Τους όρους της εκεχειρίας με τον Λίβανο, τις δυσκολίες εφαρμογής της επί του πεδίου και την επόμενη μέρα στη Γάζα αναλύει σε συνέντευξη στο Liberal, ο Doron Lebovich. Ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Ελλάδα αναφέρεται επίσης στον σκοτεινό ρόλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή και στις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Συμφωνήσατε σε κατάπαυση πυρός στον Λίβανο. Τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να μην ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραήλ και τρομοκρατών της Χεζμπολάχ;
Θα ξεκινήσω από αυτό που έγινε πριν τρεις ημέρες, στις 26 Νοεμβρίου. Το ισραηλινό υπουργείο Ασφαλείας ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, η οποία και υλοποιήθηκε το πρωί της 27ης Νοεμβρίου. Πριν προχωρήσουμε στο τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να δούμε το πώς ξεκίνησε το ζήτημα και γιατί καταλήξαμε σε αυτού του είδους τη συμφωνία.
Όπως θα θυμάστε, στις 8 Οκτωβρίου 2023, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε να εξαπολύει πυραύλους κατά του Ισραήλ, εντελώς απρόκλητα, χωρίς κανέναν λόγο και εκτός από στρατηγικούς στόχους έπληξε και άμαχο πληθυσμό. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων και δώδεκα παιδιά. Τον Ιούλιο, 16.000 Ισραηλινοί πολίτες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν περιοχές στα βόρεια σύνορα. Το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να προχωρήσει σε κάποια συμφωνία, η Χεζμπολάχ δεν ήθελε και συνέχισε τις επιθέσεις. Έτσι, οι IDF προχώρησαν σε χερσαίες επιχειρήσεις, που άρχισαν από τον Σεπτέμβριο.
Τώρα, αυτή η συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός, βάζει ένα τέλος, ελπίζω, σε μια διαρκή επίθεση της Χεζμπολάχ, κατά του Ισραήλ, η οποία διήρκεσε περί τους 14 μήνες.
Η συμφωνία θέτει μια γραμμή στα νότια σύνορα του Λιβάνου, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν παρουσία. Μέσα στις 60 επόμενες μέρες, όλες οι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να αποτραβηχτούν από τα εδάφη του Λιβάνου. Αυτό θα συμβεί στις επόμενες 60 ημέρες. Αυτό, όμως, που είναι πιο σημαντικό, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας.
Το 2006, μετά τον πόλεμο στον Λίβανο, υπήρξε μια συμφωνία, η οποία περιελάμβανε τον όρο ότι η Χεζμπολάχ δεν έπρεπε να είναι παρούσα στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτός ο όρος δεν εφαρμόστηκε.
Αυτήν τη φορά, το Ισραήλ δεν θέλει να επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε. Δηλαδή, δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να είναι παρούσα στην περιοχή των νοτίων συνόρων του Λιβάνου και να απειλεί ισραηλινούς πολίτες. Άλλωστε, ο στόχος του πολέμου ήταν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ στα σπίτια τους με ασφάλεια.
Αρκετά διεθνή ΜΜΕ μιλούν για πιέσεις από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν υπέρ της κατάπαυσης πυρός. Αν αυτή η συμφωνία δεν εφαρμοστεί, ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Κατ΄ αρχήν είμαστε ευγνώμονες για τη στάση των ΗΠΑ. Όμως, το θέμα δεν αφορά τις ΗΠΑ, αλλά το Ισραήλ. Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμά του να αντιδρά εναντίον κάθε απειλής για την ασφάλειά του και δεν θα δεχθεί να επιστρέψει η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ούτε και θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων πυραύλων σε αυτά τα εδάφη.
Το Ισραήλ λέει σαφέστατα ότι «δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο». Υποχρεωθήκαμε σε πόλεμο, επειδή η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ επιτέθηκε στις 8 Οκτωβρίου, εντελώς απρόκλητα, και δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε σε μια κατάσταση στην οποία Ισραηλινοί πολίτες θα απειλούνται από τη Χεζμπολάχ.
Σε ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε πως «θα εστιάσουμε στην απειλή του Ιράν». Τι σημαίνει αυτό;
Η Χεζμπολάχ είναι ο πληρεξούσιος του Ιράν, όπως και η Χαμάς. Καταλαβαίνουμε ότι η «κεφαλή του χταποδιού» είναι το Ιράν. Και γι’ αυτό νομίζω ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι επικεντρωμένη στη χώρα αυτή. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και η Χαμάς και η Χεζμπολάχ υπέστησαν καταστροφές. Μάλιστα, εξουδετερώθηκε ολόκληρη η διοικητική ομάδα της Χεζμπολάχ. Όμως, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η Χεζμπολάχ είναι ο «αντιπρόσωπος» του Ιράν.
Όπως θα θυμάστε, το Ιράν επιτέθηκε δύο φορές στο Ισραήλ. Το Ισραήλ αντεπετέθη με σωστή εστίαση, προκειμένου να προλάβει, πριν εξελιχθεί η κατάσταση, σε σοβαρότερο κίνδυνο.
Αρκετοί συνδέουν την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο με τη Γάζα. Αποτελούν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις;
Το Ισραήλ δεν συνδέει τον πόλεμο στη Γάζα με τον πόλεμο στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο. Εκεί είχαμε επίθεση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Ο στόχος της σύγκρουσης στα βόρεια σύνορα είναι η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους. Για τη Γάζα, υπάρχουν ορισμένοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν. Ο ένας είναι η εξουδετέρωση της στρατιωτικής δυνατότητας της Χαμάς και ο άλλος είναι η επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, στο Ισραήλ. Αν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, τότε ο πόλεμος στη Γάζα θα λήξει. Τώρα, το αν αυτό θα επιτευχθεί άμεσα, είναι κάτι που δεν γνωρίζω να σας πω. Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.
Τέλος, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές το Ισραήλ και φαίνεται και πως το κουρδικό ζήτημα αναθερμαίνεται. Ποια η γνώμη σας;
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Ερντογάν τάχθηκε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας και ήταν υπέρ της Χαμάς. Τώρα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ελπίζω η Τουρκία να σκεφτεί να έρθει στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή.