Τα ποσοστά απήχησης του Στέφανου Κασσελάκη στο Κέντρο είναι χαμηλά. Δεν δείχνει να «γοητεύει» τον χώρο, όπου κυριαρχεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με 52%, έπεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 38% και ακολουθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 26%, σύμφωνα με τα επιπλέον ευρήματα της Pulse, τα οποία παρουσιάζει στο Liberal ο Γενικός της Διευθυντής, Γιώργος Αράπογλου.
Κάνει λόγο για τα αρκετά ακόμη εμπόδια και «ανηφόρες» που έχει μπροστά του ο Σ. Κασσελάκης, για το γεγονός ότι έχει τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής στους ψηφοφόρους του (64%), έναντι του 88% των ψηφοφόρων της ΝΔ που εκφράζουν θετική γνώμη για τον Κυρ. Μητσοτάκη και 79% εκείνων του ΠΑΣΟΚ για τον Ν.Ανδρουλάκη, ενώ παραθέτει και ευρήματα που δείχνουν την γειτνίαση των ψηφοφόρων των δύο χώρων (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ).
Ενώ ερωτηθείς για τις αυτοδιοικητικές, αν και θεωρεί ακραίο το σενάριο να κερδίσει η ΝΔ «13 στις 13 περιφέρειες», εντούτοις δεν το αποκλείει, τονίζοντας ότι ακόμη και μια νίκη στις περισσότερες, θα αποτελούσε επιτυχία, αν σκεφτούμε ότι διανύει τη δεύτερη θητεία της, μετά από ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Τι απήχηση έχει ο Στέφανος Κασσελάκης στο εκλογικό σώμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Pulse RC; Και κατά πόσο είναι πιθανή ακόμη και μια περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, με διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του προς άλλα κόμματα;
Στο σύνολο των ερωτηθέντων της πρώτης μετεκλογικής έρευνας της Pulse RC για τον ΣΚΑΪ, που ξεκίνησε (και πραγματοποιήθηκε στο σύνολό της) μετά από την εκλογή του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης με 28% μοιράζεται την 3η θέση, μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και στην 1η ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 43% που ξεπερνά το δημοσκοπικό και το εκλογικό ποσοστό του κόμματός του.
Όπως όλοι οι αρχηγοί, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την 1η θέση δημοτικότητας στο κόμμα του. Καταγράφει όμως το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής στους ψηφοφόρους του - σε σύγκριση με τους άλλους δύο αρχηγούς. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζουν θετική άποψη:
- για τον Στέφανο Κασσελάκη, το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ,
- για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 88% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας,
- και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 79% του ΠΑΣΟΚ.
Από τα παραπάνω, γίνονται εμφανή τόσο η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο δύσβατος δρόμος που έχει μπροστά του ο Στέφανος Κασσελάκης, με μάλλον αρκετά ακόμα εμπόδια και «ανηφόρες»...
Ποια είναι ωστόσο η διείσδυση του Στέφανου Κασσελάκη στο Κέντρο; Καθώς επίσης, ποια είναι η απήχηση του Νίκου Ανδρουλάκη γενικά στα υπόλοιπα κόμματα;
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη δημοτικότητά του μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό (27%). Συγχρόνως, τη δεύτερη καλύτερη απήχησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την καταγράφει μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (28%). Αποτελεί αυτό, άλλη μια ένδειξη της γειτνίασης των δύο χώρων και των ψηφοφόρων τους;
Στους κεντρώους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με θετική άποψη του 38%, προηγείται του Στέφανου Κασσελάκη (26%). Στους κεντροαριστερούς όμως η σειρά αντιστρέφεται: Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την 1η θέση με θετική άποψη από το 47% έναντι 39% του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι, στο ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33% είναι πιο δημοφιλής από τον Στέφανο Κασσελάκη, ένδειξη ότι η απήχηση του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να κινδυνεύει, ούτε και στους προνομιακούς, για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πολιτικούς χώρους.
Και ποια είναι τα αντίστοιχα ευρήματα για την επίδραση του Πρωθυπουργού στους άλλους πολιτικούς χώρους;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς (67% και 85% θετική άποψη αντίστοιχα) χωρίς αντίπαλο. Υπερέχει στους Κεντρώους έναντι κάθε άλλου (52%), με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί και πιο πίσω τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ακόμα και στο χώρο της Κεντροαριστεράς κερδίζει τη θετική άποψη του 23%. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ όλων όσοι επιλέγουν ως πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό τους (στον άξονα «Αριστερά - Δεξιά») «Κάτι άλλο» ή «Πουθενά», ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση θετικής δημοτικότητας.
Βλέπετε εκπλήξεις στις εκλογές της Κυριακής; Δεδομένης δηλαδή της φθοράς της κυβέρνησης, λόγω ακρίβειας και μετά τις πρόσφατες καταστροφές, μπορεί αυτό να αποτυπωθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Και αν ναι σε τι βαθμό;
Για να απαντήσω, θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι θεωρούμε αναμενόμενο και τι έκπληξη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, στο ακραίο σενάριο, ακόμα και μια (εντυπωσιακά) θετική επίδοση στις περιφέρειες για το κυβερνών κόμμα - κάτι που θα αποτελούσε θρίαμβό του. Πάντως, η επικράτηση υποψηφίων του, έστω και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, θα αποτελούσε επιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία και για τον Πρωθυπουργό. Ας σκεφθούμε μόνο ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη θητεία τους, μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρώτο τρίμηνο…
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές (οι περιφερειακές κυρίως…) προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις αλλά όχι τελεσίδικες κρίσεις - ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για την αντιπολίτευση.
Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στο απώτερο μέλλον, η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ισχυρή. Οι στρατηγικές των αντιπάλων του (τουλάχιστον προς το παρόν) μοιάζουν να εστιάζουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές και - περισσότερο; - στις μακρινές επόμενες εθνικές εκλογές.