Επειδή διαβάζω και ακούω πως άλλο πράγμα είναι οι Παλαιστίνιοι και άλλο οι τρομοκράτες της Χαμάς, πραγματικά διερωτώμαι, δεν έχουν πληροφόρηση όσοι το υποστηρίζουν; Και δε χρειάζεται ειδικού τύπου πληροφόρηση. Απλώς να βλέπουν τηλεόραση και να παρακολουθούν το Διαδίκτυο. Θα διαπιστώσουν πως οι κάτοικοι της Γάζας ομόθυμα στηρίζουν την Χαμάς. Άλλωστε, με την ψήφο τους κέρδισε τις πρώτες και μοναδικές εκλογές που διεξήχθησαν εκεί τον Ιανουάριο του 2006 και στη συνέχεια ουδέποτε επιχείρησαν να απαλλαγούν από το καθεστώς που επέβαλλε.
Απεναντίας, «οι κάτοικοι της Γάζας γιόρταζαν μαζικά κάθε δολοφονία Ισραηλινών αμάχων εδώ και δεκαοχτώ χρόνια. Οι γυναίκες που μοίραζαν αρτοσκευάσματα στα χαρούμενα παιδιά, θαυμάζοντας σαν να ήταν γενναίοι ιππότες τους δολοφόνους της Χαμάς, που παρέλαυναν, με όπλα υπερήφανα υψωμένα πάνω από το πλήθος. Η θορυβώδης, απρεπής, δαιμονική χαρά τους ενώ μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά στο Ισραήλ, τα παιδιά έκλαιγαν για τον πατέρα τους, οι μπαμπάδες για τους γιούς τους». Αυτά γράφει η Sandrine Boudana, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στην εφημερίδα Le Figaro, στις 20 Οκτωβρίου 2023.
Kαι συνεχίζει η καθηγήτρια. « Τα ΜΜΕ αναφέρουν τον κυνισμό των «μαχητών» της Χαμάς που χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό τους ως ανθρώπινες ασπίδες, που εκτοξεύουν τους πυραύλους τους από τις στέγες νοσοκομείων, τζαμιών, και σχολείων. Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση στη Γάζα, η οποία υπόσχεται βία άνευ προηγουμένου, ενώ η Ισραηλινή κυβέρνηση καλεί τους αμάχους να καταφύγουν στη νότια Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς Ismael Haniyeh διατάζει τους κατοίκους της Γάζας να μην την εκκενώσουν. Παραγγελία που δόθηκε από την κατοικία του στο Κατάρ…»
Αντιλαμβάνομαι πως όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει εντός ενός συγκεκριμένου ιστορικού πλαισίου, το οποίο καθορίζει τις συμπεριφορές και των απλών πολιτών. Αυτό απαντά στο «γιατί». Οι διαπιστώσεις που καταγράφει η Sandrine Boudana διαμορφώνουν σήμερα μια κατάσταση που μονοδρομεί κάποιες λύσεις. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για συμβιβαστικές καταστάσεις διότι το μίσος δε φωλιάζει μόνο μέσα στους τρομοκράτες, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας. Για ποια συμβιβαστική και βιώσιμη λύση μπορούμε να μιλούμε όταν συνολικά το 60% των Παλαιστινίων επιθυμεί την εξαφάνιση του Κράτους του Ισραήλ από τον χάρτη;
Και από την άλλη πλευρά, με τι τρόπο το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει αυτήν την υπαρξιακή απειλή που εκπορεύεται όχι από ολιγομελείς ομάδες τρομοκρατών, αλλά από τη συνείδηση εκατομμυρίων Παλαιστινίων; Όσοι πιστεύουν ακόμα πως μπορεί τα δύο κράτη να συνυπάρξουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας είτε είναι ανιστόρητοι είτε αφελείς είτε μας κοροϊδεύουν. Η Ιστορία της περιοχής και η γεωγραφία της προβάλλουν τις αντιστάσεις τους σε σχεδιασμούς που δεν τις λαμβάνουν υπ΄όψη.
Η 7η Οκτωβρίου δεν αφήνει κανένα ερωτηματικό πλέον για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Για το πώς. Αυτό είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Αφήνει ανοικτό το πότε και κυρίως το μετά. Σε αυτές τις πολύπλοκες καταστάσεις, περπατώντας βήμα-βήμα, βλέπουμε πιο καθαρά το ομιχλώδες τοπίο.
ΥΓ. Ο Γραμματέας του ΟΗΕ ας εξηγήσει πώς περάσαν στην κατοχή της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο 100.000 ρουκέτες και πύραυλοι, ενώ η περιοχή βρίσκεται υπό την προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ.