Ανησυχία έχει προκαλέσει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και οι περισσότεροι Αμερικανοί εκτιμούν ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, πάνω από τα 2/3 των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και το 61% θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως απειλή για την ανθρωπότητα.
Το ChatGPT του OpenAI η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών έχει ξεκινήσει έναν αγώνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως την Microsoft και την Google.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του για κακή χρήση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης και ζήτησε την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων.
Παράλληλα, ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους βουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι ρύθμισης της Τέχνικής Νοημοσύνης δήλωσε έντρομος: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μπει αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Συντελείται μια παγκόσμια έκρηξη» στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης στη Γερμανία.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης
Η δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύουν πως θα υπάρξουν επιπτώσεις από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τριπλάσιος, από τον αριθμό εκείνων που πιστεύουν το αντίθετο:
- Ποσοστό 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστά κίνδυνο για την ανθρωπότητα,
- το 22% διαφωνεί και
- το 17% παραμένει αβέβαιο.
Εκείνοι που είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία:
- Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ σε σχέση με το 60% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν συμφωνούν ότι η Τεχνιτή Νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.
Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί κυρίως:
- Σε ποσοστό 32% πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα,
- ενώ το 24% δεν ενστερνίζεται αυτήν την άποψη.
Απόψεις ειδικών
Εκπρόσωποι του χώρου λένε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Σεμπάστιαν Θραν, καθηγητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που ίδρυσε το Google λέει χαρακτηριστικά: «Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, αλλά θεωρώ ότι εκείνο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι ''γιατί το κάνουμε όλο αυτό;'' Η ΑΙ θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και ικανοί».