Η τουριστική κίνηση στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η κλιματική κρίση μελλοντικά ενδέχεται να επηρεάσει τις προτιμήσεις των τουριστών. Τα παραπάνω δηλώνει στο Liberal ο αντιπρόεδρος της Forward Keys, Olivier Ponti.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Έχει ανακάμψει η τουριστική αγορά μετά την πανδημική κρίση;
Εξετάζοντας την εικόνα των τουριστικών, καλοκαιρινών αφίξεων, σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνεται, προς το παρόν, μια υστέρηση, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 23%.
Εστιάζοντας στις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη για την ίδια περίοδο, αυτές βρίσκονται σε ένα επίπεδο κατά 19% κάτω από το 2019. Βέβαια, παρατηρείται ανάκαμψη, η οποία όμως είναι ανισόρροπη, καθώς υπάρχουν δημοφιλείς μεσογειακοί προορισμοί που πλησιάζουν τα επίπεδα του 2019, ενώ άλλοι προορισμοί, ειδικά αυτοί που επηρεάστηκαν άμεσα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υστερούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σας, η ελληνική τουριστική αγορά έχει αναπτυχθεί φέτος και γιατί;
Με βάση τα στοιχεία μας σε ό,τι αφορά την έκδοση εισιτηρίων για αφίξεις κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος-Αύγουστος), η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 14%. Η συνεχής βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας, οι σχετικά χαμηλές τιμές και ο πληθωρισμός σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι ευνοϊκοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Πιστεύετε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει μακροπρόθεσμα την τουριστική αγορά στην Ελλάδα;
Οι υψηλές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι ενδέχεται να επηρεάσουν τους καταναλωτές, μελλοντικά. Αυτό το καλοκαίρι, παρατηρούμε μια μικρή μείωση στις κρατήσεις, κυρίως σε χώρες που επλήγησαν από τον καύσωνα, από τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης.
Ωστόσο, οι κρατήσεις από τις αγορές της Νότιας Ευρώπης είναι πιο ανθεκτικές, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι ταξιδιώτες είναι πιο πρόθυμοι να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι μακρινές πτήσεις, από τη Βόρεια Αμερική παραμένουν ανεπηρέαστες, καθώς οι προθεσμίες για κρατήσεις ταξιδιών άφηναν ελάχιστες ευκαιρίες για κρατήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.
Μακροπρόθεσμα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνουν πιο αποφασιστικός παράγοντας στις προτιμήσεις των καταναλωτών, για αυτό και είναι μεγάλη η σημασία της ανάπτυξης στρατηγικών βιωσιμότητας του τουρισμού.
Οι megafires στην Ελλάδα, για παράδειγμα στη Ρόδο, είναι σε θέση να απειλήσουν την τουριστική αγορά στην Ελλάδα και πώς;
Οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο προκάλεσαν κύματα ακυρώσεων για τον συγκεκριμένο προορισμό, αλλά, ευτυχώς, άλλοι ελληνικοί προορισμοί, όπως η Αθήνα, δεν επηρεάστηκαν. Οι πυρκαγιές είχαν αντίκτυπο στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα, αλλά ο αντίκτυπος ήταν μικρός, με τα επίπεδα κρατήσεων να ανακάμπτουν σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο. Ο αριθμός των συνολικών τουριστικών αφίξεων εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν του 2019.
Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη;
Οι πιο ανθεκτικοί προορισμοί της Ευρώπης έναντι των προ πανδημίας επιπέδων είναι: Η Ελλάδα, με 14% πιο πάνω, όπως προαναφέρθηκε, η Πορτογαλία, η οποία έφθασε στα προ πανδημίας επίπεδα, η Τουρκία, που υστερεί κατά 7%, η Ισπανία που υστερεί κατά 8% από τα προ πανδημίας επίπεδα και Ιταλία, με υστέρηση 12%.