Ο Αλ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να αποφύγει μια περαιτέρω μείωση των ποσοστών του κόμματός του, συγκρότησε μια ομάδα στελεχών που θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρονται σε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα εμφανίζονται μετά από έγκριση της ηγεσίας. (Αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποδεχθούν και υποκύψουν σε αυτή τη διαδικασία, αυτό αφορά την αξιοπιστία τους. Αυτοί είναι οι οικοδεσπότες, αυτοί καλούν.)
Δεν είναι κακή ιδέα για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας επίγνωση της ποιότητας των στελεχών του χώρου, είναι μια σωστή, αμυντική κίνηση. Έτσι ελέγχουν πλήρως αυτά που θα ακουστούν στα κανάλια. Οι illuminati του κόμματος θα έχουν διαβάσει το μάθημά τους—πολύ συγκεκριμένες θέσεις, επί πολύ συγκεκριμένων θεμάτων-- και στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές θα το έχουν αποστηθίσει.
Αντικειμενικός σκοπός είναι η αποφυγή της πολυφωνίας που μοιραία οδηγεί σε λάθη και σε δυσάρεστα απρόοπτα, όπως συνέβη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας κάθε κίνηση του τελευταίου γίνεται αποδεκτή χωρίς πολλά λόγια. Ο λογαριασμός και οι ευθύνες—αν τα πράγματα πάνε ακόμα χειρότερα—θα αναζητηθούν μετά τις εκλογές.
Η προοπτική δεν είναι ευοίωνη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κάλπη της 21ης Μαϊου διαμόρφωσε μια πραγματικότητα την οποία ουδείς μπορεί να την αγνοήσει. Και κάθε νέα πραγματικότητα—πολύ δε περισσότερο αν είναι εντυπωσιακή- δημιουργεί νέες συνειδήσεις, νέες συσπειρώσεις, νέες προσδοκίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική χωρίς ευκρινή στόχο. Τι επιδιώκει; Γιατί ο στόχος να μην καταστεί η Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη μπορεί να ερμηνευθεί από σημαντική μερίδα πολιτών και ως προσπάθεια η χώρα να μείνει ακυβέρνητη. Διότι, ενώ η αυτοδυναμία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ορισμό, αριθμητικά δεδομένο, η έννοια της παντοδυναμίας είναι ασαφής και υποκειμενική. Ως εκ τούτου, ερμηνευόμενη από μια συγκεκριμένη οπτική, μπορεί να εκτιμηθεί ότι οδηγεί κατευθείαν στην πολιτική αστάθεια και στην αβεβαιότητα.
Οι πολίτες στις 25 Ιουνίου ουσιαστικά θα ψηφίσουν αν εγκρίνουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Περί αυτού πρόκειται. Σε αυτές τις εκλογές δε θα παίξουν ρόλο ούτε τα προγράμματα ούτε οι δημοτικότητες των ηγετών. Όλα αυτά συνυπολογίστηκαν στις προχθεσινές εκλογές.
Στις 25 Ιουνίου θεωρητικά οι κάλπες είναι κενές, όμως το αποτύπωμα που άφησε το 40,8% υπάρχει. Δεν ανατρέπεται. Μόνον τροποποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Το ίδιο και το 20% του ΣΥΡΙΖΑ.
Δια ταύτα, οι illuminati ελάχιστα μπορούν να κάνουν. Το πεδίο δράσης τους είναι, εκ των πραγμάτων, περιορισμένο και ο ρόλος τους άχαρος. Τα όρια τους κινούνται στο ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζεται από τη μια μεριά στην όσο το δυνατόν πιο καχεκτική αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη στην αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν το λες εύκολο το έργο τους, καθώς καλούνται να ανατρέψουν μια διαμορφωμένη δυναμική.