Μηδενική αναμονή στα επείγοντα και χειρουργείο εντός 24 ωρών δεν είναι εφικτό, δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Liberal και τη Λίδα Μπόλα, κάνοντας σαφές ότι η χώρα επιχειρεί να πλησιάσει την καλή εκδοχή της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. «Όσοι μιλούν για το ΕΣΥ που «καταρρέει», λένε απλά ψέματα» τονίζει ο Υπουργός Υγείας και επικρίνει τους συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας ότι δεν επιθυμούν τον ειλικρινή διάλογο.
Ο κ. Γεωργιάδης προαναγγέλλει θεσμικά μέτρα για να γίνουν πιο ευέλικτες οι μορφές εργασίας στις απομακρυσμένες περιοχές ώστε να είναι πιο ελκυστικές για τους γιατρούς, ενώ εκτιμά ότι η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία θα μειωθεί κάτω από το μισό, όταν εφαρμοστεί το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων για 37.000 ασθενείς.
Κύριε Υπουργέ, η Υγεία αναδείχθηκε μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων, ως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, βάσει του οποίου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ήθελε να κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να δούμε να επιλύονται χρόνια ζητήματα, κενά και ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας;
Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να συνεννοηθούμε για τι πράγμα μιλάμε, για να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Αν μιλάμε για να φτάνουμε στα νοσοκομεία με μηδενική αναμονή στα επείγοντα και να κάνουμε εγχείρηση σε 24 ώρες, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Αν μιλάμε για να πλησιάσουμε τα καλά παραδείγματα της Ευρώπης στους μέσους όρους στην αναμονή, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Σήμερα ο μέσος όρος αναμονής στην Ελλάδα είναι 8 ώρες, θα μπορούσε βάσιμα να γίνει 6,5 ώρες. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα έχουν αυτή τη διάρκεια αναμονής, ίσως κάποιος να κάνει και πολύ λιγότερο, αλλά μπορείς βάσιμα να επιμείνεις ότι με την πολιτική που θα εφαρμόσουμε θα έχουμε ορατή βελτίωση στις εφημερίες. Αυτός είναι κεντρικός πολιτικός μας στόχος.
Επιπλέον, γι΄ αυτό κάναμε και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θέλουμε να εκκαθαρίσουμε όλες τις λίστες των χειρουργείων με τους ανθρώπους που έχουν μεγάλες αναμονές, ώστε να ρολάρει το σύστημα και να μειωθούν πολύ οι μέσοι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο. Πιστεύω ότι και οι δύο στόχοι είναι απολύτως εφικτοί.
Το τελευταίο διάστημα είδαμε οι παρεμβάσεις σας να πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και συχνά την δική σας αντιπαλότητα με τον ιατρικό κόσμο. Εσείς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, που γίνονται, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, που μπορούν να δώσουν λύσεις, εκείνοι μιλούν για υπό κατάρρευση ΕΣΥ με τραγικές ελλείψεις. Θα επιδιώξετε κοινό πεδίο με τους άμεσα εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχέδιό της, ανεξαρτήτως αντιδράσεων;
Όσοι μιλούν για το ΕΣΥ που «καταρρέει», λένε απλά ψέματα. Βλάπτουν το σύστημα και βλάπτουν τον ελληνικό λαό. Το σύστημα το βλάπτουν γιατί το δυσφημούν, τον ελληνικό λαό τον βλάπτουν διότι του δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας.
Απέδειξα με τη συνέντευξη τύπου που δώσαμε με τους συνεργάτες μου αλλά και στις συναντήσεις μου με τους συνδικαλιστές ότι σήμερα το ΕΣΥ έχει περισσότερους γιατρούς, περισσότερους νοσηλευτές και περισσότερο λοιπό προσωπικό απ΄ότι το 2019 και έχει σχεδόν 50% αυξημένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία. Άρα δεν μπορεί να μη διαμαρτύρονταν από το 2019 και να διαμαρτύρονται τώρα, είναι παράλογο και ψεύτικο.
Φυσικά συνεχίζω το διάλογο με όλους τους συνδικαλιστές, αλλά δεν έχω και μεγάλες αυταπάτες. Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνδικαλιστών στην υγεία είναι εκπροσωπούμενο από την άκρα Αριστερά, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω να πιστεύετε στα σοβαρά ότι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν διάλογο με την κυβέρνηση για να βρούμε κοινό τόπο. Υπάρχουν μόνο για να διαμαρτύρονται.
Είδαμε να μπαίνει σε πρώτο πλάνο μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τις απολαβές των ιατρών, αφενός μέσω της φορολόγησης των εφημεριών, αφετέρου μέσω της στήριξης για όσους εργαστούν σε άγονες περιοχές, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα ελλείψεων. Θεωρείτε ότι τα μέτρα αυτά επαρκούν για να κρατήσουν τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία; Διότι υπάρχει πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας.
Παρουσιάσαμε στη συνέντευξη τύπου πόσο είναι περίπου σήμερα οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα, μετά και τις δικές μας παρεμβάσεις. Ο επιμελητής Α΄, δηλαδή η ανώτατη βαθμίδα με διευθυντικό βαθμό, παίρνει μεικτά 4.500 ευρώ υπό κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. αν είναι σε απομακρυσμένη περιοχή παίρνει το επίδομα άγονης περιοχής κτλ.
Με συγχωρείτε, οι 4.500 μεικτές αποδοχές δεν είναι μικρές για την Ελλάδα, είναι υψηλές. Μπορεί οι γιατροί να αξίζουν πολλά περισσότερα και το δέχομαι ότι οι γιατροί αξίζουν πολλά περισσότερα, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο τι αξίζει κάποιος, είναι και τι μπορεί ο άλλος να του δώσει.
Όμως, κάνουμε και μεταρρυθμίσεις όπως είναι το παράλληλο ιδιωτικό έργο, για να τους δώσουμε το δικαίωμα να θεωρούν πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ.
Να μείνουμε λίγο στο θέμα των απομακρυσμένων περιοχών. Αν τα μέτρα ενίσχυσης δεν αποδώσουν, υπάρχουν άλλες λύσεις και ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές;
Τώρα προχωρήσαμε στην έκδοση μίας ΚΥΑ, που αυξάνουμε έως και έξι φορές το επίδομα για τις άγονες περιοχές σε σχέση με το παρελθόν. Μέσα στον Οκτώβριο, αν όλα πάνε καλά, θα ψηφίσουμε τα θεσμικά μέτρα για να κάνουμε πιο ευέλικτες τις μορφές εργασίας στις απομακρυσμένες περιοχές ώστε να είναι πιο ελκυστικές για τους γιατρούς.
Θα προκηρύξουμε μαζικά όλες τις θέσεις στις άγονες περιοχές με το νέο πλαίσιο και στο τέλος Δεκεμβρίου θα ξέρω πραγματικά τι έχει συμβεί. Τότε θα εξετάσουμε την πολιτική μας και αν επιτυγχάνονται οι στόχοι μας ή όχι.
Ακόμη και μέσα στην Αττική, όμως, παρατηρούνται ελλείψεις ή τουλάχιστον καθυστερήσεις -μεγάλες σε κάποιες περιπτώσεις- στην πλήρωση κενών θέσεων. Γιατί δε μπορεί να υπάρχουν πιο άμεσες διαδικασίες και να μην χρειάζονται μήνες για να αντικατασταθεί ένας γιατρός ή νοσηλευτής;
Σήμερα έχουμε περισσότερους γιατρούς στην Αττική από ποτέ. Ο Ευαγγελισμός για παράδειγμα έχει 190 γιατρούς παραπάνω, το Αττικόν 150 γιατρούς παραπάνω.
Στους νοσηλευτές έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί εκεί είχαν καθυστερήσει πολύ οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, αλλά κι αυτές τώρα τις έχουμε ξεκλειδώσει. Και πίνακες έχουν αναρτηθεί και προσλήψεις γίνονται. Σίγουρα ο κόσμος θα δει πολύ μεγάλη διαφορά.
Η επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων, που γίνεται με το νέο σύστημα και άρα επίσης χρειάζεται χρόνο, μήπως τελικά επιβαρύνει τα προβλήματα;
Σίγουρα μία διαφανής διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ είναι πιο χρονοβόρα εξ ορισμού από το να διορίζει ο Υπουργός κατευθείαν όποιον θέλει. Όμως εδώ έχουμε να σταθμίσουμε μεταξύ μίας διαφανούς διαδικασίας και μίας αποφάσεως ενός ανθρώπου.
Και νομίζω ότι η αλλαγή που έχει γίνει στο νόμο είναι σωστή. Ήδη, έχουμε διορίσει τους ΥΠΕάρχες και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε διορίσει παντού και τους νέους Διοικητές. Αυτά δεν γίνονται σε μία μέρα. Είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει την αίσθηση και την εμπιστοσύνη ότι στην Ελλάδα λειτουργεί η αξιοκρατία.
Η ενιαία λίστα χειρουργείων και τα απογευματινά ιατρεία παρουσιάστηκαν ως μία διέξοδος για να αποφορτιστεί η αναμονή των ασθενών για μια επέμβαση που μπορεί να διαρκούσε ακόμη και χρόνια, αν δεν ήταν ένα επείγον περιστατικό. Αυτή η εικόνα θα αλλάξει σύντομα και πώς;
Ήδη η ενιαία λίστα χειρουργείου και τα απογευματινά χειρουργεία έχουν βοηθήσει στο να μειωθεί η λίστα αναμονής κατά αρκετές χιλιάδες, όμως δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε.
Με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, θα χτυπήσουμε τον σκληρό πυρήνα της αναμονής, που αυτή τη στιγμή είναι 65 χιλιάδες και περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες.
Πόσο γρήγορα θα τεθεί σε εφαρμογή, το πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 37.000 ασθενείς, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι ασθενείς και πόσο θα αποφορτιστούν οι λίστες αναμονής;
Εφόσον ενεργοποιηθούν τα απογευματινά χειρουργεία, θα έχουμε στη διάθεσή μας 37.000 επεμβάσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η λίστα αναμονής να πέσει κάτω από το μισό.
Ταυτόχρονα προχωρά και η αναβάθμιση και ανακαίνιση συγκεκριμένων μονάδων. Πότε ολοκληρώνονται τα έργα αυτά κι αν θα υπάρχει συνέχεια είναι το ερώτημα.
Όλο το πρόγραμμα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών του ΕΣΥ, τόσο των νοσοκομείων, όσο και των κέντρων υγείας εκτελούνται βάσει προγράμματος, βάσει συμβάσεων και θα παραδοθούν όλα μέχρι το τέλος του 2025.
Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η εικόνα και η λειτουργία του ΕΣΥ που η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζουν το 2027; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και υπάρχουν οι πόροι για να αλλάξει η εικόνα μέσα στις επόμενες χίλιες ημέρες, για τις οποίες μίλησε και ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ;
Το ΕΣΥ αλλάζει. Θέλουμε να είναι περισσότερο φιλικό προς τον πολίτη, με καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, με περισσότερο προσωπικό και με μικρότερες αναμονές. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε.