Στην ταινία «Φανταστικό Ταξίδι» του 1966, ένα υποβρύχιο και το πλήρωμά του συρρικνώνονται στο μέγεθος ενός μικροβίου, ώστε να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ενός τραυματισμένου επιστήμονα και να επιδιορθώσουν έναν θανατηφόρο θρόμβο στον εγκέφαλό του.
Αυτό που το 1966 ήταν ατόφια επιστημονική φαντασία, στην αυγή του 2020 αποκτά σάρκα και οστά. Φυσικά ακόμα δεν μπορούμε να συρρικνώσουμε κανέναν, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε νανορομπότ που κάποια στιγμή στο μέλλον θα δρουν σαν στρατός απελευθέρωσης από τις αρρώστιες μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Stratistics MRC, η παγκόσμια αγορά Νανορομποτικών προϊόντων θα φθάσει τα 11,88 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,5% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Ατμομηχανή της ανάπτυξης θα είναι η αυξανόμενη εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην αναγεννητική ιατρική και η αύξηση των σχετικών επενδύσεων από δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα.
Ξεκινώντας από τα βασικά, ως νάνορομποτ ορίζεται κάθε τεχνητή μηχανική δομή με κλίμακα μικρότερη του ενός νανόμετρου, δηλαδή 10-9 μέτρα. Για λόγους σύγκρισης και μόνο αξίζει να σημειώσουμε ότι το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας είναι περίπου 80.000 nm, ενώ το πάχος ενός φύλλου χαρτιού είναι περίπου 100.000 nm. Φυσικά η μηχανική ρύθμιση σε τέτοια κλίμακα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Γι΄ αυτό και η νανορομποτική παραμένει ακριβό σπορ. Ωστόσο οι προοπτικές που ανοίγει στην ιατρική, κυρίως στην ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων με χρήση μοριακών μηχανών νανοκλίμακας, την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη της Stratistics MRC είναι ότι η Ευρώπη αναμένεται να ηγηθεί της αγοράς νανορόμποτς, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη, καθώς η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού της κυριολεκτικά πια... ΓηραίαςΒ Ηπείρου, στρέφει το ενδιαφέρον όλων σε καινοτόμες ιατρικές επενδύσεις.
Οι προσδοκίες που συνοδεύουν τη νανοτεχνολογία και οι επιπτώσεις από την υιοθέτησή της, δεν έχουν αφήσει αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω του προγράμματος Horizon 2020 η ΕΕ επιδιώκει τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ερευνητικού πεδίου και εμπορικής εκμετάλλευσης των προϊόντων νανοτεχνολογίας. Διακηρυγμένος στόχος της Ευρώπης είναι να αντιμετωπιστούν τα όποια τεχνικά εμπόδια, προκειμένου να επιτευχθεί η εισαγωγή στην αγορά καινοτόμων, ασφαλών και βιώσιμων προϊόντων νανοτεχνολογίας.
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε μερικές δεκαετίες, ίσως και συντομότερα, θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε στρατούς από νανορομπότ τα οποία θα έχουν τον ρόλο αντισωμάτων. Θεωρητικά, θα μπορούν να λειτουργούν για χρόνια χωρίς βλάβες λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, γεγονός που θα τους επιτρέπει να καταπολεμούν συνεχώς οποιαδήποτε ασθένεια χωρίς να της δίνουν χρόνο για να εξαπλωθεί.