Του Γιάννη Παλιούρη
Στο στάδιο της δυναμικής υιοθέτησης εισέρχεται η τεχνολογία 5G καθώς επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί και απλοί χρήστες «βιάζονται» να περάσουν στην επόμενη γενιά ασύρματης τεχνολογία, για να καρπωθούν τα οφέλη που τη συνοδεύουν. Έτσι, μέχρι το 2025 οι συνδέσεις 5G θα φθάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο, από μόλις 5 εκατομμύρια το 2029, καταγράφοντας μέση ετήσια ανάπτυξη 150%.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμά σε χθεσινή έρευνά της η Juniper Research, υπό τον τίτλο «5G Market Strategies: Consumer & IoT Opportunities & Strategies 2020-2025». Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται η δημιουργία χάσματος όσον αφορά την υιοθέτηση του 5G. Συγκεκριμένα, η Juniper Research προβλέπει ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα «τρέξουν» προς τη νέα τεχνολογία, χάρη στις επιθετικές στρατηγικές τιμολόγησης και την εκτεταμένη υποστήριξη συσκευών 5G, από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους των δύο χωρών.
Αντίθετα, η έρευνα επισημαίνει ότι οι πάροχοι σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Ευρώπη, έχουν επικεντρωθεί στη μεγιστοποίηση των εσόδων κατά τις πρώτες εφαρμογές του 5G, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν δημιουργήσει επαρκή υποδομή για την νέα τεχνολογία.
Βέβαια στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί κάτι που η Juniper Research δεν αναφέρει. Η Ευρώπη δεν είναι μία χώρα, με αποτέλεσμα η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ και κυρίως ο πόλεμος της Ουάσιγκτον κατά της Ηuawei, να επηρεάζει την ταχύτητα υιοθέτησης του 5G στις διάφορες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Την ίδια στιγμή άρθρο που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει ότι ο συνδυασμός 5G και Internet of Things θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς αισθητήρες, λογισμικό και άλλες τεχνολογίες θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα με συσκευές και συστήματα μέσω των δικτύων 5G. Αυτό θα οδηγήσει σε καινοτομία και αύξηση της αποτελεσματικότητας σε όλη την επιχειρηματική αλυσίδα, από το σχεδιασμό έως τη μεταποίηση προϊόντων.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το 5G θα αποτελέσει την έναρξη της Τέταρτης Βιομηχανικής, γνωστής ως Industry 4.0, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν υφίσταται ένα ταχύτατο, αξιόπιστο δίκτυο πάνω στο οποίο μπορούν να «κουμπώσουν» αμέτρητοι αισθητήρες, συσκευές και βιομηχανικά ρομπότ.
Ακριβώς λόγω του ότι το 5G έχει σχεδιαστεί να «σηκώνει» πολλές συνδεδεμένες συσκευές, η επίπτωση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς υπόσχεται να επανεφεύρει τον κόσμο των επιχειρήσεων. Όλοι, όμως, κάνουν λόγο για έναν «trillion dollar race».