Πού οφείλεται η έξαρση της πνευμονίας στην Κίνα
Shutterstock
Shutterstock
Ν.Τζανάκης στο Liberal

Πού οφείλεται η έξαρση της πνευμονίας στην Κίνα

Στο σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», τις αιτίες, τα μέτρα προστασίας των παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων αλλά και αν υπάρχουν κρούσματα στη χώρα μας, αναφέρεται ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νίκος Τζανάκης στο Liberal.gr.

Συνέντευξη στην Μάριον Κοντογιάννη

Μπορείτε να μας εξηγήσετε αρχικά, τι γνωρίζουμε για αυτή την πνευμονία που εμφανίστηκε στην Κίνα;

Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι είναι μία πνευμονία μάλλον από γνωστά μικρόβια ή αναπνευστικούς ιούς με πιθανότερο αίτιο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το μυκόπλασμα της πνευμονίας το οποίο είναι ένα βακτήριο, ένα μικρόβιο γνωστό, που προκαλεί κατά βάση ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να κάνει λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και πνευμονία, ιδίως σε νέα άτομα. 

Θεωρείται ένα από τα κύρια αίτια πνευμονίας, της πνευμονίας της κοινότητας όπως λέμε εμείς, δεν είναι ενδονοσοκομειακή και δεν συνδέεται, δηλαδή, με δομές υγείας.

Ένα από τα κύρια μικρόβια αυτής της πνευμονίας είναι το μυκόπλασμα ιδίως σε νέα άτομα. Τώρα, το μυκόπλασμα της πνευμονίας σε μικρά παιδιά ηλικίας 3 – 10 ετών όντως μπορεί να κάνει τέτοια διηθήματα σε σπάνιες περιπτώσεις. Τα περισσότερα παιδιά το περνούν αθώα με μια λοίμωξη του αναπνευστικού, με λίγο βήχα ο οποίος μπορεί να διαρκεί μερικές ημέρες ή και εβδομάδες αλλά είναι μια ήπια νόσος.

Φαίνεται ότι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού στις χώρες που εφάρμοσαν πολύ σκληρή καραντίνα όπως ήταν η Κίνα, θυμάστε την πολιτική μηδενικής ανοχής, αποδυνάμωσε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και των νέων ενηλίκων με αποτέλεσμα η συνήθης έξαρση που κάνει κάθε 5 χρόνια αυτό το μυκόπλασμα, να έχει επιδεινωθεί και να είναι μία πιο συχνή πνευμονία εξαιτίας της καραντίνας.

Γιατί στα παιδιά είναι πιο συχνή αυτή η πνευμονία;

Προσβάλει με κάποια βαρύτητα νόσησης παιδιά μεταξύ 3 – 10 ετών καθώς και εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Πιθανόν, κάποιοι ανοσολογικοί παράγοντες ευθύνονται γι΄ αυτό καθώς και το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν ξανανοσήσει στο παρελθόν με αυτό.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι ειδικά στην Κίνα και γενικά στην Άπω Ανατολή, είναι γνωστό από το 2019, πριν τον κορονοϊό, ότι αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα ανθεκτικών μυκοπλασμάτων της πνευμονίας, ανθεκτικότητας αυτού του μικροβίου στα συνήθη αντιβιοτικά και κυρίως στις μακρολίδες. Ίσως, αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζεται στην Κίνα και σ΄ αυτές τις περιοχές με αυτά τα δύσκολα και επίμονα περιστατικά πνευμονιών στα παιδιά.

Στη χώρα μας πιστεύετε πως υπάρχουν κρούσματα αυτής της πνευμονίας;

Στη χώρα μας έχουμε ιώσεις και πνευμονίες, ιώσεις από πολλά αίτια, κυρίως ιογενή. Δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής για έξαρση πνευμονιών από μυκόπλασμα, αλλά κάθε χρόνο έχουμε πνευμονίες στα παιδιά, κάποιες από τις οποίες είναι από μυκόπλασμα.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της πνευμονίας;

Στην ήπια νόσο ή σε μια ήπια πνευμονία ή σε μια ήπια νόσο του κατώτερου αναπνευστικού το παιδί το περνάει κατ΄ οίκον με την ενδεδειγμένη αντιβιοτική αγωγή, με υποστηρικτική αγωγή δηλαδή ξεκούραση, ενυδάτωση και αντιπυρετικά αν έχει πυρετό.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις, που κάνει εκτεταμένη πνευμονία, αυτό που λένε ο «λευκός πνεύμονας», και υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή, ίσως και ανάπτυξη αναπνευστικής ανεπάρκειας, ο άρρωστος πρέπει να νοσηλευτεί. Υπάρχουν και οι πολύ βαριές περιπτώσεις πολύ σπάνιες, που μπορεί κάποιος να χρειαστεί διασωλήνωση. 

Πιστεύετε ότι τα μέτρα υγιεινής που παίρνουμε για τον κορονοϊό μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου;

Το μυκόπλασμα όντως μεταδίδεται από σταγονίδια όπως και οι υπόλοιποι ιοί αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο, θέλει πολύ στενή επαφή για να κολλήσει κάποιος, δεν είναι τόσο εύκολο όπως με τους άλλους ιούς, της γρίπης, του κορονοϊού κλπ.

Παρά ταύτα, αυτά τα μέτρα υγιεινής, αποφυγής των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν.

Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι για ιούς όπως η γρίπη ή ο κορονοϊός υπάρχει ο εμβολιασμός και θα πρέπει να καταφύγουν σε αυτόν όσοι από εμάς το έχουμε ανάγκη.