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αυτή η φραστική απειλή αιωρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα αιωρείται εφ΄όσον η δική μας πλευρά την εκλαμβάνει απλώς ως τέτοια. Ως μια ακόμα φραστική απειλή.

Για να έρθω επί του θέματος. Δηλαδή ο Ερντογάν πιστεύει πως μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ; Πιστεύει ότι οι 5000 περιφερόμενοι παραστρατιωτικοί κατσαπλιάδες που τους ελέγχει και τους εξοπλίζει θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις; Ουδείς γνωρίζει πώς λειτουργεί το μυαλό ενός ηγέτη που διακατέχεται από το σύνδρομο του μεγαλείου.

Μπορεί όντως να το πιστεύει. Υποθέτω ότι κάποιοι σοβαροί άνθρωποι δίπλα του θα τον προσγειώσουν στην πραγματικότητα.

Στα καθ΄ημάς. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε τα ήρεμα νερά με τους γείτονές μας, υπό μια προϋπόθεση: πως δε γίνονται εκπτώσεις εκ μέρους μας για να διατηρηθούν αυτά τα ήρεμα νερά. Χάριν της συζητήσεως να δεχτώ ότι τα γεγονότα στην Κάσο εξελίχθηκαν όπως τα παρουσιάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Φαντάζομαι όμως ότι το μήνυμα το έλαβαν όσοι, ευρισκόμενοι σε πλάνη, εκτιμούν πως τα ήρεμα νερά με την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή της Τουρκίας. Η Κάσος απέδειξε, όπως προηγουμένως και η οριοθέτηση των θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές του Αιγαίου, πως η Τουρκία θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση των ήρεμων υδάτων την παραίτηση της πατρίδας μας από την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Δε χρειάζεται να έχει κάποιος πολύ μυαλό για να καταλάβει πως το σημερινό σκηνικό ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει μια ημερομηνία λήξεως - μακάρι αυτή να είναι μακρινή - καθώς δεν υπάρχει κανένα Άγιο Πνεύμα που θα επιφοιτήσει τον Ερντογάν. Ο άνθρωπος έφτασε στο σημείο να απειλεί το Ισραήλ, σε μια κρίση μεγαλείου.