Οι χθεσινές απειλές του Τσαβούσογλου πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την Ελλάδα να επεκτείνει ούτε ένα μίλι τα χωρικά της ύδατα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας πως το casus belli υπάρχει και αποτελεί σταθερό στοιχείο των ελίτ της Τουρκίας. Ήταν μια προειδοποιητική βολή για την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα νοτίως της Κρήτης. Από την άλλη πλευρά όταν γνωρίζεις την αντίδραση του αντιπάλου σου, προγραμματίζεις τις κινήσεις σου. Η Ελλάδα γνωρίζει και αναλόγως θα αποφασίσει.
Εκείνο που είναι σαφές από την παραπάνω δήλωση είναι πως η Τουρκία συνολικά, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά, θέλει την πατρίδα μας χώρα περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο. Αυτή είναι μια πάγια πολιτική και η χθεσινή δήλωση Τσαβούσογλου απλώς την επιβεβαιώνει. Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης ουδόλως εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα και δεν επηρεάζει καθόλου τα τουρκικά συμφέροντα στο Αιγαίο.
Αυτή η δήλωση είναι απλώς μια ακόμα επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Τουρκίας και εντάσσεται στον λεγόμενο υβριδικό πόλεμο που διεξάγει κατά της πατρίδας μας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου. Και είναι επίσης γεγονός πως σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συμπέσουν οι προεκλογικές περίοδοι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, κάτι που θα επιβαρύνει το ήδη τεταμένο κλίμα.
Το πρόβλημα για την πατρίδα μας είναι ότι ενδεχομένως να μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, αν και από τις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως η πολιτική αστάθεια θα είναι δεδομένη γιατί και η αυτοδυναμία να επιτευχθεί αυτή θα είναι οριακή.
Το έγκλημα κατά της Ελλάδας διαπράχθηκε το 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος της απλής αναλογικής. Τότε η Αριστερά έβαλε για μια ακόμα φορά το κομματικό της συμφέρον πάνω από το εθνικό. Και στο σημείο αυτό να μνημονεύσω τη γενναία στάση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά γιατί αρνήθηκε να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο κι έτσι ματαίωσε την ισχύ του νόμου της απλής αναλογικής αμέσως, από τις εκλογές του 2019.
Να θυμίσω πως στις 3 Ιουλίου 2016 είχε δηλώσει πως: «Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν ψηφίζουμε, σε τακτικισμούς δε βάζουμε πλάτη», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θέλει να καταστήσει ρυθμιστή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου τη «Χρυσή Αυγή». Για να μην ξεχνιόμαστε.
Ας αναλογιστούμε, το 2019, μια κυβέρνηση συνεργασίας να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση στον Έβρο, την πανδημία, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λοιπόν, ας ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά μόνον γι' αυτή την υπεύθυνη στάση της που γλίτωσε την Ελλάδα από εθνικές περιπέτειες.
Δυστυχώς το πρόβλημα τότε απλώς μετατέθηκε, δεν λύθηκε. Και σήμερα το βρίσκουμε μπροστά μας σε ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα οξυμένο και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο ναδίρ. Η μόνη εθνικά υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αν συναινέσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε τελικά να αποτραπεί το τραγικό ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, που πιθανόν να εκμεταλλευθεί η Τουρκία.
Δε θα το κάνει, γιατί: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».