Για τις αμερικανικές εκλογές και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στα ελληνοτουρκικά και στα συμφέροντα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μιλά στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο ο Έντι Ζεμενίδης. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας τονίζει πως ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα προώθησης των ελληνικών θέσεων στο Οβάλ Γραφείο.
Αντικατάσταση Μπάιντεν από την Κάμαλα Χάρις. Ποιο το κλίμα που επικρατεί στους Δημοκρατικούς;
Ο ενθουσιασμός που υπάρχει στο κόμμα είναι κάτι που δεν περίμενα. Όπως επίσης και την ανατροπή του κλίματος που επικρατούσε μέχρι να εμφανιστεί η Κάμαλα Χάρις στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, στο Συνέδριο του κόμματος σειόταν το πάτωμα. Η κινητοποίηση και το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα και φάνηκε στο Συνέδριο συγκρίνεται με το 2008 και επί Ομπάμα, ούτε με το 2012, ούτε με το 2016.
Το γεγονός αυτό βάζει τους Δημοκρατικούς ακριβώς στη θέση που θα ήθελαν να είναι στο τέλος Αυγούστου. Δηλαδή να υπάρχει ενθουσιασμός και να έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη του κάθε Δημοκρατικού στην Κάμαλα Χάρις. Τώρα μπαίνουν σε μια διαδικασία που πρέπει να πείσουν τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους σε έξι με επτά πολιτείες.
Θα ποντάρατε σε νίκη του Τραμπ ή της Χάρις;
Πιστεύω πολύ ότι πριν ένα μήνα η μάχη των εκλογών κινούνταν στην κατεύθυνση να μην χάσει ο Τραμπ. Τώρα αντιστράφηκε το κλίμα και είναι να μην χάσει η Χάρις. Αν κερδίσει ο Τραμπ είναι επειδή θα χάσει η Χάρις.
Προσέξτε, δεν λέω ότι θα κερδίσει η Χάρις. Αυτό που πιστεύω είναι πως το πλεονέκτημα πλέον το έχει η ίδια. Το momentum είναι με το μέρος της. Κάτι που δεν φαίνεται μόνο από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις δωρεές προς το κόμμα. Έχει μαζέψει 500 εκατ. δολάρια μόνο σε ένα μήνα. Έως τις εκλογές το ποσό αυτό μπορεί να διπλασιαστεί, να φτάσει το 1 δισ. δολάρια.
Εμάς στην Ελλάδα τι μας συμφέρει περισσότερο; Να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ;
Για να απαντήσουμε στην ερώτηση πρέπει να παρατηρήσουμε τα στελέχη που πλαισιώνουν τον έναν και την άλλη υποψήφια, καθώς επίσης και ποιος έχει τις διασυνδέσεις μαζί τους. Υπάρχουν Έλληνες που έχουν στενές σχέσεις με την Χάρις, αλλά και με τον Τραμπ.
Στη συνέχεια πρέπει να δούμε τη νοοτροπία των υποψηφίων, την εξωτερική τους πολιτική και τι ρόλο θέλουν για τις ΗΠΑ στο σύγχρονο κόσμο. Αυτό που νομίζω πως δεν είναι καλό για την Ελλάδα σε περίπτωση που κερδίσει ο Τραμπ είναι το γεγονός πως δεν θα τιμήσει τις θυσίες που έκανε η χώρα μας για την Ουκρανία. Και αυτό γιατί η Ουκρανία και γενικότερα η Ευρώπη δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες του Τραμπ. Επομένως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε στην ενέργεια με την Αλεξανδρούπολη και αλλού. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ αρέσει ο Ερντογάν.
Επομένως, η Κάμαλα Χάρις είναι πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα;
Η Κάμαλα Χάρις κινείται στη γραμμή της πολιτικής του Μπάιντεν, καθώς ήταν αντιπρόεδρος. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι η Χάρις θα δώσει την ίδια έμφαση στην Ευρώπη και τη συμμαχία μαζί της. Κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε είναι θετικό για την Ελλάδα.
Η Χάρις αναμένεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική με την Ουκρανία και να περάσει νομοθεσία που ο Τραμπ δεν θα έκανε. Για παράδειγμα, όπλα στην Ουκρανία. Στα παραπάνω συνηγορούν και οι αλλαγές που ίσως γίνουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εφόσον εκλεγεί η Χάρις, καθώς υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να αλλάξει η σύνθεσή της υπέρ των Δημοκρατικών.
Τα τελευταία δύο χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αρκετοί δεν ήθελαν τη στήριξη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Αν η Χάρις έχει μια Βουλή Δημοκρατικών τότε αυτό θα είναι καλό για την Ευρώπη και βεβαίως την Ουκρανία.
Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το σημείο κάτι που αφορά την Ελλάδα και συζητήθηκε και στο γραφείο μας σε μια εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική της Κάμαλα Χάρις. Ο πρόεδρος του Chicago Council on Global Affairs, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ίβο Ντάαλντερ, σημείωσε πως η μεγάλη αλλαγή συγκριτικά με το 2008 για την Ελλάδα ήταν πως όταν σκεφτόμαστε την Ευρώπη, δεν εννοούμε μόνο την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Νότια Ευρώπη. Αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.
Επομένως, δεν είναι μόνο η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όλο το κόμμα τους και πώς αυτό κινείται και σκέφτεται.
Η γραφειοκρατία ή όπως ορισμένοι λένε το «βαθύ κράτος» στις ΗΠΑ ποιον προτιμά από τους δύο υποψηφίους;
Δεν πιστεύω πως υπάρχει βαθύ κράτος στις ΗΠΑ. Υπάρχουν αρκετοί που μιλούν για βαθύ κράτος αναφερόμενοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως εκεί δεν υπάρχει μόνο ο Πρόεδρος. Αλλά και το Κογκρέσο. Είναι σημαντικό αυτό γιατί υπήρξε μια περίοδος που η χώρα μας δεν είχε καλές σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως η προεδρία άλλαζε την κατεύθυνση πολιτικής. Τους έβαζε «τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι».
Σχετικά με την ερώτησή σας υπάρχουν ορισμένοι γραφειοκράτες, ή βαθύ κράτος όπως τους θεωρούν αρκετοί, που δεν θέλουν τον Τραμπ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αλλάξει πολιτική και θα παίρνει πρωτοβουλίες ενάντια στις δομές που ήδη υπάρχουν.
Σχετικά με την Τουρκία τι κλίμα επικρατεί στην Ουάσιγκτον; Πώς εκτιμούν την πολιτική επαναπροσέγγισης της Αθήνας με την Άγκυρα;
Νομίζω πως έχουν πολλές κρίσεις να διαχειριστούν αυτήν την περίοδο οι Αμερικανοί. Όχι μόνο με τη Μέση Ανατολή, αλλά και με την Ουκρανία και την Κίνα. Στην παρούσα φάση, δεν πιστεύω ότι δίνουν τόση σημασία στα ελληνοτουρκικά.
Αλλά θα σας πω αυτό που συζητούν μεταξύ τους οι αξιωματούχοι. Πως δηλαδή η συμμαχία με τον Ερντογάν είναι δύσκολη και οι Ισραηλινοί και Αμερικανοεβραίοι δεν ξεχνούν το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, εφόσον εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία μπροστά της να δείξει το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει στην περιοχή και να μη στηρίζεται σε προσωπικές σχέσεις. Η Ελλάδα διατηρεί πλέον προσωπικές σχέσεις, δεν είναι σαν μια εποχή που ψάχναμε να βρούμε επαφές με έναν πρόεδρο. Πλέον, η μισή Γερουσία επισκέπτεται τη χώρα μας.
Η Ελλάδα πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσει τον θεσμικό της ρόλο στην Αμερική. Το έχουμε ακούσει από πρέσβεις, υπουργούς ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και απαραίτητο σύμμαχο. Πρέπει να φθάσουμε στο σημείο όπου όλοι γύρω από τον πρόεδρο και τα think tanks να μιλούν για «απαραίτητο σύμμαχο». Πρέπει να δώσουμε στο Οβάλ Γραφείο να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι απαραίτητη και να χρησιμοποιήσουμε και την επιρροή μας στο Κογκρέσο, από το οποίο προέρχεται η Κάμαλα Χάρις.