A. Moraru (EBRD): Ποιες μεταρρυθμίσεις «ξεκλειδώνουν» την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας
Shutterstock
Shutterstock

A. Moraru (EBRD): Ποιες μεταρρυθμίσεις «ξεκλειδώνουν» την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας

Την αξία της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στη συνδεσιμότητα και στη βελτίωση των υποδομών τονίζει σε συνέντευξή της στο Liberal η Andreea Moraru, επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο.

Η ίδια αναλύει τους τομείς που «σκανάρει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για περαιτέρω επενδύσεις και επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα. Μάλιστα προαναγγέλλει νέα μεγάλη επένδυση στην παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων. Σημειώνει τις σημαντικές επενδύσεις που ήδη έχουν γίνει στη χώρα μας από την EBRD και δηλώνει πως η ΕΚΤ πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση σχετικά με πιθανή αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Πόσα χρήματα έχετε επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Από το 2015 έχουμε επενδύσει 7,4 δισ. ευρώ σε 108 έργα στους τομείς όπως οι επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός, η ενέργεια και οι υποδομές. Περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεών μας αφορά τον τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Μία από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις μας είναι η συμμετοχή, ύψους 15 εκατ. ευρώ, σε ομόλογο που εξέδωσε η IDEAL Holdings συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, που αποτελεί μέρος του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RRF), έχοντας επενδύσει περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που αναμένουμε να χρηματοδοτήσουμε έως το 2025.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα στο πλαίσιο αυτό και ένα από τα πιο καινοτόμα που έχουμε λάβει ποτέ είναι το δάνειό μας ύψους 88 εκατ. ευρώ προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής καλωδίων Fulgor SA, μέλος του ομίλου Viohalco, για τη στήριξη της παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων «βαθιάς θάλασσας». Μάλιστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ανακοινώσουμε άλλο ένα σημαντικό έργο στο πλαίσιο αυτό.

Σε ποιους τομείς θα κατευθύνετε κεφάλαια στο μέλλον και γιατί;

 Θα διοχετεύσουμε τις επενδύσεις σε τομείς όπου έχουν περισσότερη ανάγκη από την υποστήριξή μας. Οι επιχειρησιακές και στρατηγικές μας προτεραιότητες βασίζονται στους ακόλουθους τρεις πυλώνες:

  • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη διευκόλυνση της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα
  • στήριξη της βιώσιμης ενέργειας και των υποδομών, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω περιφερειακών συνδέσεων
  • περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο τραπεζικός τομέας, τα ακίνητα και ο τομέας της ενέργειας είναι τομείς που, παραδοσιακά ,μας ενδιαφέρουν πολύ στην Ελλάδα και στους οποίους μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά σημαντική επίδραση. 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε επίσης πολύ πρόθυμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε «πράσινα έργα» στη χώρα το 2024. Οι «πράσινες» επενδύσεις βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και σχεδιάζουμε να αφιερώσουμε πάνω από το 50% των επενδύσεών μας σε αυτού του είδους τα έργα.

Όπως ανέφερα επίσης προηγουμένως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να στηρίξουμε την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας και την επακόλουθη ανάπτυξη της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία. Οι τομείς προτεραιότητάς μας βάσει του πλαισίου μας είναι η «πράσινη» μετάβαση, η ψηφιοποίηση, οι εξαγωγές, οι οικονομίες κλίμακας και η καινοτομία, επομένως αυτοί θα καθορίσουν και τις επόμενες επενδύσεις μας.

Πώς αξιολογείτε την ελληνική οικονομία;

Σε γενικές γραμμές, η οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά. Οι περισσότεροι τομείς σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη μετά την κρίση, και παρόλο που οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιβραδυνθεί το τελευταίο έτος, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται και είναι πλέον κάτω από το 10%, ενώ η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών υπηρεσιών συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Η βελτιωμένη υγεία της οικονομίας αντικατοπτρίζεται στην απόφαση που έλαβαν τους τελευταίους μήνες αρκετοί οίκοι αξιολόγησης να επαναφέρουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

 Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και ποιες οι μεταρρυθμίσεις που προτείνετε να γίνουν προκειμένου να αναβαθμιστεί;

Το επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αυτό βλέπουμε να αντανακλάται στις υψηλές εισροές άμεσων επενδύσεων (ΑΞΕ) μεταξύ 2021 και 2023.

Η Ελλάδα προωθεί επίσης την επένδυση κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων έργων που συγχρηματοδοτούνται από την EBRD), και η περαιτέρω πρόοδος στον τομέα αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν τις μεταρρυθμίσεις να προχωρούν περαιτέρω σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, η βελτίωση της ποιότητας των υποδομών και η επίτευξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και το νομικό και δικαστικό σύστημα, όπου εξακολουθούν να επικρατούν καθυστερήσεις.

Τέλος, πιστεύετε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια άμεσα ή υπάρχει ακόμα η απειλή του πληθωρισμού;

Προτιμάμε να μην σχολιάζουμε την πολιτική των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πως ο πληθωρισμός μετριάστηκε το τελευταίο έτος σε όλη την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Φυσικά, η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση σε περίπτωση περαιτέρω παγκόσμιας αναταραχής πέραν του ελέγχου της.