Του Γιάννη Γορανίτη
Το φαινόμενο Netflix ξεπέρασε ακόμη ένα ορόσημο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα των παρόχων υπηρεσιών που διακινούν τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων online. Προσπερνώντας ακόμη και το YouTube, το Netflix διακινεί το 15% των παγκόσμιων data streams.
Σε ώρες αιχμής μάλιστα ξεπερνά το ένα τρίτο της συνολικής κίνησης, ενώ σε τοπικό επίπεδο (σε αρκετές χώρες, όπως και στις ΗΠΑ) αγγίζει το 50%. Στην περιοχή μας, (Ευρώπη και Μέση Ανατολή), πάντως, τα σκήπτρα συνεχίζει να κρατάει το YouTube, παρά την εντυπωσιακή άνοδο του Netflix και την είσοδο του Amazon Prime σε αρκετές χώρες.
Τα ποσοστά που αποδίδονται στις υπηρεσίες βίντεο θα ήταν αισθητά μεγαλύτερα αν δεν υπήρχαν οι αλγόριθμοι συμπίεσης. Είναι ενδεικτικό ότι μια full HD ταινία απαιτεί αρκετά GB και χωρίς συμπίεση θα απαιτούσε διπλάσιο ή και τριπλάσιο όγκο. Όταν μάλιστα αυξηθεί το ποσοστό του Ultra HD βίντεο (αναλογικά πολύ χαμηλό σήμερα) οι ανάγκες για data θα πολλαπλασιαστούν.
Ποιες άλλες υπηρεσίες «καταπίνουν» data
Τα στοιχεία καταγράφονται στην έρευνα Global Internet Phenomena της Sandvine όπου αναδεικνύεται η κυριαρχία του βίντεο στην κατανάλωση δεδομένων. Τα στοιχεία της έκθεσης αντλήθηκαν από περισσότερους από 150 παρόχους υπηρεσιών ανά τον κόσμο, που συνολικά αντιπροσωπεύουν 2,1 δισεκατομμύρια συνδρομητές.
Συνολικά στις υπηρεσίες streaming ή download βίντεο αποδίδεται περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής κίνησης δεδομένων online. Tο YouTube, παρά τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών και το υπερπολλαπλάσιο περιεχόμενο βρίσκεται αρκετά πίσω από το Netflix με ποσοστό 11,4%. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες ροής και ενσωμάτωσης βίντεο αντιπροσωπεύουν το 13,1% της συνολικής κίνησης.
Για να δώσουμε την τάξη μεγέθους αρκεί να αναφέρουμε ότι η περιήγηση σε όλο το υπόλοιπο web αντιπροσωπεύει μόλις το 8% της συνολικής διακίνησης δεδομένων. Τα κοινωνικά δίκτυα παρά τον τεράστιο αριθμό χρηστών που συνδέονται καθημερινά αντιπροσωπεύουν μόλις το 5,1% της συνολικής κίνησης.
Τα games βασιλεύουν, αλλά τα torrents αντιστέκονται
Στα online games αποδίδεται μια αρκετά υπολογίσιμη μερίδα της κίνησης (7,8%), ενώ η τάση κινείται ολοένα και πιο ανοδικά λόγω της αλματώδους αύξησης του streaming από υπηρεσίες όπως το Twitch, αλλά και το downloading. Είναι ενδεικτικό ότι το Call of Duty Black Ops χρησιμοποιεί πάνω από 100 GB δεδομένων, όγκος αντίστοιχος με τη μετάδοση 14 ωρών βίντεο ανάλυσης 4K.
Τεράστιος όγκος διακινούμενων δεδομένων αποδίδεται και στα torrents, αφού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής κίνησης. Στην Ευρώπη το ποσοστό φτάνει στο 31%. Ο αριθμός είναι ενδεικτικός για τα υψηλά ποσοστά πειρατείας και παράνομης διακίνησης τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου.
Εξάλλου, στην έρευνα αναδεικνύεται η αύξηση του κρυπτογραφημένου περιεχομένου και υπηρεσιών: πάνω από τα μισά δεδομένα που διακινούνται online έχουν κρυπτογραφηθεί, είτε αυτοματοποιημένα από τις υπηρεσίες είτε από τους ίδιους τους χρήστες. To εύρημα αυτό είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικό για την προστασία των δεδομένων μας στο online περιβάλλον.