Αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη της διαδικτυακής συνδεσιμότητας στην Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock
CONNECT EUROPE

Αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη της διαδικτυακής συνδεσιμότητας στην Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι η κατά 4,7% συνεισφορά στο ΑΕΠ  του οικοσυστήματος της συνδεσιμότητας στην Ευρώπη υπερβαίνει ακόμη και ορισμένους παραδοσιακούς κλάδους, όπως η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία, εν τούτοις ο τομέας φαίνεται να υστερεί έναντι χωρών, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Αυτό δείχνει η ετήσια έκθεση «2025 State of Digital Communications» του Connect Europe, η οποία κάνει μια καταγραφή της  ανάπτυξης των δικτύων gigabit στην Ευρώπη.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, για το 2024, τα δίκτυα gigabit κάλυψαν το 82,5% της Ευρώπης, ενώ η Κίνα παρουσιάζει κάλυψη 99%, η Νότιος Κορέα 97%, οι ΗΠΑ 90,3% και η Ιαπωνία με 93,9% και βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση.

Σε ό,τι αφορά τα ασύρματα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και συγκεκριμένα την κάλυψη 5G στην Ευρώπη εκτιμάται ότι είχε φτάσει το 87% του πληθυσμού έως το τέλος του 2024, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τη Νότια Κορέα (99%), τις ΗΠΑ (98%), την Ιαπωνία (97%) και την Κίνα (90%).

Επιπλέον, η κάλυψη FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) ανήλθε στο 70,5%, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ (54,8%), αλλά 45,4 εκατ. Ευρωπαίοι θα παραμείνουν χωρίς πρόσβαση σε σύνδεση gigabit ως το 2030.

Όπως υπογραμμίζει το Connect Europe, με αυτές τις επιδόσεις, «οι στόχοι της Ψηφιακής Δεκαετίας της ΕΕ για καθολική κάλυψη gigabit και 5G έως το 2030 βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων».

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Connect Europe στην ίδια έκθεση για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι συνολικές επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 2% το 2023, πέφτοντας στα 57,9 δισ.ευρώ  από 59,1 δισ. ευρώ το 2022. 

Αναγκαία η αξιοποίηση ευκαιριών 

Η νέα έκθεση του Connect Europe για τις ψηφιακές επικοινωνίες, η οποία βασίζεται και σε στοιχεία έρευνας την οποία διεξήγαγε η Analysys Mason, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες δράσεις στον τομέα της συνδεσιμότητας, σχολιάζοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές όχι μόνο συνάδουν αλλά και επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις των πρόσφατων εκθέσεων των Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι, που τονίζουν τη στρατηγική σημασία ενός κλάδου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από «υπερβολικό κατακερματισμό και υπερρύθμιση».

«Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, η πορεία προς τα εμπρός απαιτεί άμεση δράση για να διασφαλίσει το μέλλον της αλυσίδας αξίας της συνδεσιμότητας και να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες ευκαιρίες, ενισχύοντας την τεχνολογική ηγεσία και το ψηφιακό της μέλλον», αναφέρει  η μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το οικοσύστημα συνδεσιμότητας, που περιλαμβάνει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, εξοπλισμό δικτύου και εφαρμογές, εκτιμήθηκε στο ένα τρισ. ευρώ,  συνεισφέροντας το 4,7% του ΑΕΠ της Ευρώπης και ξεπερνώντας παραδοσιακούς κλάδους, όπως η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία.

Επιπρόσθετα,  ο τομέας της συνδεσιμότητας  απασχολεί άμεσα και έμμεσα πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, με τα μέλη του Connect Europe να παρέχουν υπηρεσίες σε 276 εκατ. Ευρωπαίους.

Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν, πάντως, ότι ο ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός τομέας αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις, που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά του. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2023, τα έσοδα των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών μειώθηκαν κατά 4,4%, λόγω πληθωριστικών πιέσεων, ενώ το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην Ευρώπη ήταν μόλις 14,8 ευρώ - έναντι 41,7 ευρώ  στις ΗΠΑ, 26 ευρώ στη Νότια Κορέα και 22,6 ευρώ στην Ιαπωνία.