10 tips για αναζητήσεις στο Google που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη

10 tips για αναζητήσεις στο Google που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη

Του Γιάννη Γορανίτη

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα μόνο στη μηχανή της Google πραγματοποιούνται περίπου 3,5 δισ. αναζητήσεις και ότι ο μέσος χρήστης αναζητά κάτι διαφορετικό 2-3 φορές ημερησίως. Οι τεχνικοί της εταιρείας βελτιώνουν διαρκώς τους αλγόριθμους προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι πιο ακριβή και στοχευμένα, αλλά παράλληλα μεγεθύνεται ο όγκος του web στον οποίο πραγματοποιούνται οι αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε αυτό ακριβώς που ψάχνουμε. Εφόσον θέλετε τα αποτελέσματα των αναζητήσεών σας να είναι ακόμη πιο εξατομικευμένα δεν έχετε παρά να αξιοποιήσετε ορισμένα από τα παρακάτω «κόλπα».

Αναζήτηση ακριβούς φράσης

Επειδή το Google δίνει αποτελέσματα που περιλαμβάνουν όλες τις λέξεις που πληκτρολογείτε στη μπάρα αναζήτησης, μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι βάζοντας εντός εισαγωγικών τις λέξεις-κλειδιά. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε αποτελέσματα που περιέχουν μόνο αυτή τη φράση.


Εξαίρεση λέξης

Εφόσον στους όρους αναζήτησης περιλαμβάνεται μια λέξη-κλειδί με πολλαπλές έννοιες, μπορείτε να αποκλείσετε μία από αυτές προσθέτοντας μία παύλα (-) πριν τη λέξη-κλειδί που θέλετε να εξαιρέσετε.


Αναζήτηση σε συγκεκριμένο website

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση εντός ενός ιστότοπου, αρκεί μετά τις λέξεις-κλειδιά πληκτρολογήσετε τη συγκεκριμένη διεύθυνση (URL).

Πολλαπλές επιλογές

Εφόσον δεν είστε βέβαιοι και θέλετε να εισάγετε περισσότερα από ένα ερωτήματα (και να λάβετε τις αντίστοιχες απαντήσεις), δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήστε ένα κεφαλαίο «OR» ή το σύμβολο «|» για να διαχωρίσετε τις λέξεις-κλειδιά.

Αναζήτηση βάση περιοχής

Εκτός από το γνωστό φιλτράρισμα αποτελεσμάτων βάσει χώρας, μπορείτε να τα περιορίσετε ακόμη περισσότερο επιλέγοντας συγκεκριμένη πόλη ή περιοχή. Για να το πετύχετε πρέπει να πληκτρολογήσετε πριν την αναζήτηση τη λέξη location: ακολουθούμενη από το όνομα της περιοχής.

Αναζήτηση βάσει τύπου αρχείου

Αν αναζητάτε ένα συγκεκριμένο αρχείο, μπορείτε να προκαθορίσετε τον συγκεκριμένο τύπο εγγράφου τον οποίο αναζητάτε και η Google θα περιορίσει τα αποτελέσματα σε σελίδες που περιέχουν μόνο αυτούς τους τύπους εγγράφων. Πληκτρολογήστε filetype: και στη συνέχεια τον τύπου του αρχείου (πχ .pdf, .doc, .xls).

Χρονολογική εύρεση

Στα Εργαλεία της μηχανής αναζήτησης μπορείτε να προσαρμόσετε το εύρος χρόνου –η επιλογή αυτή όμως αφορά τον χρόνο δημοσίευσης. Αν θέλετε να αναζητήσετε κάτι που αφορά σε συγκεκριμένες χρονολογίες (ανεξαρτήτως χρόνου δημοσίευσης), μπορείτε να περιορίσετε το εύρος γράφοντας τις δύο χρονολογίες με τρεις τελείες ενδιάμεσα (*Το συγκεκριμένο tip λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά στην αγγλική γλώσσα).

Ξεχασμένη λέξη

Αν δεν θυμάστε κάποια λέξη από τη φράση που ψάχνετε, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον αστερίσκο-μπαλαντέρ.

Πτήσεις

Μπορείτε να αναζητήσετε δρομολόγια πτήσεων απευθείας από τη μπάρα αναζητήσεων της Google. Κάτω από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, θα εμφανιστεί μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια.


Βιβλία-ταινίες-μουσική

Η αχανής online βιβλιοθήκη μπορεί να οργανωθεί και να εξερευνηθεί ευκολότερα. Μπορείτε για παράδειγμα να πληκτρολογήσετε το όνομα του συγγραφέα που σας ενδιαφέρει δίπλα από τη λέξη «Βιβλία», ή του καλλιτέχνη δίπλα από το «Τραγούδια», ή του ηθοποιού δίπλα από τις «Ταινίες».