Του Γιάννη Γορανίτη
Έξυπνα κινητά, έξυπνα ρολόγια, έξυπνα αυτοκίνητα, έξυπνα ψυγεία. Όλες σχεδόν οι ηλεκτρονικές συσκευές αποκτούν εσχάτως smart χαρακτηριστικά. Αλλά ποιος θα περίμενε ότι θα βλέπαμε και έξυπνα γραφεία – και αν δεν γίναμε σαφείς, εννοούμε τα έπιπλα.
Η γνωστή αμερικανική εταιρεία σύγχρονων επίπλων Herman Miller συνεργάζεται με τον κορυφαίο σχεδιαστή Yves Behar για να κατασκευάσει μια σειρά «ακόμη πιο σύγχρονων» επίπλων γραφείου, τα οποία θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του Internet of Things. Ο Ελβετός designer έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τεχνολογικού κλάδου: έχει σχεδιάσει από έξυπνες τηλεοράσεις και ρομποτικούς βοηθούς μέχρι μια άλλη σειρά smart επίπλων, αυτή τη φορά για οικιακή χρήση.
Τα δικτυωμένα γραφεία και καρέκλες της Herman Miller με τη χαρακτηριστική ονομασία Live OS παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην έκθεση NeoCon, και έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των φανατικών της τεχνολογίας. Μένει να δούμε να θα συμβεί το ίδιο και με τους εργοδότες –ή τέλος πάντων αυτούς που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοπλίσουν τις επιχειρήσεις τους με έξυπνα έπιπλα.
Πόσο έξυπνο μπορεί να γίνει ένα έπιπλο;
Το OS στην ονομασία τους υποδηλώνει την ενσωμάτωση ενός λειτουργικού συστήματος στο έπιπλο. Πρωταρχικός σκοπός του, να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους ώστε να σηκωθούν από το γραφείο. Η πολύωρη καθιστική ζωή άλλωστε, θεωρείται ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς για την υγεία του εργαζομένου, επομένως και για την παραγωγικότητα της επιχείρησης.
Όταν περάσει το προκαθορισμένο διάστημα παραμονής στην ίδια θέση, το έπιπλο υπενθυμίζει αυτόματα στους χρήστες ότι έχουν καθίσει για πολλή ώρα, είτε με μια ήπια δόνηση είτε με μια φωτεινή ένδειξη πάνω στο γραφείο. Ο εργαζόμενος στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα διάλειμμα και να απομακρυνθεί από τον σταθμό εργασίας του ή να αλλάξει ύψος ή θέση στο κάθισμα.
Το σύστημα θα συνδέεται με το κινητό του εργαζομένου μέσω Bluetooth, επιτρέποντας την εναλλαγή υπαλλήλων στο ίδιο γραφείο, την αυτόματη αυξομείωση του ύψους του και την εναλλαγή προτιμήσεων με το πάτημα ενός πλήκτρου. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε αναπτύχθηκε και ένα ειδικό app για mobile συσκευές.
Εργονομικές προτάσεις
Αν όλα τα παραπάνω δεν σας ακούγονται αρκούντως επαναστατικά, οι δημιουργοί των έξυπνων επίπλων γραφείων σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν θα αρκούνται στις ειδοποιήσεις για διαλείμματα, αλλά ότι θα προχωρούν και σε πλήρως εξατομικευμένες προτάσεις, βάσει των χαρακτηριστικών και των προτιμήσεων του εκάστοτε εργαζόμενου.
Προκειμένου να υλοποιηθεί η λειτουργία αλλά και να προσφέρει επιπρόσθετα smart χαρακτηριστικά στο μέλλον, το σύστημα ενσωματώνει αισθητήρες που συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται τα έπιπλα και τη στάση του σώματός τους. Οι κατασκευαστές διαβεβαιώνουν ότι η συλλογή θα γίνεται μόνο για ερευνητικούς/ στατιστικούς λόγους και σε κάθε περίπτωση ανώνυμα. Θα μας επιτρέψουν να αμφιβάλουμε για το κατά πόσο τα data θα συνεχίσουν να μένουν ανώνυμα, εφόσον θα κοινοποιούνται στους εργοδότες μέσω ενός dashboard, στο οποίο θα βλέπουν αναλυτικά στατιστικά και ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να «βελτιώσουν τις εργασιακές επιδόσεις».
Το Live OS της Herman Miller θα κυκλοφορήσουν σε έκδοση με ήδη ενσωματωμένους τους αισθητήρες, αλλά και σε αυτόνομα kit που θα μπορούν να προσαρτηθούν σε παραδοσιακά έπιπλα γραφείου. Το κόστος τους θα ανέρχεται σε $100 ανά αισθητήρα, ενώ προβλέπεται και ετήσια συνδρομή ($36 ανά γραφείο) για το συμβατό λογισμικό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.